Κόσμος|05.02.2022 19:29

Περού: Τουλάχιστον 21 παραλίες στις ακτές του Ειρηνικού μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα - Σοκάρουν οι νεότερες εκτιμήσεις

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo
AP photo

Η κυβέρνηση του Περού κήρυξε «κατάσταση περιβαλλοντικής έκτακτης ανάγκης», μετά την ενημέρωση ότι 21 παραλίες στις ακτές του Ειρηνικού μολύνθηκαν από την πετρελαιοκηλίδα σε διυλιστήριο που διαχειρίζεται η ισπανική Repsol, από κύματα που προκλήθηκαν από την έκρηξη τουηφαιστείου κοντά στην Τόνγκα.

To μέτρο θα έχει ισχύ 90 ημερών και ο Πρόεδρος Πέδρο Καστίγιο τόνισε ότι θα συσταθεί επιτροπή για να προτείνει τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης, σύμφωνα με τις εθνικές πολιτικές που στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος.

Η πρωθυπουργός Mirtha Vasquez είπε ότι η Repsol έχει υποσχεθεί να παραδώσει ένα πρόγραμμα καθαρισμού, να εντάξει και ντόπιους ψαράδες στον καθαρισμό των παραλιών και να παραδώσει καλάθια τροφίμων στις πληγείσες οικογένειες. Η Βάσκεθ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παράσχουν μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να βοηθήσουν το Περού να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική καταστροφή που προκάλεσε η πετρελαιοκηλίδα. Προς το παρόν απαγορεύεται οι πολίτες να πάνε στις μολυσμένες παραλίες. Σύμφωνα με τις περουβιανές αρχές, ένα πλοίο με ιταλική σημαία έριξε 6.000 βαρέλια στον Ειρηνικό μπροστά από το διυλιστήριο La Pampilla. Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν συλλέξει θαλάσσια πτηνά βαμμένα με λάδι ή νεκρά.

Η Repsol ανέφερε ότι οι περουβιανές αρχές δεν είχαν προειδοποιήσει για τσουνάμι και ότι το πλοίο συνέχιζε να ξεφορτώνει πετρέλαιο στο διυλιστήριο όταν «χτύπησαν» τα κύματα.

Οι περουβιανές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα τον αριθμό των πτηνών που έχουν πεθάνει

Την ίδια ώρα ομάδα εθελοντών ταξίδεψε στην περιοχή, συνοδεύοντας επιστήμονες που παρακολουθούν καθημερινά τις επιπτώσεις της διαρροής των βαρελιών πετρελαίου που σημειώθηκε στις 15 Ιανουαρίου.

«Σήμερα βρήκαμε ένα πουλί που επέπλεε στη θάλασσα, καταφέραμε να το βάλουμε στη βάρκα, αλλά μετά από λίγα λεπτά πέθανε. Αυτό συμβαίνει επειδή τα πουλιά έχουν πάθει ήδη δηλητηρίαση και επιπλέουν στη θάλασσα. αλλά δεν έχουν πια τη δύναμη να κολυμπήσουν, να κυνηγήσουν, να πετάξουν», εξηγεί ο ορνιθολόγος Τζιανκάρλο Ινγκα Ντιάζ.

Οι περουβιανές αρχές δε δίνουν στη δημοσιότητα τον αριθμών των πτηνών που έχουν πεθάνει.

«Μια κοινή αιτία θανάτου είναι η υποθερμία, εξαιτίας του κρύου που κάνει εδώ», υπογραμμίζει ο Ίνγκα Ντιάζ. Το νησί 14 εκταρίων, που ονομάζεται Pescadores, ανήκει στις Νησίδες Puntas Guaneras. Στα νερά αυτά υπάρχει μια ποικιλία ψαριών χάρη στην οποία οι ψαράδες του δημοφιλούς παραθαλάσσιου θέρετρου Ancon (βόρεια της Λίμα), μπορούν και βγάζουν τα προς το ζην.

Σοκάρουν οι νεότερες εκτιμήσεις για το πετρέλαιο που διέρρευσε στη θάλασσα

Η περουβιανή κυβέρνηση διπλασίασε την περασμένη Παρασκευή 28 Ιανουαρίου την εκτίμησή της για την ποσότητα του πετρελαίου που έχει διαρρεύσει στ’ ανοικτά των ακτών της χώρας, από 6.000 σε 12.000 βαρέλια, εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο έχει συλλεχθεί.

«Επί του παρόντος έχουμε τον αριθμό των 11.900 βαρελιών» που χύθηκαν στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της διαρροής της 15ης Ιανουαρίου, έναντι 6.000 που υπολογίζονταν προηγουμένως, δήλωσε ο Περουβιανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρούμπεν Ραμίρες σε συνέντευξη Τύπου.

Στις 15 Ιανουαρίου, διαρροή πετρελαίου σημειώθηκε κατά την εκφόρτωση από ένα δεξαμενόπλοιο στο διυλιστήριο Λα Παμπίγια, ιδιοκτησίας του ισπανικού πετρελαϊκού ομίλου Repsol, που βρίσκεται 30 χλμ. βόρεια της Λίμας.

Η πετρελαιοκηλίδα μετακινήθηκε από τα ρεύματα έως και 140 χλμ. βόρεια του διυλιστηρίου. Η πετρελαιοκηλίδα προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ψαριών και θαλασσοπουλιών και οδήγησε στην ανεργία εκατοντάδες ψαράδες. Στο μέσο του καλοκαιριού στο νότιο ημισφαίριο, ο τουριστικός τομέας της περιοχής επίσης επλήγη σοβαρά. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, περισσότερα από 1.800 στρέμματα ακτογραμμής έχουν μολυνθεί, καθώς και 7.130 στρέμματα θαλάσσιας περιοχής.

ειδήσεις τώραπετρελαιοκηλίδαπετρέλαιοΠερού