Κόσμος|24.02.2022 14:43

Πόλεμος σε Ουκρανία: «Βαρύ πλήγμα στην ειρήνη η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία», λέει ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προέβη σε δηλώσεις μετά την έκτακτη σύνοδο για την ασφάλεια και χαρακτήρισε τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση «πλήγμα για την ειρήνη και την ηρεμία της περιοχής».

«Θα ήθελα να ξεκινήσω δηλώνοντας ότι θεωρούμε απαράδεκτη τη στρατιωτική επιχείρηση και την απορρίπτουμε. Αυτό το βήμα, το οποίο θεωρούμε αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, αποτελεί βαρύ πλήγμα για την ειρήνη, την ηρεμία και τη σταθερότητα της περιοχής. Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επίλυση των προβλημάτων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας μέσω διαλόγου στο πλαίσιο των Συμφωνιών του Μινσκ. Μετέφερα στον κ. Ζελένσκι, με τον οποίο μόλις μίλησα, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τον αγώνα για την προστασία της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για επίλυση του ζητήματος μέσω διαλόγου. Αυτό μετέφερα και στη συνομιλία που είχαμε με τον Πούτιν.

Λυπούμαστε ειλικρινά για την αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς θεωρούμε και τις δύο φιλικές χώρες», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα «σύνταξης» σε αυτή τη χρονική συγκυρία με την Ευρώπη.

«Η Τουρκία είναι ευρωπαϊκή χώρα από τον πρώτο αιώνα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Σήμερα, πέρα από τους ιστορικούς και κοινωνικούς μας δεσμούς, αποτελούμε αναπόσπαστο τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Δεν υπάρχει τίποτα πιο φυσικό από τη συμμετοχή της πατρίδας μας, που βρίσκεται στην Ευρώπη, σε όλες τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Οι προσπάθειες ορισμένων κύκλων να αποκλείσουν τη χώρα μας είναι σίγουρα κακόβουλες.

Μαζί, θα χαλάσουμε τα παιχνίδια όσων προσπαθούν να διχάσουν τον λαό μας με βάση την καταγωγή και τη θρησκεία από δομές όπως το PKK και τη FETO. Θα γυρίσουν μπούμερανγκ στους ίδιους οι παγίδες που στήνουν», υπογράμμισε.

Καταδίκη και από το Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε στην Άγκυρα η έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν. Η έκταση συνεδρίαση, που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, υπογραμμίστηκε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτη.

Στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια τονίστηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει την πολιτική ενότητα, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Δείτε όλες τις εξελίξεις στο liveblog του ethnos.gr

Στη σύνοδο συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατηγός Γιασάρ Γκιουλέρ, ο διοικητής των μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ) Χακάν Φιντάν, ο υπεύθυνος επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν. Ο Τσαβούσογλου δεν συμμετέχει καθώς βρίσκεται στο Καζακστάν.

ΡωσίαπόλεμοςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΟυκρανία