Τουρκία: Αντι-Ερντογανικό μέτωπο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με το βλέμμα στις προεδρικές εκλογές
Μαρία ΖαχαράκηΣυνεδριάζουν σήμερα, Σάββατο οι 6 αρχηγοί της αντιπολίτευσης στην Τουρκία για μία κοινή εκλογική συμπόρευση.
Μετά από πρόσκληση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θα συναντηθούν σήμερα η πρόεδρος του Καλού Κόμματος (IYI), Μεράλ Ακσενέρ, ο πρόεδρος του κόμματος Ευδαιμονίας, Τεμέλ Καραμολάογλου, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (DP), Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του κόμματος Ανάπτυξης και Προόδου (DEVA), Αλί Μπαμπατζάν, και ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Οι αρχηγοί των 6 κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι βρίσκονται σε διμερείς συνομιλίες εδώ και καιρό, θα καθίσουν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε ένα τραπέζι. Πρόκειται για δείπνο εργασίας, το οποίο θα διεξαχθεί στην Άγκυρα και η συνάντηση θα ξεκινήσει στις 19.00.
Στη συνάντηση «στρογγυλής τραπέζης» των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Τουρκία τα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι: οι ευκαιρίες συνεργασίας στις εκλογές, το μοντέλο ενός «ενισχυμένου κοινοβουλευτικού συστήματος», ο σχεδιασμός της «μετάβασης» στο κοινοβουλευτικό σύστημα εάν κερδηθούν οι εκλογές και ο ορισμός ενός κοινού υποψήφιου προέδρου, που είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα.
Ωστόσο, δεν αναμένεται να τεθεί σε αυτή την πρώτη συνάντηση ένα τέτοιο κρίσιμο θέμα, όπως το ποιος θα είναι υποψήφιος. Σε αυτή τη συνάντηση αναμένεται να ξεκαθαρίσει το θέμα του πώς θα δημοσιοποιηθεί αυτή η πρόταση για το κοινοβουλευτική σύστημα.
Προϋπόθεση: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές
Η συνεύρεση 6 αρχηγών πολιτικών κομμάτων γύρω από το ίδιο τραπέζι δεν είναι συνηθισμένο στην τουρκική πολιτική σκηνή. Γι' αυτό η συνάντηση αυτή χαρακτηρίζεται από όλους τους συμμετέχοντες ως «ιδιαιτέρως πολύτιμη».
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα παρασκήνια, σχεδόν κάθε θέμα που σχετίζεται με την εκλογική συνεργασία μπορεί να τεθεί στο τραπέζι της συνάντησης, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου της προεκλογικής και μετεκλογικής διαδικασίας, εάν η συμμαχία θα επεκταθεί ή όχι κλπ.
Στο πλαίσιο αυτό, φαίνεται πιθανό ότι η πρόταση του προέδρου του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου να «αλλάξει το όνομα και τη δομή της Εθνικής Συμμαχίας» θα έρθει στο προσκήνιο με διμερείς συναντήσεις με τον Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου και τη Μεράλ Ακσενέρ πριν από λίγο.
Είναι γνωστό ότι η Nation Alliance, για την οποία το IYI Party λέει ότι έχει «αξία επωνυμίας», δεν θέλει να αλλάξει το όνομά της.
Το προσωπικό του CHP, από την άλλη, επεσήμανε ότι όλα μπορούν να συζητηθούν στη συνάντηση των ηγετών. «Δεν έχουμε κόκκινη γραμμή ή προϋπόθεση όπως «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυτό, μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα θέματα» κατηγορηματικά. Είναι εξαιρετικά πολύτιμο να συγκεντρώνονται κόμματα από διαφορετικές πολιτικές παραδόσεις, από τη στιγμή που γίνεται αποδεκτό ή όχι, είναι κάτι διαφορετικό».
Ωστόσο, για να μιλήσουμε για τη δομή της συμμαχίας, τονίστηκε ότι τα κόμματα θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν μια «δήλωση βούλησης για ένταξη στη συμμαχία» και είπε: «Αφού καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι, μπορούμε να περπατήσουμε μαζί αύριο και μεθαύριο Συζητείται κάθε κατάλληλο θέμα σε εκείνο το τραπέζι».
Υποψήφιος αντιπολίτευσης
Μετά την πρώτη αυτή συνάντηση των αρχηγών κομμάτων θα ακολουθήσουν κι άλλες. Εδώ και καιρό συζητείται ότι ο Κιλιτσντάρογλου είναι διατεθειμένος να είναι υποψήφιος πρόεδρος της αντιπολίτευσης. Ο Κιλιτσντάρογλου προωθεί την υποψηφιότητα του, αλλά είναι πολύ πιθανόν να είναι ένα προπέτασμα καπνού για να προστατέψει κάποιον από τους δημάρχους.
Η Μεράλ Ακσενέρ υπογράμμισε μέσα στην εβδομάδα που πέρασε ότι δεν θα φέρει αντίρρηση για την υποψηφιότητα του Κιλιτσντάρογλου και άφησε την απόφαση για όποιο άλλο όνομα στο CHP. Ωστόσο, η Ακσενέρ σημείωσε ότι «εάν χαθούν οι προεδρικές εκλογές, αυτό θα έχει βαρύ τίμημα για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα».
Τα στελέχη του Κόμματος DEVA και Κόμματος του Μέλλοντος σκέφτονται διαφορετικά. Δεν θέλουν να είναι στις συνιστώσες της Συμμαχίας του Έθνους και στοχεύουν να συμμετάσχουν στις εκλογές του 2023 με τα δικά τους κομματικά ονόματα και εμβλήματα.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις