Κόσμος | 20.02.2022 23:21

Ουκρανία: Δόθηκε εντολή σε Ρώσους διοικητές για επίθεση, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ

Newsroom

Οι ΗΠΑ έχουν πληροφορίες που δείχνουν ότι έχουν σταλεί εντολές σε Ρώσους διοικητές να προχωρήσουν σε επίθεση στην Ουκρανία, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους και τρίτη πηγή προσκείμενη στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών που επικαλείται το δίκτυο CNNi.

Οι πληροφορίες σχετικά με την εντολή προς τους τακτικούς διοικητές και τους πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών είναι μία από τις πολλές ενδείξεις που παρακολουθούν οι ΗΠΑ για να εκτιμήσουν εάν οι ρωσικές προετοιμασίες έχουν εισέλθει στα τελικά τους στάδια για μια πιθανή εισβολή.

Άλλοι δείκτες, όπως οι ηλεκτρονικές παρεμβολές και οι εκτεταμένες κυβερνοεπιθέσεις, δεν έχουν ακόμη παρατηρηθεί, σύμφωνα με ορισμένες από τις πηγές. Οι πηγές προειδοποίησαν ότι οι εντολές μπορούν πάντα να αποσυρθούν ή ότι θα μπορούσε να πρόκειται για παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στη σύγχυση και την παραπλάνηση των ΗΠΑ και των συμμάχων.

Όμως η είδηση έρχεται μετά τη δήλωση του προέδρου Μπάιντεν την Παρασκευή ότι πιστεύει πως ο Πούτιν έχει λάβει απόφαση για εισβολή - ένα σχόλιο που επανέλαβε η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις και ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν την Κυριακή. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το ρωσικό σχέδιο «προχωρά».

«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει λάβει την απόφαση», δήλωσε ο Μπλίνκεν την Κυριακή σε συνέντευξή του στο CNN. «Αλλά μέχρι να προχωρήσουν τα τανκς και να πετάξουν τα αεροπλάνα, θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε λεπτό που έχουμε για να δούμε αν η διπλωματία μπορεί ακόμα να αποτρέψει τον Πρόεδρο Πούτιν από το να το προχωρήσει». Η Washington Post ανέφερε πρώτη τις διαταγές που δόθηκαν στους διοικητές.

ΗΠΑειδήσεις τώραεπίθεσηΡωσίαΟυκρανία