Βόρεια Μακεδονία: Νέα επίθεση Ελλήνων χάκερ έριξε το τραπεζικό σύστημα
Τίμος ΦακαλήςΝέα επίθεση από ομάδα Ελλήνων χάκερ στο τραπεζικό σύστημα της Βόρειας Μακεδονίας σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, ρίχνοντας για σύντομο χρονικό διάστημα τις ιστοσελίδες των τραπεζών της γειτονικής χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση που πραγματοποιεί η ομάδα χάκερ «Powerful Greek Army» («Ισχυρός Ελληνικός Στρατός») μέσα στον μήνα καθώς στις αρχές Φεβρουαρίου είχαν χακάρει την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας «ταγκάροντας» μάλιστα και τους λογαριασμούς του δημόσιου φορέα, στα κοινωνικά δίκτυα.
Δεν κινδύνευσαν τραπεζικά δεδομένα λέει η Εθνική Τράπεζα
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα το πρωί της Τετάρτης «ως αποτέλεσμα επίθεσης DDoS χθες το βράδυ, η πρόσβαση στις ιστοσελίδες της Εθνικής Τράπεζας (NB) και των εγχώριων τραπεζών παρεμποδίστηκε ή μπλοκαρίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα». Αυτό ξεπεράστηκε στο συντομότερο δυνατό με τα μέτρα που έλαβαν η Εθνική Τράπεζα, οι τράπεζες και οι πάροχοι των ιστοσελίδων. Η ασφάλεια, η εμπιστευτικότητα και η ακεραιότητα των δεδομένων, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ, υποστηρίζει η Εθνική Τράπεζα.
Την επίθεση επιβεβαιώνει και η ομάδα χάκερ «Powerful Greek Army» («Ισχυρός Ελληνικός Στρατός»), ανακοινώνοντας στο twitter ότι επιτέθηκε σε πολλές τράπεζες της γειτονικής χώρας, μεταξύ των οποίων στην Κεντρική Συνεταιριστική Τράπεζα, στην TTK Bank, την UNI Bank, την ProCredit Bank, την NBRM, την Stopanska Banka AD Bitola, την Sparkasse, την Komercijalna και άλλες. Η TTK Bank ανακοίνωσε ότι αποφεύχθηκε επιτυχώς επίθεση χάκερ στον ιστότοπό της και ότι δεν υπήρξαν συνέπειες και ότι για την υπόθεση έχει ενημερωθεί η Αστυνομία.
Πώς έγινε η επίθεση
Οι χάκερς επιτέθηκαν μέσω της λεγόμενης τεχνικής DDoS. Πρόκειται για επιθέσεις εναντίον ενός υπολογιστή ή μιας υπηρεσίας που παρέχεται, οι οποίες έχουν ως σκοπό να καταστήσουν τον υπολογιστή ή την υπηρεσία ανίκανες να δεχτούν άλλες συνδέσεις και έτσι να μην μπορεί να εξυπηρετήσουν άλλους πιθανούς χρήστες ή πελάτες. Το DDoS είναι μια επίθεση σε ιστότοπους, στην οποία ένας τεράστιος αριθμός εικονικών πελατών από διαφορετικές τοποθεσίες προσποιούνται ότι θέλουν πληροφορίες από τον ιστότοπο, λόγω της οποίας ο διακομιστής είναι υπερφορτωμένος και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ανταποκριθεί σε αιτήματα πραγματικών χρηστών. «Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, ούτε η υπηρεσία απενεργοποιείται, ούτε το περιεχόμενο του ιστότοπου αλλάζει». εξηγεί η Εθνική Τράπεζα.
Σε μια επίθεση DDoS ο επιτιθέμενος στέλνει πολλά bits of data (ή requests) στον server.
Ζοmbie Servers-Προαναγγελία της επίθεσης
Συνήθως οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν και τα λεγόμενα Zombie Servers, τα οποία λειτουργούν ως διακομιστές μεσολάβησης (proxy servers), ενώ παράλληλα κάνουν και αυτοί επιθέσεις. Τα Zombie Servers, χρησιμοποιούνται για να ξεγελάσουν το λογισμικό της προστασίας έτσι ώστε να νομίζει ότι αυτά τα data/requests έρχονται από διαφορετικούς clients (άτομα/πελάτες). Την Κυριακή ο λογαριασμός των χάκερ στο Twitter με την επωνυμία «Ισχυρός Ελληνικός Στρατός» ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπάρξει επίθεση χάκερ σε όλες τις τράπεζες στη Βόρεια Μακεδονία.
Η επίθεση στη σελίδα του υπουργείου Παιδείας
Αρχές Φεβρουαριου η «Powerful Greek Army» χάκαρε … live την επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας της Βόρειας Μακεδονίας, «ταγκάροντας» μάλιστα και τους λογαριασμούς του δημόσιου φορέα, στα κοινωνικά δίκτυα.
«Σας παρακολουθούμε 24/7, έχουμε μάτια παντού στα Σκόπια»
«Η σελίδα του υπουργείου Παιδείας και Επιστημών της Βόρειας Μακεδονίας - http://mon.gov.mk έχει χακαριστεί από τον «Ισχυρό Ελληνικό Στρατό» ανέφερε σχόλιο της ομάδας χάκερ στον λογαριασμό τους στο twitter, συνεχίζοντας : «Έχουμε πρόσβαση ακόμα και στα συστήματα κάμερας τους. Σας παρακολουθούμε 24/7, έχουμε μάτια παντού στα Σκόπια».
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά