Κόσμος|30.01.2022 07:45

Ουκρανία: Κάποιοι τρίβουν τα χέρια τους περιμένοντας ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων – Ο θάνατoς, τους ανεβάζει τα κέρδη

Newsroom

Οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Δύσης, μαζί με τη διαφαινόμενη προοπτική μιας πολεμικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ουκρανία, είναι οι καλές ειδήσεις για τις εταιρείες διακίνησης όπλων, παραδέχθηκαν δύο από τους μεγαλύτερους εμπόρους πολεμικού υλικού των ΗΠΑ.

Την ώρα που η Ουάσιγκτον ξοδεύει όλο και μεγαλύτερα ποσά σε στρατιωτικό εξοπλισμό για την Ουκρανία, οι εταιρείες Raytheon και Lockheed Martin διαμήνυσαν στους επενδυτές τους αυτή την εβδομάδα ότι η κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή προμηνύει άνοδο των μετοχών, είδηση που δημοσίευσε ο επενδυτικός ιστότοπος The Motley Fool.

Σε δηλώσεις του, στις 25 Ιανουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Raytheon, Γκρεγκ Χέις, είπε χαρακτηριστικά: «Παρατηρείστε, την περασμένη εβδομάδα τι έγινε με την επίθεση drone στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ασφαλώς και οι εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, οι εντάσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και όλα τα ανάλογα περιστατικά ανεβάζουν το ύψος των αμυντικών δαπανών για πολλά κράτη. Οπότε αναμένω σημαντικά οφέλη από όλο αυτό το».

Την ίδια μέρα, ο Τζιμ Τάικλετ, Διευθύνων Σύμβουλος της Lockheed Martin, ενημέρωσε επίσης τους επενδυτές της εταιρείας ότι η πιθανότητα περαιτέρω αμερικανικής εμπλοκής στην Ανατολική Ευρώπη θα ήταν καλή για τις επιχειρήσεις: «Αν κοιτάξετε το εξελισσόμενο επίπεδο απειλής και την πολιτική που ακολουθούν κάποιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βόρειας Κορέας, αλλά και του Ιράν υπάρχει συνεχής ένταση», είπε. Ο Τάικλετ επισήμανε ότι: «Η ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών μας έχει διδάξει ότι όταν ένα πολεμικό κλίμα φορτίζεται και μια σύρραξη επίκειται, οι ΗΠΑ δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα. Πιστεύω, και προσωπικά ανησυχώ, ότι η μια σύρραξη είναι κοντά και πρέπει να είμαστε σε θέση να την αντιμετωπίσουμε».

Λίμιτ απ στον δείκτη...

Σε μια συνέλευση μετόχων, στις 26 Ιανουαρίου, ο Μπράιαν Γουέστ, CFO της εταιρείας αεροδιαστημικής και οπλικών συστημάτων Boeing, δεν αναφέρθηκε άμεσα στην κρίση της Ουκρανίας, αλλά αναγνώρισε ότι η ισχυρή υποστήριξη για στρατιωτικές δαπάνες στην Ουάσιγκτον εξασφαλίζει ότι η εταιρεία βλέπει «σταθερή άνοδο».
Σύμφωνα με το Costs of War Project του Πανεπιστημίου Brown, η παγκόσμια βιομηχανία όπλων έχει ξοδέψει 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια για να επηρεάσει κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι δαπάνες του Πενταγώνου έχουν ξεπεράσει τα 14 τρισεκατομμύρια δολάρια από την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν και το ένα τρίτο έως και το μισό αυτών των χρημάτων έχει πάει σε εταιρείες οπλικών συστημάτων.
Στη δεκαετία του 1990, οι κατασκευαστές όπλων ξόδεψαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια για την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, μετά τη συρρίκνωση της βιομηχανίας από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ και το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.
Τώρα οι έμποροι όπλων τρίβουν τα χέρια τους…

Η ένταση στην Ουκρανία έχει χτυπήσει κόκκινο, με τους δυτικούς ηγέτες να ισχυρίζονται ότι φοβούνται πως η Ρωσία είναι έτοιμη για εισβολή στη γείτονά της. Οι αναφορές από την περιοχή κάνουν λόγο ότι περισσότεροι από 100.000 ρώσοι στρατιώτες έχουν παραταχτεί στα σύνορα. Η Μόσχα αρνήθηκε ότι έχει επιθετικές προθέσεις και ζήτησε συμφωνίες ασφαλείας που θα απαγόρευαν στο ΝΑΤΟ να επεκταθεί στην Ουκρανία ή τη Γεωργία. Και όλοι βρίσκονται με το δάχτυλο στη σκανδάλη: Ρώσοι, Ουκρανοί, Αμερικάνοι και… επενδυτές!

κρίσηόπλαΟυκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσία