Κόσμος|21.02.2022 13:11

Ουκρανία: Έκτακτη οικονομική βοήθεια ενέκρινε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Newsroom

Έκτακτη μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια ύψους 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ με τη μορφή δανείων για την ενίσχυση της σταθερότητας στην Ουκρανία ενέκρινε σήμερα το Συμβούλιο της ΕΕ την ώρα που ανώτατοι αξιωματούχοι εμφανίζονται έτοιμοι για επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. 

Οι χώρες της ΕΕ ενέκριναν την πρόταση της Επιτροπής μέσα σε 21 ημέρες, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου. «Η ΕΕ προχώρησε γρήγορα σε αυτή την οικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς οι τρέχουσες γεωπολιτικές εντάσεις έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ουκρανίας. Οι επίμονες απειλές για την ασφάλεια έχουν ήδη προκαλέσει σημαντική εκροή κεφαλαίων. Η Ουκρανία χάνει την πρόσβαση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής αβεβαιότητας και των επιπτώσεών της στην οικονομική κατάσταση», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε: "Η ΕΕ ενήργησε γρήγορα και αποφασιστικά για να βοηθήσει την Ουκρανία. Μέσα σε 21 ημέρες ολοκληρώσαμε τις απαραίτητες εργασίες, πράγμα που σημαίνει ότι η μακροοικονομική χρηματοδοτική βοήθεια 1,2 δισεκατομμυρίου ευρώ μπορεί τώρα να φτάσει στην Ουκρανία."

Η χρηματοοικονομική βοήθεια προς την Ουκρανία θα έχει διάρκεια 12 μηνών και θα αποτελείται από δύο εκταμιεύσεις:

Η αποδέσμευση της πρώτης δόσης, υπό την προϋπόθεση της πολιτικής προϋπόθεσης και της ικανοποιητικής εφαρμογής του προγράμματος του ΔΝΤ, θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την έγκριση αυτής της πρότασης, με την έναρξη ισχύος του Μνημονίου Συνεννόησης (MoU) για συγκεκριμένα μέτρα διαρθρωτικής πολιτικής και θα συμφωνηθεί μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξ ονόματος της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Η εκταμίευση της δεύτερης δόσης θα συνδεθεί με τη συνεχή ικανοποιητική εφαρμογή τόσο ενός προγράμματος του ΔΝΤ όσο και των μέτρων πολιτικής που συμφωνήθηκαν στο Μνημόνιο. Το Μνημόνιο Συνεννόησης, που στηρίζει αυτήν την επείγουσα επιχείρηση μακροοικονομικής χρηματοδοτικής βοήθειας, είναι πιθανό να επικεντρωθεί σε περιορισμένο αριθμό εφικτών, βραχυπρόθεσμων ενεργειών πολιτικής, στους πιο επείγοντες τομείς προτεραιότητας, όπως η ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας και σταθερότητας, η διακυβέρνηση και το κράτος δικαίου και η ενέργεια.

Συμβούλιο ΥΠΕΞ: Έτοιμη για κυρώσεις στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση

Οι εξελίξεις στην ουκρανική κρίση και οι εύθραυστες ισορροπίες ανάμεσα σε Δύση και Ρωσία τίθενται σε άμεση προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών - μελών να συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες  έπειτα από την κλιμάκωση των εχθροπραξιών το Σαββατοκύριακο με θανάτους και στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές και την ανακοίνωση περί επικείμενης συνόδου κορυφής των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Προσερχόμενοι, κορυφαίοι αξιωματούχοι στέλνουν σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ να δηλώνει ότι η ΕΕ είναι έτοιμη για κυρώσεις στη Ρωσία αλλά και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία.

Την ίδια ώρα ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επισήμανε ότι «θα έχω την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη»

Μπορέλ: Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα των κυρώσεων για τη Ρωσία

Το ρωσοουκρανικό ζήτημα και αυτό της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τους Υπουργούς Εξωτερικών στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στη συνάντηση.

Όσον αφορά στο θέμα Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε στη συζήτηση που θα έχουν οι Υπουργοί με τον Ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη για οποιαδήποτε διπλωματική προσπάθεια, ενώ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στη Μόσχα επισήμανε ότι «η δουλειά έχει γίνει». «Είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα», ανέφερε εκφράζοντας την ελπίδα ωστόσο ότι δε θα φτάσει η στιγμή των κυρώσεων.

«Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για συνόδους κορυφής, σε επίπεδο ηγετών, σε επίπεδο υπουργών, με οποιαδήποτε σχήμα, οποιαδήποτε μορφή συνομιλιών και διαπραγματεύσεων με στόχο να αποφύγουμε τον πόλεμο», τόνισε ο Μπορέλ στους δημοσιογράφους ενόψει της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Θα στηρίξουμε οτιδήποτε μπορεί να καταστήσει τις διπλωματικές συζητήσεις τον καλύτερο τρόπο, τον μοναδικό τρόπο να βρούμε μια λύση στην κρίση», πρόσθεσε, αφού η Γαλλία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν επί της αρχής σε μια σύνοδο κορυφής για την Ουκρανία.

