Κόσμος|01.02.2022 13:48

Ουκρανία: Η χώρα αυξάνει τον στρατό της - «Αυτό δεν σημαίνει πόλεμος» λέει ο Ζελένσκι

Newsroom

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου διάταγμα που προβλέπει την αύξηση του στρατού της χώρας κατά 100.000 μέλη τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και την αύξηση των μισθών στους στρατιώτες, όμως σημείωσε πως αυτή η πολιτική απόφαση δε συνεπάγεται πόλεμο με τη Ρωσία στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας ο Ζελένσκι κάλεσε τους βουλευτές να παραμείνουν ήρεμοι και ενωμένοι, να μην σπέρνουν πανικό και να μην εκμεταλλεύονται την αντιπαράθεση με τη Ρωσία για να αποκομίσουν πολιτικό όφελος. «Το διάταγμα αυτό ετοιμάστηκε όχι επειδή θα έχουμε σύντομα πόλεμο (…) αλλά για να έχουμε σύντομα και στο μέλλον ειρήνη στην Ουκρανία», τόνισε. «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην εσωτερική πολιτική. Μπορεί να αντιπολιτεύεστε την κυβέρνηση, αλλά όχι την Ουκρανία», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους βουλευτές.

Ικανοποίηση για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη προς το Κίεβο

Ο Ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για τη διπλωματική και στρατιωτική στήριξη που λαμβάνει η χώρα του, την πιο σημαντική από το 2014, όπως δήλωσε ο ίδιος.

«Η διπλωματική στήριξη προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική και πιο απόλυτη από το 2014 και συνεχίζεται. Η στρατιωτική και τεχνική βοήθεια προς την Ουκρανία είναι η πιο σημαντική, η πιο πολύτιμη και εξακολουθεί να φτάνει», τόνισε ο Ζελένσκι, την ώρα που πολλοί ηγέτες αναμένονται στο Κίεβο μέσα στην εβδομάδα.

Τζόνσον και Μοραβιέτσκι στην Ουκρανία

Την Τρίτη φτάνουν στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Πολωνίας, Μπόρις Τζόνσον και Ματέους Μοραβιέτσκι. Αργότερα μέσα στην εβδομάδα πρόκειται να επισκεφθούν την Ουκρανία ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξάλλου την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένο να μεταβούν στο Κίεβο οι υπουργοί Εξωτερικών πέντε ευρωπαϊκών χωρών, ανάμεσά τους της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Εξάλλου ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι η Ουκρανία εργάζεται «ενεργητικά» για τη διοργάνωση μιας νέας συνόδου για την επίλυση της κρίσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας με τους ηγέτες της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας στο πλαίσιο του σχήματος της Νορμανδίας.

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πόλεμος ΝΑΤΟ - Ρωσίας

Η Ρωσία κατηγορείται από τους δυτικούς ότι συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την γειτονική της Ουκρανία εν αναμονή μιας πιθανής εισβολής.

Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε πολεμική πρόθεση, αλλά θέτει ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε αποκλιμάκωση έναν κατάλογο αιτημάτων, την ικανοποίηση των οποίων κρίνει απαραίτητη για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά της, κυρίως την διαβεβαίωση ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο NATO και πως η Βορειοατλαντική συμμαχία δεν θα επεκταθεί προς ανατολάς.

Η Ουάσινγκτον έχει απορρίψει αυτό το αίτημα, όμως έχει αφήσει ανοικτή την πόρτα για συνομιλίες σχετικά με άλλα ζητήματα ασφαλείας, όπως η ανάπτυξη πυραύλων ή ο αμοιβαίος περιορισμός των στρατιωτικών γυμνασίων.

στρατόςΒολοντιμίρ ΖελένσκιΝΑΤΟειδήσεις τώραΟυκρανίαΡωσίαπόλεμος