Κόσμος | 14.02.2022 21:17

Διάγγελμα Ζελένσκι: Ενημερώθηκα ότι την Τετάρτη θα γίνει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Newsroom

Η 16η Φεβρουαρίου θα είναι η μέρα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι κήρυξε την Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου ως εθνική «Ημέρα Ενότητας», με τον ύμνο του έθνους να παιανίζει σε εθνικό επίπεδο και τη σημαία να υψώνεται σε δημόσια κτίρια, σε μια προσπάθεια να συσπειρωθεί η χώρα εν μέσω φόβων ότι επίκειται ρωσική εισβολή.

«Θα δείξουμε σε ολόκληρο τον κόσμο την ενότητά μας», είπε ο Ζελένσκι σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τους Ουκρανούς και ανακοίνωσε το προεδρικό διάταγμα που εξέδωσε.

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί για τους στρατιώτες θα αυξηθούν κατά 30% και θα δημιουργηθεί μια «ενιαία πλατφόρμα πληροφόρησης» για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την «πραγματική κατάσταση της κατάστασης ασφαλείας» και τα «μέτρα που λαμβάνονται για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του κράτους».

 

Το διάταγμα προβλέπει επίσης τον ταχύτερο σχηματισμό και την επέκταση του μεγέθους των νεοσύστατων δυνάμεων εδαφικής άμυνας που βασίζονται σε στρατεύσιμους πολίτες. Ο στρατός των 261.000 της Ουκρανίας θα επιβλέπει τη νέα υποστηρικτική δύναμη. Ο Ζελένσκι εξέφρασε την ελπίδα ότι 1,5 ως 2 εκατομμύρια πολίτες θα ενταχθούν σε έναν ήδη εκπαιδευμένο πυρήνα 11.000 νεοσυλλέκτων και δεκάδων χιλιάδων εφέδρων.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε»

Η Ρωσία «δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία εκτός κι αν προκληθούμε», δήλωσε ο Ρώσος πρέσβης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στη βρετανική εφημερίδα The Guardian.

«Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία, εκτός κι αν προκληθούμε να το κάνουμε», είπε ο Ρώσος πρέσβης, που εκπροσωπεί τη Ρωσία στις Βρυξέλλες από το 2005.

«Εάν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν μια επίθεση εναντίον της Ρωσίας, δε θα πρέπει να εκπλαγείτε εάν αντεπιτεθούμε. Ή εάν αρχίσουν να σκοτώνουν κατάφωρα Ρώσους πολίτες οπουδήποτε, στο Ντονμπάς ή αλλού», συμπλήρωσε, αναφερόμενος σε αυτήν την περιοχή στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονται τις ουκρανικές δυνάμεις εδώ και 8 χρόνια.

Ο Τσιζόφ προειδοποίησε ότι μια ουκρανική «πρόκληση» θα μπορούσε να ωθήσει το Κρεμλίνο να αντιδράσει.

«Αυτό που εννοώ ως «πρόκληση» είναι ότι μπορούν να οργανώσουν ένα επεισόδιο εναντίον των αυτοανακηρυχθεισών δημοκρατιών του Ντονμπάς, να τις προκαλέσουν, κατόπιν να τις πλήξουν με όλες τις δυνάμεις τους, προκαλώντας με αυτόν τον τρόπο μια αντίδραση της Ρωσίας, ώστε να αποφύγουν μια ανθρωπιστική καταστροφή στα σύνορά τους», σημείωσε.

εισβολήδιάγγελμαΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραΡωσία