Κόσμος|07.02.2022 17:57

Κιλιτσντάρογλου: «Να κάτσουμε να κάνουμε διάλογο με την Ελλάδα»

Μαρία Ζαχαράκη

Υπέρ του απευθείας διαλόγου με την Ελλάδα τάσσεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, σε δηλώσεις του στο κανάλι TV100, ο οποίος ωστόσο αμφισβητεί παράλληλα την κυριαρχία νησιών.

Ο Κιλιτσντάρογλου δήλωσε πρώτα ότι αναμένει πρόωρες εκλογές και το μεγαλύτερο πρόβλημα της Τουρκίας είναι η οικονομία. «Πρέπει να καθίσουμε και να κάνουμε μια συζήτηση με την Ελλάδα. Είμαι 100% σίγουρος ότι αυτό θα ήταν μια νίκη για την Τουρκία. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Ομοίως, πρέπει να υπάρξει μια συζήτηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Αυτός είναι ο 21ος αιώνας. Δεν είμαστε μόνο εμείς, αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο που θα επηρεαστεί από το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τον νόμο. Τα κλισέ δεν πρόκειται να λύσουν αυτό το πρόβλημα». 

Φουάτ Οκτάι: Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη διαταραγμένη συμπεριφορά της

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι σε ερωτήσεις στην εκπομπή του A Haber ‘Ειδική Ατζέντα’, ανέφερε για τα ελληνοτουρκικά: «Αν θέλετε να δείτε τη στάση του τουρκικού έθνους κοιτάξτε τον ψαρά και θα δείτε τη στάση του τουρκικού έθνους. ‘Έλα αν σου βαστάει’, είπε. Γιατί λοιπόν είναι τόσο γενναίος; Επειδή θέλει αυτό που δικαιωματικά του ανήκει. Δεν είναι κάτι άλλο. Μιλάμε για το μέρος που στάθηκε ο ψαράς μας, το μέρος που λήγουν τα σύνορα της Τουρκίας.

Μιλήσαμε για το Καστελόριζο, θυμηθείτε ότι είναι ένα τόσο δα μικρό νησί. 580 χιλιόμετρα απέχει από την ηπειρωτική Ελλάδα. Πόσο απέχει από την Τουρκία; Πόσο ήταν; 4,4 μίλια; Τόσο. Τώρα φανταστείτε, μόνο 4 μίλια. Δηλαδή ακούς ακόμη και τον κόκορα που λαλάει, βλέπεις τα φώτα. Αν έρθει να αγοράσει ψωμί, είναι το μέρος που έρθει και θα πάρει το ψωμί του το πρωί. Που θα πάρει το γάλα του, που θα κάνει τα ψώνια του. Και εδώ θέλει να έχει υφαλοκρηπίδα. Τώρα αν δεν είναι κακομαθημένοι, τί είναι; Τώρα, θα κάνει από εδώ πίσω η Τουρκία; Σκεφτείτε το νησί Οινούσσες, ακριβώς απέναντι από τη Σμύρνη. Όταν φωνάζεις κάποιον, ο άλλος ακούει τη φωνή σου, δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείς καν τηλέφωνο.

Πρόκειται για μία δομή που έρχεται από τόσο κοντινά νησιά μέσα στη μύτη μας και μετά ξεπερνά τα όρια για  να φτάσει να πει στον ψαρά που βρίσκεται μέσα ‘Δεν μπορείς να ψαρέψεις εκεί’. Δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να συμπεριφερθεί διαφορετικά. Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη διαταραγμένη συμπεριφορά της και να αφήσει αυτού του είδους τις συμπεριφορές. Πώς έγινε αυτό; Πρώτα έγινε η εγκατάσταση ανθρώπων και μετά η στρατικοποίηση των νησιών.

Δηλαδή, αν πιστεύει ότι μπορεί να κερδίσει με τετελεσμένα και διαδίδοντάς το στο χρόνο, η Ελλάδα θα δει ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Η Τουρκία έχει ήδη αρχίσει να κάνει τα απαραίτητα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Έχει δει αυτό το παιχνίδι πολύ καθαρά. Και θα κάνει ό,τι χρειάζεται. Και θα το κάνει επιτυχώς».

«Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα είναι μια δολοφονία»

Ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι αναφέρθηκε και στο προσφυγικό/μεταναστευτικό και δήλωσε ότι η Τουρκία πληρώνει το μεγαλύτερο κόστος από τη μετανάστευση στην περιοχή, αλλά η Ευρώπη επιδεικνύει μια διφορούμενη προσέγγιση και υποστήριξε πως «βιώνουμε πολλές περιπτώσεις όπως οι 19 άνθρωποι που πάγωσαν μέχρι θανάτου. Εκείνοι που πήγαν σε διάφορα νησιά με βάρκες,  βύθισαν τις βάρκες τους ή τις τρύπησαν. Παίρνετε τα ρούχα των ανθρώπων που περνούν από τον Έβρο, τους παίρνετε τα παπούτσια, τους αφήνετε πίσω με βροχερό, χιονισμένο καιρό, δείχνετε βία, τί είναι αυτό το είδος ανθρωπιάς; Το κάνετε στο όνομα της καταπολέμησης της μετανάστευσης και των μεταναστών».

Τονίζοντας ότι η Τουρκία εφαρμόζει ανθρωπιστική διπλωματία, ο Οκτάι είπε ότι «η πρακτική στην Ελλάδα, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα μας, είναι μια καθαρή δολοφονία, μια απάνθρωπη πρακτική και περιλαμβάνει μια δομή που ακολουθεί, παρακολουθεί, εφαρμόζει και επιβάλλει τη μεταναστευτική πολιτική όλης της ΕΕ, η οποία λέγεται Frontex. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα, δυστυχώς όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν ευθύνη για τους θανάτους αυτών των 19 ανθρώπων, 19 ανθρώπων που πάγωσαν μέχρι θανάτου και των άλλων που οι βάρκες τους βυθίζονται κάθε μέρα και σκοτώνονται. Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτό». 

ειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΚεμάλ ΚιλιτσντάρογλουΦουάτ Οκτάι