Κόσμος|18.02.2022 16:43

Ουκρανία: Επιχείρηση εκκένωσης αμάχων από Ντονέτσκ προς Ρωσία

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS
ASSOCIATED PRESS

Υποστηριζόμενος από τη Ρωσία αυτονομιστής ηγέτης στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε επιχείρηση εκκένωσης των κατοίκων της αποσχισθείσας περιοχής του προς τη νοτιοανατολική Ρωσία, την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου, μετά τους βομβαρδισμούς στην περιοχή.

Ανακοινώνοντας την κίνηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ντένις Πούσιλιν (Denis Pushilin), επικεφαλής της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, δήλωσε ότι η Ρωσία συμφώνησε να παράσχει καταλύματα για τους ανθρώπους που αποχωρούν και ότι προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε τηλεγράφημα υπό τον τίτλο «ο ηγέτης των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία ανακοίνωσε την εκκένωση από κατοίκους», δεν υπήρξε άμεση τοποθέτηση από Ρώσους αξιωματούχους ή από το Κίεβο, ενώ ένας μάρτυρας που επικαλείται το πρακτορείο από την πρωτεύουσα της περιοχής, το Ντονέτσκ, δήλωσε ότι δεν υπήρχαν ακόμη ενδείξεις εκκένωσης.

«Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, έχει οργανωθεί μια μαζική εκκένωση του πληθυσμού προς τη Ρωσική Ομοσπονδία», δήλωσε ο Πούσιλιν. «Οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι θα φύγουν πρώτοι», είπε.

Η Ουάσινγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν εκφράσει φόβους ότι η έξαρση της βίας στην περιοχή θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος ενός ρωσικού προσχήματος για εισβολή στην Ουκρανία. Οι εντάσεις είναι ήδη υψηλές λόγω της ρωσικής στρατιωτικής ενίσχυσης στα βόρεια, ανατολικά και νότια της Ουκρανίας.

Η Ρωσία, η οποία αρνείται ότι σχεδιάζει επίθεση, εξέφρασε νωρίτερα την Παρασκευή ανησυχία για την απότομη αύξηση των βομβαρδισμών στο Ντονμπάς.

Αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ προς τη ρωσική περιφέρεια του Ροστόφ, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο πηγή στο κοινοβούλιο της αυτοανακηρυχθείσας Δημοκρατίας.

149.000 Ρώσους στρατιώτες «βλέπει» το Κιέβο

Η Ουκρανία εκτιμά ότι η πιθανότητα μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή, δήλωσε την Παρασκευή στο κοινοβούλιο ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Αλεξέι Ρεζνίκοφ (Oleksii Reznikov).

«Οι μυστικές μας υπηρεσίες βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να αποτελέσει πιθανή απειλή για την Ουκρανία. Εκτιμούμε ότι η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή», δήλωσε ο Reznikov σύμφωνα με το Reuters.

Είπε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και άλλες αρκετές χιλιάδες αναμένεται να φτάσουν στο εγγύς μέλλον.

«Η πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Πάντως, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι η Ρωσία - η οποία ισχυρίζεται ότι άρχισε να μειώνει τα στρατεύματά της κοντά στην Ουκρανία αυτή την εβδομάδα - έκανε το αντίθετο: αύξησε τη δύναμη που απειλεί τον γείτονά της σε 169.000 έως 190.000 στρατιώτες, από 100.000 στα τέλη Ιανουαρίου.

«Πρόκειται για την πιο σημαντική στρατιωτική κινητοποίηση στην Ευρώπη μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ Μάικλ Κάρπεντερ σε συνάντηση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που εδρεύει στη Βιέννη.
Μια διπλωματική πηγή με πολυετή άμεση εμπειρία της κατάστασης περιέγραψε τους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία ως τους πιο έντονους από τότε που οι μεγάλες μάχες εκεί τερματίστηκαν με την κατάπαυση του πυρός το 2015.

Έκρυθμη η κατάσταση

Σύμφωνα με το Reuters σχεδόν 600 εκρήξεις καταγράφηκαν το πρωί της Παρασκευής, 100 περισσότερες από ό,τι την Πέμπτη, μερικές από τις οποίες αφορούσαν πυροβολικό και μεγάλους όλμους, δήλωσε η πηγή. Τουλάχιστον τέσσερα βλήματα είχαν εκτοξευθεί από άρματα μάχης.

«Πυροβολούν - τους πάντες και τα πάντα», δήλωσε η πηγή. «Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο από το 2014-15», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Άλλοι αξιωματούχοι αμφισβήτησαν αυτόν τον χαρακτηρισμό, σημειώνοντας ότι υπήρξαν περίοδοι με φονικές μάχες κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για θανάτους στο μέτωπο αυτή την εβδομάδα.

Η Μόσχα, από την πλευρά της, δήλωσε πως παρακολουθεί στενά την κλιμάκωση των βομβαρδισμών στην ανατολική Ουκρανία, όπου τα κυβερνητικά στρατεύματα αντιμετωπίζουν τους υποστηριζόμενους από τη Μόσχα αντάρτες από το 2014. Περιέγραψε την κατάσταση ως δυνητικά πολύ επικίνδυνη.

Ουκρανίαάμαχοιεκκένωσηειδήσεις τώρα