Κόσμος|24.02.2022 11:09

Πόλεμος σε Ουκρανία: Σε ελεύθερη πτώση οι ευρωπαϊκές αγορές - Εκτίναξη 30% στο φυσικό αέριο

Newsroom

Βουτιά καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών μετά την στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας.

Στα πρώτα λεπτά της σημερινής συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραφε απώλειες 4,19%, αυτό της Φρανκφούρτης 4,39% αυτό του Λονδίνου 2,55%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 σημείωνε βουτιά 3,52%.

Εκτίναξη 30% στην τιμή του φυσικού αερίου στην ΕΕ

Τα συμβόλαια φυσικού αερίου στην Ευρώπη σημειώνουν σήμερα εκρηκτική άνοδο, με τους επενδυτές να προεξοφλούν πως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα διαταράξει τις εισροές φυσικού αερίου στην Γηραιά Ήπειρο.

Η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, το ολλανδικό TTF (Title Transfer Facility), καταγράφει στο άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης άνοδο 30% στα 115 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh). Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Bundestag: «Αδιανόητα» νέα συμβόλαια για φυσικό αέριο με τη Μόσχα

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag Μίχαελ Ροτ δήλωσε πριν από λίγο ότι η σύναψη νέων συμβολαίων με τη Ρωσία για φυσικό αέριο είναι «αδιανόητη», όπως και η περαιτέρω εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων με τη Μόσχα.

«Αυτό απέτυχε. Πρέπει, τελικά, να εργαστούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι σχεδιάζαμε προκειμένου να καταστούμε λιγότερο εξαρτημένοι από ένα απολυταρχικό καθεστώς», δήλωσε ο κ. Ροτ στον ιδιωτικό ειδησεογραφικό σταθμό n-tv, καταδικάζοντας την «επιπόλαιη και απρόκλητη επίθεση του Πούτιν στην Ουκρανία». Η ΕΕ και οι διεθνείς σύμμαχοί μας «πρέπει να επιβάλουν ευρείες κυρώσεις σε βάρος του ολιγαρχικού συστήματος του Πούτιν, το οποίο απολαμβάνει τις ελευθερίες και τα προνόμια της Δύσης. Αυτό το σύστημα πρέπει να στεγνώσει πλήρως οικονομικά. Είμαστε ενωμένοι με τον λαό της Ουκρανίας», τόνισε ο κ. Ροτ.

χρηματιστήριοειδήσεις τώραΟυκρανίαευρωπαϊκά χρηματιστήριαφυσικό αέριο