Κορονοϊός – Αυστρία: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για όλους τους ενήλικες, με μεγάλα πρόστιμα – Πώς θα εφαρμοστεί ο νόμος
NewsroomΗ Αυστρία έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που κατέστησε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού για όλους τους ενήλικες, αφού ο πρόεδρος της χώρας Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν υπέγραψε το σχετικό νόμο.
Σαρωτικά μέτρα, τσουχτερά πρόστιμα στους παραβάτες
Αρχικά όσοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή απαλλαγή από τον εμβολιασμό, θα επιβαρύνονται με πρόστιμα ύψους 600 ευρώ, αλλά μπορούν να φτάσουν έως και τα 3.600 ευρώ. Οι έλεγχοι για την τήρηση του νόμου, θα ξεκινήσουν από τις 15 Μαρτίου. Εξαιρούνται από το νόμο οι έγκυες και όσοι έχουν βάσιμο λόγο υγείας για να μην εμβολιαστούν σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ισχύει επίσης για άτομα που προσβλήθηκαν πρόσφατα από κορονοϊό. Στην Αυστρία το πιστοποιητικό νόσησης – δηλαδή πλέον η εξαίρεση από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό- διαρκεί 180 ημέρες (6 μήνες) από την ημερομηνία που βγήκε θετικό το πρώτο μοριακό τεστ.
Ο νέος νόμος θα διαρκέσει έως τις 31 Ιανουαρίου 2024. Προβλέπονται πρόστιμα έως 3.600 ευρώ για ανεμβολίαστους, έως 4 φορές το χρόνο, εφόσον δεν είναι εγγεγραμμένοι σε μητρώο εμβολίων μέχρι την καθορισμένη ημερομηνία εμβολιασμού τους.
Σε τρία στάδια
Η εφαρμογή του νόμου θα γίνει σε τρία στάδια:
- Κάθε νοικοκυριό της χώρας θα ενημερωθεί ταχυδρομικώς για τον νέο νόμο έως τα μέσα Μαρτίου
- Μετά την ημερομηνία αυτή, η αστυνομία θα ξεκινά να ελέγχει το καθεστώς ανοσοποίησης των Αυστριακών πολιτών μέσα από συγκεκριμένα σημεία ελέγχου (spot checks) και να εκδίδουν πρόστιμα 600 ευρώ, που θα φθάνουν έως τα 3.600 σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
- Στην τρίτη φάση, όσοι δεν θα μπορούν να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού έως μία συγκεκριμένη ημερομηνία, θα τους επιβάλλεται αυτομάτως πρόστιμο.
Παραμένουν ωστόσο ερωτηματικά κατά πόσον η κίνηση αυτή θα πείσει όσους παραμένουν σκεπτικιστές απέναντι στον εμβολιασμό και πόσο μακριά θα θελήσει να φτάσει η κυβέρνηση στην επιβολή του μέτρου. Χθες η άνω Βουλή της χώρας αποφάσισε, με ψήφους 47 – 12, υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Ποιες άλλες χώρες σκέφτονται υποχρεωτικό εμβολιασμό
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πιέζει για εφαρμογή του υποχρεωτικού εμβολιασμού ως μέρος της στρατηγικής της χώρας για τον περιορισμό του κορονοϊού. Μια σημαντική ψηφοφορία για μια πιθανή εντολή εμβολιασμού αναμένεται στα τέλη Μαρτίου.
Τόσο η Γερμανία όσο και η Αυστρία έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι 70,4% με δύο δόσεις εμβολίου, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων. Αλλά το ποσοστό εμβολιασμού τους, 74% και 72,7% αντίστοιχα, δεν έχει καθησυχάσει τις ανησυχίες των αξιωματούχων υγείας.
Η Γερμανία έχει τον δεύτερο γηραιότερο πληθυσμό της Ευρώπης μετά την Ιταλία. Στις 28 Ιανουαρίου, ο Γερμανός υπουργός Υγείας και επιδημιολόγος Karl Lauterbach προειδοποίησε ότι ο ηλικιωμένος πληθυσμός χρειάζεται προστασία, καθώς πολλοί σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες παραμένουν ανεμβολίαστοι.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής