Η Τουρκία θα συμφιλιωθεί με όλους, εκτός Ελλάδας, το 2022
Μαρία ΖαχαράκηΗ αρθρογράφος της, δημοφιλούς στην Τουρκία, ενημερωτικής ιστοσελίδας «Haberturk», Κιούμπρα Παρ, σε άρθρο της με τίτλο «Ο Ερντογάν θα μπει στο 2023 με χαλαρό χέρι όσον αφορά το εξωτερικό» την Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου, σχολιάζει ότι: «Βγάζοντας εκτός την Ελλάδα, δεν θα υπάρχει άλλη χώρα με την οποία θα έχουμε εντάσεις το 2022».
Η αρθρογράφος σχολιάζοντας το ‘επιτυχημένο’, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ταξίδι του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα ΗΑΕ, αναρωτιέται «τί συνέβη και οι σχέσεις που είχαν φτάσει σε εχθρικό επίπεδο έγιναν ξανά κανονικές σε σύντομο χρονικό διάστημα;». «Αξιωματούχος, με τον οποίο μίλησα, μου έδωσε μια χιουμοριστική απάντηση σε αυτή την ερώτηση: «Όπως είπε ο Wittgenstein: ‘Κάποια προβλήματα δεν λύνονται, απλώς εξαφανίζονται’».
Η Κιούμπρα Παρ παραδέχεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν αναζητούσε διέξοδο από την απομόνωση, στην οποία είχε περιέλθει και ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο. «Στην πραγματικότητα, και οι δύο χώρες (Τουρκία – ΗΑΕ) είχαν καθεμία το λόγο της για να γυρίσουν μία νέα σελίδα. Για την Τουρκία, μπορούμε να πούμε ότι επιθυμία της ήταν να απαλλαγεί από τον αποκλεισμό και την όλο και μεγαλύτερη απομόνωσή της στο εξωτερικό, ειδικά στην ανατολική Μεσόγειο, όσο επίσης να ικανοποιήσει την ανάγκη της για ξένους επενδυτές. μΔεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι το 2022, μια νέα εποχή ξεκίνησε για την εξωτερική πολιτική του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ). Η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα περίοδο αποκατάστασης σχέσεων μπροστά στο πρόβλημα της ‘εξωτερικής απομόνωσης’, για την οποία την κατηγορούσε η αντιπολίτευση τα τελευταία χρόνια. Κάνουμε συντονισμένα ειρήνη με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία.
Σήμερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ και ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν θα επισκεφθούν την Παλαιστίνη και το Ισραήλ. Είναι προφανές ότι το να ξεκινήσουν πρώτα οι συνομιλίες με την Παλαιστίνη είναι ένα μήνυμα τόσο προς τη δική τους βάση όσο και προς το Ισραήλ. Η επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία ‘κλείδωσε’ για τις 9 Μαρτίου. Άκουσα ότι τον Μάρτιο-Απρίλιο μπορεί να διεξαχθούν συνομιλίες με τη Σαουδική Αραβία σε επίπεδο ηγετών. Ξεκίνησε μια διαδικασία επανομαλοποίησης με την Αρμενία. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη από την άλλη δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία ενόψει των κινήσεων της Ρωσίας προς την Ουκρανία. Οι σχέσεις προχωρούν, αν και αργά», αναφέρει.
Ο EastMed αναθάρρησε την Τουρκία
Με λίγα λόγια, αν δεν υπολογίσουμε την Ελλάδα, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει χώρα στην οποία να έχουμε εντάσεις το 2022. Μάλιστα, η απόσυρση της υποστήριξης των ΗΠΑ από την πρωτοβουλία «Eastern Mediterranean Natural Gas Pipeline Project» (EastMed), παρόλο που απογοητεύει την Ελλάδα, ανοίγει ένα νέο παράθυρο ευκαιρίας για την Τουρκία», συμπεραίνει η Κιούμπρα Παρ, που καταλήγει ότι ο Τούρκος πρόεδρος καταφέρνει με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Διπλωματική και οικονομική στήριξη παράλληλα από τις χώρες με τις οποίες τα «βρίσκει». «Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι ότι: Ο πρόεδρος Ερντογάν θα μπει στο 2023 μειώνοντας τα μέτωπα της έντασης στο εξωτερικό. Εάν οι επενδύσεις του Κόλπου είναι και στο επίπεδο που προσδοκά, μπορεί να σχεδιάζει να μπει στην εκλογική διαδικασία ακόμη πιο ενισχυμένος σε σχέση με σήμερα, εκτονώνοντας και την κρίση στην οικονομία».
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή