Κόσμος|24.02.2022 14:35

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μικρής διάρκειας η ρωσική επίθεση», προβλέπει ο καθηγητής Μποζίνης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP
AP

Πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία για μικρό χρονικό διάστημα, από 2-3 έως το μάξιμουμ 10-15 ημέρες, προκειμένου ο Βλαντιμίρ Πούτιν να δείξει σε παγκόσμιο επίπεδο ότι η ρωσική στρατιωτική μηχανή είναι πολύ ισχυρή και ταυτόχρονα να αποφύγει τις πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες αλλά και τη διεθνή κατακραυγή σε βάρος του και στη συνέχεια να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις, προβλέπει ο διεθνολόγος και επίκουρος καθηγητής Παγκόσμιας Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αθανάσιος Μποζίνης.

Ο ίδιος εκτιμάει ότι η Δύση δε θα εμπλακεί στρατιωτικά στον πόλεμο και δε θα προχωρήσει σε πολύ υψηλών τόνων αντιδράσεις, μια και είναι πολύ μεγάλη η εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο. Γι’ αυτό, άλλωστε, κατά τον καθηγητή, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέλεξε για μια ακόμα φορά, όπως και το 2014, να ξεκινήσουν οι εχθροπραξίες μέσα στο χειμώνα, περίοδο που οι ανάγκες για φυσικό αέριο είναι πολύ μεγάλες.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Παράλληλα, ο κ. Μποζίνης κάνει λόγο για πολύ μεγάλες οικονομικές συνέπειες στην Ελλάδα και την Ευρώπη τους επόμενους τουλάχιστον δύο-τρεις μήνες, τις οποίες θα δουν οι καταναλωτές με αύξηση τιμών, πέρα από τα καύσιμα και στα είδη πρώτης ανάγκες. Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες και περισσότερο μακροχρόνιες, σε περίπτωση που οι εχθροπραξίες διαρκέσουν για διάστημα περαιτέρω των 1-2 εβδομάδων.

Τέλος, συνέστησε να βρίσκονται σε συναγερμό και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας, διότι, όπως υπογραμμίζει, σε περιόδους μεγάλων διενέξεων το διεθνές δίκαιο δεν έχει πολύ μεγάλη ισχύ.

Το ΝΑΤΟ δε θα επέμβει στρατιωτικά

Όπως εκτιμάει ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στις εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το ΝΑΤΟ δε θα επέμβει στρατιωτικά, για να μην έχουμε πολύ χειρότερες συνέπειες. «Η Ρωσία ξέρει πού θα χτυπήσει και πώς θα χτυπήσει. Θα χτυπήσει σε στρατιωτικά και στρατηγικά σημεία, όπως τηλεπικοινωνίες, δρόμους κι εργοστάσια. Θα προσπαθήσει να μη χτυπήσει αμάχους και να μην καταστρέψει οικισμούς, προκειμένου να έχει λιγότερες παγκόσμιες αντιδράσεις. Αν φτάσει, για παράδειγμα, μέχρι το Κίεβο, ξεκάθαρα θα θελήσει να εγκαταστήσει φιλορωσική κυβέρνηση στην Ουκρανία και αυτή η κίνηση θα προκαλέσει μεγάλες διεθνείς αντιδράσεις. Εκτιμώ ότι θα παραμείνει στην περιοχή του Ντονμπάς, ίσως και να δημιουργήσει μία δίοδο για ευκολότερη πρόσβαση στην Κριμαία, όπου βρίσκεται και ο ρωσικός στόλος. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να είναι απόλυτα σίγουρος», τονίζει ο διεθνολόγος.

Μαίνεται εδώ και καιρό πόλεμος στον κυβερνοχώρο

Κατά τον κ. Μποζίνη, μπορεί οι στρατιωτικές εχθροπραξίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας να ξεκίνησαν το πρωί της Πέμπτης 24 Φεβρουαρίου, ωστόσο, ο «πόλεμος» μαίνεται εδώ και πολύ καιρό στον κυβερνοχώρο αλλά και στο πλαίσιο της διάδοσης πληροφοριών.

«Η Ρωσία είναι από τους ηγέτες στον υβριδικό πόλεμο, τον οποίο τώρα ολοκληρώνει με στρατιωτική επέμβαση. Ο Πούτιν μίλησε για αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας και για αποφυγή της επέκτασης του νατοϊκού περιβάλλοντος πιο κοντά της. Μόνο ο Ρώσος πρόεδρος γνωρίζει μέχρι ποιου σημείου θα το φτάσει, ωστόσο, εκτιμώ ότι ο πόλεμος θα είναι σύντομος, Γι΄ αυτό ο Πούτιν κάλεσε τους Ουκρανούς στρατιώτες να αφήσουν τα όπλα τους και να αποφύγουν την αιματοχυσία», σημειώνει ο κ. Μποζίνης.

«Ο Πούτιν ερμηνεύει την ιστορία όπως θέλει»

Κατά τον ίδιο, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αναγνώριση από τον Βλαντιμίρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. «Αυτό σημαίνει ότι ερμηνεύω την ιστορία, όπως θέλω εγώ. Έχει πει ότι ο Λένιν αδίκησε τη Ρωσία στην ιστορία, ότι έκανε ιστορικά λάθη. Αυτό είναι σημαντικό κι επικίνδυνο για την Ευρώπη. Στην Ελλάδα και την Κύπρο μπορεί κάποιος να ανοίξει συζήτηση για θεωρητικά ιστορικά λάθη… Ο ίδιος ο Πούτιν αφήνει στην άκρη το διεθνές δίκαιο, όταν λέει ότι μπαίνω για να προστατεύσω τα ρωσικά συμφέροντα και να αποφύγω τυχόν επέκταση του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του ΠΑΜΑΚ.    

Οικονομικές συνέπειες

Κατά τον κ. Μποζίνη, Ευρώπη και ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε οικονομικό πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, κυρίως με αποκλεισμό της σε παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό επίπεδο. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να σημειωθεί μεγάλη κατάρρευση της οικονομικής παγκοσμιοποίησης.

«Στην Ελλάδα θα έχουμε μεγάλες αυξήσεις τιμών, τόσο στα καύσιμα όσο και σε είδη πρώτης ανάγκης που γεμίζουν το καλάθι της νοικοκυράς. Αν τα πολεμικά γεγονότα διαρκέσουν 10-15 μέρες, οι ανατιμήσεις των αγαθών στην Ελλάδα θα διαρκέσουν τουλάχιστον 2-3 μήνες. Το αποτέλεσμα θα είναι να πιεστεί και η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να αντισταθεί σε ευρύτερο οικονομικό επίπεδο. Δεν ξέρω πώς θα καταφέρει να ενσωματώσει τις αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων», τονίζει ο επίκουρος καθηγητής του ΠΑΜΑΚ.

Πανεπιστήμιο ΜακεδονίαςΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΟυκρανίαπόλεμοςΡωσία