Κόσμος|25.01.2022 23:37

Στο Κασμίρ οι υγειονομοικοί ανεβαίνουν με τα πόδια τα βουνά των Ιμαλαΐων για να εμβολιάσουν τους κατοίκους

Αφροδίτη Γκόγκογλου
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Associated Press)

Ένα παγωμένο πρωινό του Ιανουαρίου στο ελεγχόμενο από την Ινδία τμήμα του Κασμίρ, στα χωριά των Ιμαλαΐων, η Μασράτ Φάριντ, εργαζόμενη στον κλάδο της υγείας, γεμίζει με εμβόλια την τσάντα της, όσο οι ισχυροί άνεμοι και το χιόνι λυσσομανούν. Η Φάριντ είναι μέλος μίας ομάδας υγειονομικών που πραγματοποιεί πόρτα – πόρτα την εκστρατεία εμβολιασμού της περιοχής, με σκοπό τον εμβολιασμό εφήβων και τον ενιχυτικό εμβολιασμό ηλικιωμένων στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά.

«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον ιό. Πρέπει να συνεχίσουμε», δηλώνει η ίδια στο Associated Press όσο περνάει μέσα από το χιόνι που τής φτάνει μέχρι το γόνατο στο Gagangeer- ένα μικρό χωριό που βρίσκεται ανάμεσα στα δάση. Η ίδια και οι συνάδελφοί της έχουν εμβολιάσει χιλιάδες ανθρώπους τον τελευταίο χρόνο, κυρίως σε χωριά στα οποία , για να φτάσουν, πρέπει να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις στη δύσβατη ύπαιθρο. Ωστόσο, οι πολικές θερμοκρασίες και το χιόνι, που κάνει τα πάντα πιο δύσκολα, δεν είναι τα μοναδικά εμπόδια με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι.  

Μεγαλύτερος εχθρός η προκατάληψη

Η δυσπιστία των κατοίκων απέναντι στον εμβολιασμό εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο πολύ μεγαλύτερο από τον χειμώνα της υψηλότερης οροσειράς του κόσμου. «Η παραπληροφόρηση και η δυσπιστία κάνουν διαστακτικά τα περισσότερα νεαρά κορίτσια», δήλωσε η Φαρίντ, κατά τη διάρκεια εκστρατείας εμβολιασμού σε ένα από τα πιο δυσπρόσιτα, ορεινά χωριά, αναφερόμενη στον φόβο που έχει προκαλέσει η παράλογη αντίληψη ότι ο εμβολιασμός επηρεάζει ή και εμποδίζει την εγκυμοσύνη. «Δεν οφείλουμε μόνο να τούς κάνουμε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, πρέπει και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Και αυτό γίνεται μόνο εκπειδεύοντάς τις», σημειώνει.

Στη νέα φάση εμβολιασμών για την ομάδα της Φαρίντ, περιλαμβάνονται έφηβοι 15 έως 18 ετών για την πρώτη δόση τους, καθώς και ηλικιωμένοι, άνω των 60, για τις αναμνηστικές τους, τις οποίες οι Ινδοί  επιστήμονες αποκαλούν «προληπτικές» και χορηγούνται σε ομάδες υψηλού κινδύνου που ήταν μεταξύ των πρώτων που έλαβαν την περασμένη χρονιά τα εμβόλια, η ανοσία των οποίων, πλέον, φθίνει.

Συνεργάτης της Φαρίντ ο Τζαφάρ Αλί, ανέφερε στο Associated Press ότι, σε αντίθεση με την περασμένη χρονιά, όταν ο ίδιος και συνάδελφοί του, λιντσαρίστηκαν από τους ντόπιους, κατά τη διάρκεια της εκστρατείας εμβολιασμού, καθώς πολλοί πίστευαν ότι τα εμβόλια προκαλούν ανικανότητα, σοβαρές παρενέργειες ή ακόμα και θάνατο, μέχρι στιγμής, η μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία ήρθε αντιμέτωπος ήταν οι δύσκολες καιρικές συνθήκες.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην περιοχή των 14 εκατομμυρίων κατοίκων ξεπερνούν μέχρι σήμερα το 72%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πρόσφατα, οι υγειονομικοί αψήφησαν τις σφοδρές χιονοπτώσεις και μεταφέρθηκαν σε αποκλεισμένα χωριά με τα πόδια, προκειμένου να εμβολιάσουν τους κατοίκους.

Την ευγνωμοσύνη της για την ομάδα που επισκέφθηκε το σπίτι της μες στα χιόνια, προκειμένου αυτή να κάνει την αναμνηστική δόση της εξέφρασε στο και η Άρσα, μία ηλικιωμένη τυφλή. «Θα ήταν αδύνατο να μεταφερθώ στο νοσοκομείο με αυτή την κακοκαιρία. Η ευγνωμοσύνη μου είναι απεριόριστη», υπογράμμισε.

ΙμαλάιαΚορονοϊόςΚασμίρειδήσεις τώραεμβολιασμοί