Ουκρανία - Μαριούπολη: Χιλιάδες κάτοικοι σε απόσταση βολής από τα ρωσικά κανόνια
NewsroomΧιλιάδες Ουκρανοί εξακολουθούν να ζουν σήμερα στην Ανατολική Μαριουπολη και σε πολυόροφες εργατικές κατοικίες γνωρίζοντας ότι βρίσκονται σε απόσταση βολής από τα ρωσικά κανόνια.
«Σήμερα το πρωί έγιναν δεκαεννέα βομβαρδισμοί, αλλά όχι συγκεκριμένα στη Μαριούπολη. Ευτυχώς, δεν έχουμε τραυματίες πολίτες, αλλά έχουμε ένα θύμα, έναν στρατιώτη. Έχει χρόνια να συμβεί κάτι τέτοιο, ενώ χθες είχαμε και ένα θύμα έναν πολίτη», εξηγεί στο OPEN η Άννα Ρομανιένκο, αρχισυντάκτρια ιστοσελίδας ειδήσεων στην περιοχή.
Όσο ο φόβος ακόμη πιο έντονης κλίμακωσης της κατάστασης στη διακεκαυμένη ζώνη μεγαλώνει και η κατάσταση θυμίζει ισορροπία σε τεντωμένο σχοινί οι κάτοικοι συνεχίζουν να ακούν βομβαρδισμούς και ζουν με την αγωνία της επόμενης μέρας.
Ο απεσταλμένος του OPEN στην Ουκρανία Σωτήρης Δανέζης και ο εικονολήπτης Κώστας Παπαδάτος βρέθηκαν στα γραφεία ειδησεογραφικού site της Μαριούπολης.
«Χθες με ανησυχία περιμέναμε τη δήλωση του Πούτιν γιατί τα λεγόμενά του άλλαζαν από στιγμή σε στιγμή. Μας ενδιέφερε πιο πολύ σε ποια σύνορα θα αναγνωρίσουν τους νομούς Λουγκάνκς και Ντονιέτσκ, τις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες. Για μας αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί αν περιλαμβάνουν και τη Μαριούπολη μέσα σε αυτά, αυτό σημαίνει μόνο ένα: ότι θα υπάρχει επίθεση από μέρους της Ρωσίας», αναφέρει η Άννα Ρομανιένκο.
Tα περίχωρα και οι ανατολικές συνοικίες Μαριούπολης κοντά στις μεγάλες μεταλλουργικές βιομηχανίες ήταν το 2014 θέατρο αιματηρών μαχών ανάμεσα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές και ουκρανικές δυνάμεις. Η σημερινή κρίση ξυπνά στους κάτοικους εφιαλτικές μνήμες εκείνου του πολέμου, μεταδίδει ο Σωτήρης Δανέζης.
Η δασκάλα Αναστασία Παναμάριοβα, θυμάται εκείνες τις δραματικές στιγμές περιγράφοντας: «Σκοτώθηκε ο γείτονάς μου και αφού το είδαμε πήγαμε να βρούμε τους συγγενείς μας γιατί ανησυχούσαμε. Αυτό που βλέπαμε ήταν φωτιές στα παράθυρα των πολυκατοικιών. Εκείνη την ημέρα σκοτώθηκαν πάνω από τριάντα άτομά εδώ και περίπου εκατό τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων παιδιά. Ένα κοριτσάκι έχασε το πόδι του, ακρωτηριάστηκαν».
Η ιστορία γράφει ότι οι Έλληνες ζούσαν υπό το ζυγό των Τατάρων στην Κριμαία ο Μητροπολίτης Ιγνάτιος με καταγωγή ως θρησκευτικός ηγέτης και μετά από συνεννόηση με τη Μεγάλη Αικατερίνη της Ρωσίας αποφάσισε να ηγηθεί της μετακίνησης 30.00 Ελλήνων από την Κριμαία στη Αζοφική θάλασσα όπου ίδρυσαν τη Μαριούπολη και την αφιέρωσαν στη Παναγία. Ένα είναι βέβαιο όσοι ζουν εδώ ανατολικά της Μαριούπολης και ανατολικά του ποταμού Κάλμιους σε περίπτωση ρωσικής εισβολής θα βρεθούν ξανά στη φωτιά και στην καρδιά του πολέμου, μεταδίδει για το OPEN o Σωτήρης Δανέζης.
- Η... απώλεια βιντεοληπτικού υλικού «εξαφανίζει» τους υπεύθυνους για τα Τέμπη - Τα κραυγαλέα λάθη που στοιχειώνουν τη δικογραφία
- ΕΣΥ: Αλλαγές στον νόμο Κεραμέως για την επιλογή στελεχών στο δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση - Τι είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης
- Οι πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης μετά τη διαγραφή Σαμαρά - Τέλος στα σενάρια για πρόωρες κάλπες
- Πού θα ταξιδέψουν οι Έλληνες φέτος τα Χριστούγεννα; Πού κυμαίνονται οι τιμές και τι ισχύει για το εξωτερικό