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές αν εισβάλει στην Ουκρανία

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποκάλυψε κάποιες λεπτομέρειες για τις κυρώσεις που ενδέχεται να επιβληθούν στη Ρωσία σε περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα της επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων.

«Η Ρωσία ουσιαστικά θα αποκοπεί από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν στην κρατική τηλεόραση της Γερμανίας ARD αργά χθες, Κυριακή, το βράδυ. Κυρώσεις θα επιβληθούν «σε όλα τα προϊόντα που παράγουμε και τα οποία η Ρωσία έχει ανάγκη για να εκσυγχρονίσει και να διαφοροποιήσει την οικονομία της», εξήγησε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ίδια υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν μόνο εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, απορρίπτοντας την έκκληση που διατύπωσε το Σάββατο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την άμεση λήψη μέτρων.

«Η κίνηση της επιβολής κυρώσεων είναι τόσο τεράστια και έχει τόσες επιπτώσεις που γνωρίζουμε ότι πάντα πρέπει να δίνουμε στη Ρωσία μια ευκαιρία να επιστρέψει στη διπλωματία και το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξήγησε η φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η εξάρτηση της Ρωσίας από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων αποτελεί την αδυναμία της.

«Αποτελούν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της και ο μισός προϋπολογισμός της Ρωσίας προέρχεται από αυτές», σημείωσε. Η Μόσχα πρέπει να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και «αυτό ακριβώς δεν θα είναι πλέον εφικτό», αν της επιβληθούν περαιτέρω κυρώσεις, κατέληξε η φον ντερ Λάιεν.

Δένδιας: Θα επιστήσω την προσοχή του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συζητήσουν την ασφάλεια στην Ευρώπη, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι είναι «κάτι πολύ ενδιαφέρον και για εμάς, την Ελλάδα μετά την επίσκεψή μου στη Μαριούπολη, αλλά και στη Μόσχα».

«Θα έχω επίσης την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα, στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη» επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Ειδικότερα, ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Θα συζητήσουμε σήμερα για την ασφάλεια στην Ευρώπη, κάτι πολύ ενδιαφέρον και για εμάς, την Ελλάδα μετά την επίσκεψή μου στην Μαριούπολη, αλλά και στη Μόσχα. Θα έχω, επίσης, την ευκαιρία να επιστήσω την προσοχή και του παριστάμενου Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Κουλέμπα στα ζητήματα ασφάλειας της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή επαφής γύρω από τη Μαριούπολη. Και από εκεί και πέρα, το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον θέμα είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Νομίζω ότι θα πρέπει η ΕΕ με πολύ μεγάλη προσοχή να ενσκήψει στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων. Η κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι καλή. Απαιτείται να γίνουν εκλογές υπό εκλογικό νόμο ο οποίος να διασφαλίζει την ενότητα της χώρας. Σε αυτό νομίζω θα έχουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων και περιμένω να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις απόψεις και του Κροάτη συναδέλφου μου».

Σταματήστε να παίζετε με ανθρώπινες ζωές στην ανατολική Ουκρανία, καλεί το Βερολίνο τη Μόσχα

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι παίζει ένα "ανεύθυνο" παιχνίδι με τις ζωές των αμάχων στην ανατολική Ουκρανία, θέτοντάς τους σε κίνδυνο.

"Ζητάμε μετ' επιτάσεως από τη ρωσική κυβέρνηση, τον Ρώσο πρόεδρο: μην παίζετε με τις ανθρώπινες ζωές", δήλωσε η Μπέρμποκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή της για τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανίδα υπουργός πρόσθεσε ότι η Ρωσία είναι αυτή που έχει δημιουργήσει την κρίση και πλέον εναπόκειται σε αυτή να βοηθήσει στην επίλυσή της, υπογραμμίζοντας ότι η Μόσχα θα πρέπει να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η Μπέρμποκ προέβλεψε μάλιστα ότι τα ρωσικά στρατεύματα δεν θα αποχωρήσουν από τη Λευκορωσία, όπου βρίσκονται για στρατιωτικά γυμνάσια.

Υπουργός Εξωτερικών Φινλανδίας: Ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία, αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα

Την ελπίδα ότι θα λειτουργήσει η διπλωματία όσον αφορά στο ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας Πέκκα Χααβίστο προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες. Τόνισε ωστόσο ότι σε αντίθετη περίπτωση «η ΕΕ είναι έτοιμη για σκληρά περιοριστικά μέτρα εναντίον της Ρωσίας, εάν γίνει επίθεση εναντίον της Ουκρανίας», ενώ έκανε λόγο για «σημαντικές τηλεφωνικές επικοινωνίες» του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, ο φινλανδός υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντική η αλληλεγγύη της ΕΕ στην Ουκρανία σε αυτή την κρίσιμη στιγμή».

Ευρώπηειδήσεις τώραοικονομική βοήθειαΟυκρανία