Κόσμος|15.02.2022 22:58

Ουκρανία - Διάγγελμα Μπάιντεν: Έτοιμοι για διπλωματία αλλά και για ό,τι συμβεί - Η εισβολή παραμένει εξαιρετικά πιθανή

Newsroom

Σαφές μήνυμα υπέρ της διπλωματίας έστειλε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση και το ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά το διάγγελμα που πραγματοποίησε προς τον αμερικανικό λαό την Τρίτη. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος διεμήνυσε πως η χώρα του είναι έτοιμη ακόμα κι αν η Ρωσία αποφασίσει να ξεκινήσει μια σύρραξη.

«Είμαστε έτοιμοι ό,τι κι αν συμβεί» στην Ουκρανία, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμα του για τις εξελίξεις στην Ουκρανία τονίζοντας ότι εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό το σενάριο ρωσικής εισβολής. 

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες, ό,τι κι αν συμβεί. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε διπλωματία με τη Ρωσία και τους συμμάχους και εταίρους μας για να βελτιώσουμε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη συνολικά. Και είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε αποφασιστικά στη ρωσική επίθεση για την Ουκρανία, κάτι που εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανό. Όλα τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων και μηνών, αυτή ήταν η προσέγγισή μας και παραμένει η προσέγγισή μας τώρα», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν στο διάγγελμά του αναφέρθηκε στα βασικά σημεία, για τα οποία η Ουάσιγκτον και η Μόσχα μπορούν να συνεχίσουν να συνομιλούν, καθώς η Ρωσία συνεχίζει να συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων τους με την Ουκρανία. Σημείωσε για την ακρίβεια πως δεν έχει εξακριβωθεί πως έχει γίνει η απομάκρυνση αυτών.

Σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν το Σαββατοκύριακο, δήλωσε ότι του κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες «να συνεχίσουν να επιδιώκουν διπλωματία υψηλού επιπέδου» για να διαπραγματευτούν με τη Ρωσία.

«Χθες, η ρωσική κυβέρνηση πρότεινε δημόσια να συνεχιστεί η διπλωματία. Συμφωνώ», είπε ο Μπάιντεν υπογραμμίζοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε στη διπλωματία κάθε ευκαιρία να πετύχει».

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως πιστεύει ότι υπάρχουν τρόποι «να αντιμετωπίσουμε τις αντίστοιχες ανησυχίες μας για την ασφάλεια».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν βάλει στο τραπέζι συγκεκριμένες ιδέες για τη δημιουργία περιβάλλοντος ασφαλείας στην Ευρώπη. Προτείνουμε νέα μέτρα ελέγχου των όπλων, νέα μέτρα διαφάνειας, νέα μέτρα στρατηγικής σταθερότητας», συμπλήρωσε. 

Παρόλα αυτά, έκανε ξεκάθαρο πως οι ΗΠΑ «δεν θα θυσιάσουν βασικές αρχές» στην επιδίωξη βημάτων που μπορούν να προωθήσουν την κοινή μας ασφάλεια.

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη διπλωματία «τον καλύτερο δρόμο για όλα τα μέρη, κατά την άποψή μας». «Θα συνεχίσουμε τις διπλωματικές μας προσπάθειες σε στενή διαβούλευση με τους συμμάχους και τους εταίρους μας», είπε ο Μπάιντεν.

«Εφόσον υπάρχει ελπίδα διπλωματικής επίλυσης που θα αποτρέπει τη χρήση βίας και θα αποφεύγει τον απίστευτο ανθρώπινο πόνο που θα ακολουθούσε, θα το επιδιώξουμε», κατέληξε. 

Όπως γράφουν οι New York Times, οι παρατηρήσεις Μπάιντεν δεν αντανακλούν καμία αλλαγή στην προσέγγιση του Λευκού Οίκου όσον αφορά στην πιθανότητα Ρωσικής εισβολής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι η συμφωνία των ΗΠΑ με τους Ευρωπαίους εταίρους τους για την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στη Ρωσία, είναι ο κατάλληλος τρόπος πειθούς για τον Πούτιν προκειμένου να δεχθεί τη διπλωματία και να αφήσει πίσω κάθε σενάριο εισβολής.

ΝΑΤΟ: Δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ το πρωί της Τρίτης καλωσόρισε τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενδέχεται να αναζητεί μια διπλωματική λύση στο ζήτημα της ρωσικής στρατιωτικής ανάπτυξης στα σύνορα της Ουκρανίας, όμως κάλεσε τη Μόσχα να κάνει φανερή τη βούλησή της να δράσει.

«Υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η διπλωματία θα πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό δίνει λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει οποιαδήποτε ένδειξη αποκλιμάκωσης στο πεδίο από τη ρωσική πλευρά», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πριν από τη διήμερη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει μέσα και γύρω από την Ουκρανία μια μάχιμη δύναμη που δεν έχει προηγούμενο μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Όλα είναι τώρα στη θέση τους για μια νέα επίθεση. Όμως η Ρωσία εξακολουθεί να έχει το χρόνο να κάνει πίσω, να σταματήσει να προετοιμάζεται για πόλεμο και να αρχίσει να εργάζεται για μια ειρηνική λύση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας πως η υφιστάμενη κατάσταση είναι «η πιο σοβαρή κρίση ασφαλείας που έχουμε αντιμετωπίσει εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη».

Ο Γενικός Γραμματέας πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να περιμένει μια ρωσική απάντηση στις προτάσεις της συμμαχίας για την ασφάλεια.

«Ελπίζουμε ότι θα λάβουμε σύντομα από τη Ρωσία μια απάντηση στην επιστολή μας», δήλωσε ακόμη ο Στόλτενμπεργκ.

Κάλεσμα Λαβρόφ σε Μπλίνκεν για έναν ρεαλιστικό διάλογο

Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί ο διάλογος για τις εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί η Ουάσιγκτον και κάλεσε τον ομόλογο του σε μια ρεαλιστική προσέγγιση του ζητήματος αυτού, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Από την πλευρά μας υπογραμμίσθηκε η αναγκαιότητα της συνέχισης της από κοινού συνεργασίας, όπως συμφώνησαν για αυτό οι πρόεδροι Πούτιν και Μπάιντεν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 12 Φεβρουαρίου, με βάση το περιεχόμενο των προτάσεων που διαβιβάσθηκαν στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Εκτός των άλλων οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν το χρονοδιάγραμμα των επικείμενων επαφών σε διαφορετικά επίπεδα, αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπως και ότι η συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς.

πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαδιάγγελμαΤζο ΜπάιντενΗΠΑ