Κόσμος|16.02.2022 20:13

Ανταπόκριση από την Ουκρανία: Φόβοι στο Κίεβο ότι οι ρωσικές κινήσεις είναι στάχτη στα μάτια

Newsroom

Η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Κριμαία μετά τα σύνορα με τη Λευκορωσία δημιουργεί ελπίδα για αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης ωστόσο όπως μεταφέρει από το Κίεβο ο απεσταλμένος του OPEN Σωτήρης Δανέζης από τη μία διαφαίνεται πραγματικά μία ισχνή ελπίδα για ειρηνική επίλυση της κρίσης αλλά παράλληλα εκφράζεται ανησυχία για το Ντονπάς, στα ανατολικά της χώρας.

Κόντρα στις αισιόδοξες φωνές Ουκρανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως οι ρωσικές δεσμεύσεις δεν τεκμηριώνονται επαρκώς καθώς υπάρχει έντονη δυσπιστία.

Χαρακτηριστικά στο Κίεβο λένε ότι μπορεί να βλέπουμε εικόνες αντικατάστασης μονάδων με νέα στρατεύματα, εικόνες που δείχνουν στάχτη στα μάτια της διεθνούς κοινότητας τώρα που τα σχέδια των Ρώσων προδόθηκαν.

Άλλωστε όπως επισημαίνει ο Σωτήρης Δανέζης εύκολη εξήγηση για την αλλαγή στάσης της Μόσχας λένε πως δεν υπάρχει.

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να αποσύρει εν μέρει στρατεύματα μετά τη συνάντηση που είχε με τον καγκελάριο Σολτς. Αν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία η πρόταση στο τραπέζι την οποία δε γνωρίζουμε, λένε οι Ουκρανοί, δε φαίνεται να υπάρχει καμία ξεκάθαρη ερμηνεία για την αλλαγή του τόνου της Μόσχας γεγονός που υποδηλώνει, όπως λένε, πως ίσως δε σχεδιάζει ποτέ την εισβολή παρά τα λεγόμενα της Ουάσινγκτον και έπαιξε μία μεγαλειώδη μπλόφα στην τα 130.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα.

Η Ουκρανία συνεχίζει τις ειδικές ασκήσεις, ο πρόεδρος Ζελένσκι βρέθηκε σε γυμνάσια έξω από την πόλη Ρίβνε πριν μεταβεί πριν στον Ντονμπάς, για να συναντηθεί με στρατιώτες που υπηρετούν τη θητεία τους.

Και μπορεί να μην είναι δύσκολη και πόλεμος όπως περιμέναμε σήμερα η Ουκρανία όμως δέχτηκε επίθεση καθώς η χώρα υπέστη τη μεγαλύτερη κυβερνο-επίθεση στην ιστορία της όπως παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Αρκετές τράπεζες και κυβερνητικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων και το υπουργείο Άμυνας δέχτηκαν επίθεση από χάκερς σε παρόμοιους τέτοιου είδους κυβερνοεπιθέσεις στο παρελθόν οι ουκρανοί είχαν κατηγορήσει τους Ρώσους.

Τέλος, το κλίμα στο Κίεβο μπορεί να μην αντανακλά την κλιμακούμενη ένταση των τελευταίων ημερών η Ουκρανία όμως προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας έκτακτες ανάγκες που μπορεί να επηρεάσουν τον άμαχο πληθυσμό όπως γράφει το αίτημα που υπέβαλε το Κίεβο χθες στο ΝΑΤΟ και συγκεκριμένα στο Ευρωατλαντικό Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Καταστροφών.

Μεταξύ των υλικών και της διεθνούς βοήθειας που δίνουν οι ουκρανοί είναι εξοπλισμός ανίχνευσης εκρηκτικών, θερμικές κάμερες, σκηνές για δημιουργία στρατοπέδων, εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών και εξοπλισμός ιατρικών προμηθειών.

Δεν βλέπει απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία το υπουργείο εξωτερικών

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ανέφερε την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου, πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δει κάποια απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία και πως η Μόσχα μετακινεί κρίσιμης σημασίας μονάδες πιο κοντά στην περιοχή.

Η Ρωσία δήλωσε την ίδια μέρα πως αποσύρονται και άλλες δυνάμεις της που είχαν περικυκλώσει την Ουκρανία, όμως το ΝΑΤΟ είπε πως η ενίσχυση των στρατευμάτων συνεχίζεται, αμφισβητώντας τη δηλωμένη προθυμία της Μόσχας να διαπραγματευθεί μια επίλυση της κρίσης. Ο Μπλίνκεν συμφώνησε με την εκτίμηση του ΝΑΤΟ σε μια τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί (ώρα ΗΠΑ). «Υπάρχει αυτό που λέει η Ρωσία και μετά υπάρχει αυτό που κάνει η Ρωσία. Και δεν έχουμε δει κάποια απόσυρση των δυνάμεών της», δήλωσε ο Μπλίνκεν στο MSNBC. «Εξακολουθούμε να βλέπουμε κρίσιμης σημασίας μονάδες να κινούνται προς τα σύνορα, όχι μακριά από τα σύνορα», είπε και συνέχισε: «άρα αυτό που πρέπει να δούμε είναι ακριβώς το αντίθετο. Πρέπει να δούμε αυτές τις δυνάμεις να απομακρύνονται».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε την Τρίτη τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει πίσω από έναν πόλεμο με την Ουκρανία, κάνοντας λόγο για «άσκοπους θανάτους και καταστροφή» που θα μπορούσε να προκαλέσει η Μόσχα και διεθνή κατακραυγή που θα αντιμετώπιζε ο Πούτιν. Ο Μπάιντεν είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως 150.000 Ρώσοι στρατιώτες περικυκλώνουν τώρα την Ουκρανία, ένας αριθμός μεγαλύτερος από τις εκτιμήσεις για περίπου 100.000. Είπε πως οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες κάποιες δυνάμεις έχουν αποσυρθεί είναι ευπρόσδεκτες, αλλά είναι ανεπιβεβαίωτες και πως μια εισβολή παραμένει πιθανή.

