Κόσμος|24.01.2022 16:17

Ακάρ: Είναι πολύ λίγα τα 6 αεροπλάνα για να αντιμετωπίσουν την Τουρκία

Μαρία Ζαχαράκη

Την παραλαβή των 6 μαχητικών Rafale σχολίασε για πρώτη φορά ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μιλιέτ».

Ο Χουλουσί Ακάρ σχολίασε σκωπτικά ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να κερδίσει κάτι αγοράζοντας 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα, ούτε της φτάνουν για να αντιμετωπίσει την Τουρκία.

Rafale

«Οι εξοπλιστικές προσπάθειες της Ελλάδας είναι μια εξαιρετικά καταστροφική, προκλητική αντίληψη και προσέγγιση όσον αφορά τις σχέσεις των δύο συμμάχων. Προκαλεί μεγάλη ζημιά στις σχέσεις μας. Από την άλλη, είναι γνωστή και η οικονομική κατάσταση της γειτονικής μας Ελλάδας. Οι κινήσεις αυτές είναι αρνητικές, επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων εκεί. Νομίζουν ότι κέρδισαν κάτι αγοράζοντας 6 μεταχειρισμένα αεροπλάνα. Τα όπλα που αγόρασαν είναι πάρα πολλά για κανονική άμυνα, πολύ λίγα για την Τουρκία. Συνεχίζουν να προβάλουν αξιώσεις που ξεπερνούν το μπόι τους. Ενεργούν με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, αλλά κάνουν λάθος. Για ποιο λόγο; Για να εξυπηρετήσουν προσωπικές σκοπιμότητες κάποιου πολιτικού ή τις επιθυμίες του ή τα καπρίτσια του. Εντελώς αβάσιμες δηλώσεις που στοχεύουν στην εσωτερική κοινή τους γνώμη. Αυξάνουν την ένταση με ενέργειες και με εκτός πραγματικότητας ρητορική για εσωτερική πολιτική κατανάλωση. Βλέπουμε πόσο επιβλαβή είναι όλα αυτά. Ορισμένοι εκπρόσωποι ελληνικών ΜΜΕ, ακαδημαϊκοί, απόστρατοι στρατιωτικοί, διπλωμάτες, ορισμένοι πολιτικοί και ΜΚΟ προβάλλουν αυτές και παρόμοιες απόψεις. Η ελπίδα μας είναι να επικρατήσει η κοινή λογική», ανέφερε.

Η Ελλάδα προσπαθεί να εμφανίσει την Τουρκία ‘κλέφτη’

«Δεν έχουμε επεκτατικές βλέψεις, ούτε προκαλούμε κλιμάκωση εντάσεων με τη ρητορική και τις ενέργειές μας. Είναι εντελώς παράλογο να μας κατηγορούν ότι είμαστε επεκτατικοί, επιθετικοί. Προσπαθούν να εμφανίσουν τον νοικοκύρη ως κλέφτη σώνει και καλά», δήλωσε ο Ακάρ κάνοντας λόγο και πάλι για «επεκτατική» Ελλάδα.

Νησιά σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία

«Η Ελλάδα έχει τριπλασιαστεί από το 1832. Αυτή τη στιγμή τα νησιά είναι σε απόσταση που μια φωνή να βάλεις ακούγεται από την Τουρκία. Μήπως να ρωτήσουμε ποιος είναι ο επεκτατικός; Ενήργησαν ενάντια σε όλες τις συμφωνίες, ιδιαίτερα τη Λωζάνη, και εξόπλισαν τα νησιά κατά παράβαση της συμφωνίας», ισχυρίστηκε και πάλι.

Νέα απειλή Casus belli

«Τώρα λένε για 12 μίλια; Είναι αποδεκτό αυτό; Το 1995, η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση εξουσιοδότησε την κυβέρνηση να λάβει κάθε είδους μέτρα, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών (μέτρων). Δεν θέλουμε ένταση. Εμείς λέμε ας επωφεληθούμε όλοι από τον πλούτο των θαλασσών για να είμαστε όλοι ευτυχισμένοι κι εσείς κι εμείς. Αυτή είναι μια λογική προσέγγιση. Η εγωιστική στάση δεν ωφελεί κανέναν. Αν νομίζουν ότι θα φτάσουν πουθενά αγνοώντας τα δικαιώματα και το δίκιο της Τουρκίας με τα 84 εκατομμύρια ανθρώπους της, τότε φαντασιώνονται, ονειρεύονται. Είναι ένα όνειρο που θα καταλήξει σε εφιάλτη, που θα καταλήξει σε απογοήτευση», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΑΜ.

«Δεν παραχωρούμε τα δικαιώματά μας»

«Τί απειλή –λένε- από την Τουρκία; Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Παρ' όλα αυτά, λέμε ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Επαναλαμβάνουμε την πρόσκλησή μας για την τέταρτη συνάντηση στην Άγκυρα για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Είναι μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα να γίνονται αιχμάλωτοι κάποιων πολιτικών που διαμορφώνουν την ελληνική πολιτική. Κάθε μέρα υπάρχουν άνθρωποι που εμφανίζονται κάπου αλλού και λένε κάτι. Δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Δεν συνάδει με τη λογική. Προβάλλουν αξιώσεις διαστρεβλώνοντας την αλήθεια λόγων των παθών τους και των συναισθημάτων τους. Περιμένουν να τους πιστέψουν ότι όλα όσα λένε είναι αλήθεια. Δεν σέβονται τα δικαιώματα και το δίκιο κανενός. Αποκλείεται να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα και το δίκιο μας ή να επιτρέψουμε τετελεσμένα. Δεν παραχωρούμε τα δικαιώματά μας, είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό», τόνισε.

ΗΠΑ – Βάσεις Ελλάδα

Σχετικά με τις στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι «θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν λέμε ότι όλα είναι εναντίον μας».

F-16 και F-35 συνομιλίες

«Έγιναν επίσημα αιτήματα σχετικά με την προμήθεια και τον εκσυγχρονισμό των F-16. Μια αντιπροσωπεία πήγε στις ΗΠΑ και οι συνομιλίες ήταν θετικές. Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα τη θέση μας. Αυτό αποτελεί συμβολή και για το ΝΑΤΟ. Αν η Τουρκία είναι ισχυρή, είναι και το ΝΑΤΟ. Η δύναμη της Τουρκίας αποτελεί προστιθέμενη αξία στη δύναμη του ΝΑΤΟ. Εξηγούμε στο ΝΑΤΟ πώς θα διαμορφωθεί το σκηνικό αν αποτρέψεις την ισχύ της Τουρκίας με ανοιχτά και κρυφά εμπάργκο. Λένε ότι το κατάλαβαν. Στα τέλη Ιανουαρίου αρχές Φεβρουαρίου συμφωνήσαμε να γίνει άλλη μία συνάντηση στις ΗΠΑ. Δηλ. τις επόμενες ημέρες θα πάει μία αντιπροσωπεία στις ΗΠΑ για το θέμα των F-35. Υπάρχουν 6 F-35, που έχουν παραχθεί για την Τουρκία, κάτω από το υπόστεγο. Συζητάμε τί θα γίνει με αυτά. Εν τέλει, οι συζητήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών συνεχίζονται και για τα F-16 και για τα F-35 χωριστά», ανέφερε.

Rafaleειδήσεις τώραΤουρκίαΑκάρ