Τη θέληση της Μόσχας για αποκλιμάκωση της κρίσης αμφιβητεί και το ΝΑΤΟ

Την ίδια μέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, πως δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία που να φανερώνουν αποκλιμάκωση από την πλευρά της Μόσχας. «Δεν έχουμε δει κανένα σημάδι αποκλιμάκωσης στο πεδίο. Βλέπουμε ακριβώς το αντίθετο. Φαίνεται ότι η Μόσχα ενισχύει την ανάπτυξη Δυνάμεων», σημειώνοντας ότι ακόμα το Κρεμλίνο «δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις γραπτές προτάσεις που έστειλε η συμμαχία στις 26 Ιανουαρίου».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ αλλά και τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι, η πιθανότερη ημέρα για στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία είχε κριθεί η Τετάρτη. Έκτοτε βέβαια πολλά έχουν αλλάξει με τη Ρωσία να μιλά για αποτυχία της «δυτικής προπαγάνδας» καθώς ανακοινώνει την αποχώρηση στρατευμάτων της ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν ειρωνεύτηκε τη Δύση δηλώνοντας «οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες».

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά από αυτές τις δηλώσεις ξεκίνησε η συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Και ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι η Ρωσία θα πρέπει να κριθεί από τις ενέργειές της όσον αφορά στην αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, προσθέτοντας ότι δεν έχει δει στοιχεία για την απόσυρση στρατευμάτων.

Η απάντηση του Κρεμλίνου στους ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ

Το Κρεμλίνο απάντησε ήδη στους ισχυρισμούς της Δύσης σημειώνοντας πως το ΝΑΤΟ κάνει λάθος υποστηρίζοντας όιτ η αποχώρηση των στρατευμάτων έχει ήδη ξεκινήσει. Η Ρωσία αρνήθηκε επίσης ότι έχει οποιαδήποτε ανάμειξη με την κυβερνοεπίθεση, η οποία οδήγησε στην πτώση της ιστοσελίδας του υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας από το απόγευμα της Τρίτης. Το Κίεβο αφήνοντας υπόνοιες ότι η Μόσχα βρίσκεται από πίσω.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το πρακτορείο Interfax, περισσότερες ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες πρόκειται να αποσυρθούν από τη χερσόνησο της Κριμαίας αφού ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας δήλωσε ότι κανένας Ρώσος στρατιώτης δεν θα παραμείνει στη Λευκορωσία μετά την ολοκλήρωση των στρατιωτικών ασκήσεων και υπογράμμισε ότι δεν θα μείνει στη χώρα ούτε ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη ο Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι θα ήταν πιο εύκολο για τη Ρωσία να εξαπολύσει μια γρήγορη επίθεση αν άφηνε στη μέρος των δυναμεών της κοντά στα ουκρανικά σύνορα.

Φον ντερ Λάιεν: Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρη: Μην επιλέξετε τον πόλεμο

Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα, τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Επισήμανε ωστόσο ότι, η διπλωματία ακόμη μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

«Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ο λαός της Ουκρανίας προσπαθεί γενναία να συνεχίσει τη ζωή του. Αλλά πολλοί από αυτούς κρατούν τσάντες έκτακτης ανάγκης στις πόρτες τους με βασικά ρούχα και σημαντικά έγγραφα, σε περίπτωση που πρέπει να φύγουν βιαστικά από το σπίτι. 'Αλλοι έχουν αποθηκεύσει δοχεία τροφίμων, να προετοιμαστούν για το χειρότερο. Κάποιοι έχουν στήσει ακόμη και καταφύγια στα υπόγειά τους. Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Η ίδια σημείωσε ότι «η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποφασίζει τι μπορούν ή δεν μπορούν να επιθυμούν και τόνισε ότι «η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα».

Τηλεοπτικό διάγγελμα Ζελένσκι: Μόνη επιθυμία των Ουρανών να ζήσουν ειρηνικά

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε τηλεοπτικό διάγγελμα στον ουκρανικό λαό το πρωί της Τετάρτης. Σύμφωνα με τα λόγια του, οι Ουκρανοί είναι «ενωμένοι από μία και μόνη επιθυμία - να ζήσουν, να ζήσουν ειρηνικά».

Το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μεταδίδει ότι ο Ζελένσκιι είπε: «Έχουμε κάθε δικαίωμα σε όλα αυτά, διότι είμαστε στο σπίτι μας, είμαστε στην Ουκρανία. Και κανείς δεν θα αγαπήσει το σπίτι μας με τον τρόπο που το αγαπάμε εμείς. Και μόνο μαζί μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Ευτυχισμένη ημέρα επανένωσης.

OPENΟυκρανίαειδήσεις τώραNATOΡωσία