Πόλεμος στην Ουκρανία: Σε πολιορκία το Κίεβο - Έτοιμος για συζητήσεις δηλώνει ο Ζελένσκι - Νέες κυρώσεις σε Πούτιν και Λαβρόφ από ΗΠΑ και Ευρώπη
NewsroomΤα βλέμματα όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην Ουκρανία για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο καθώς οι Ρώσοι κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους σε Κίεβο, Μαριούπολη, Χάρκοβο και άλλες πόλεις με τις ώρες να είναι κρίσιμες για την εξεύρεση λύσης στον πόλεμο που μαίνεται και ενώ το ρωσικό πυροβολικό σφυροκοπά την ουκρανική πρωτεύουσα απειλώντας άμεσα με την κατάληψή της τις επόμενες ώρες.
Μάλιστα σύμφωνα με ενημέρωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας έως και τα ξημερώματα του Σαββάτου, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις επιχειρούν να περικυκλώσουν απ' όλες τις πλευρές, το Κίεβο.
Την ίδια ώρα και ενώ σε όλo και περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας γίνεται ασφυκτικός o κλοιός, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως γύρω στα μεσάνυχτα κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο και ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Σουχόι Su-25 κοντά στην περιοχή Καλίνιβκα.
Νωρίτερα είχε γνωστοποιήσει ότι κατέρριψε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος Ιλιούσιν Il-76 που μετέφερε αλεξιπτωτιστές, κοντά στην περιοχή Βασίλκιβ, περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από το Κίεβο.
Σε διπλωματικός επίπεδο, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθύνθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στους συμπατριώτες του, μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, υπογραμμίζοντας ότι η νύχτα θα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τις προηγούμενες ώρες και εκτιμώντας ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα επιχειρήσουν άμεσα να καταλάβουν το Κίεβο.
Μετά από αλλεπάλληλες επικοινωνίες μεταξύ των δύο πλευρών φαίνεται ότι δημιουργείται το κλίμα ώστε αντιπροσωπείες να συναντηθούν για να συζητήσουν, με το Κίεβο να στέλνει το μήνυμα ότι είναι έτοιμο να ξεκινήσει συζητήσεις για κατάπαυση του πυρός αναφέροντας ότι έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τον τόπο και τον χρόνο ενώ σε δραματικό τόνο ο πρόεδρος Ζελένσκι απευθύνθηκε στον ουκρανικό λαό και την παγκόσμια κοινότητα δηλώνοντας ότι απόψε κρίνεται η μοίρα της Ουκρανίας.
Την ίδια ώρα κανείς δε γνωρίζει τα σχέδια του Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο το Κίεβο πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα.
Στην άλλη μεριά η Δύση επέβαλε νέες κυρώσεις προσωπικά στον ρώσο πρόεδρο αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ενώ από την άλλη μεριά του Ατλαντικού,ο πρόεδρος Μπάιντεν διέταξε την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού στην Ανατολική Ευρώπη.
Παράλληλα, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος που θα καταδίκαζε τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Κίνα απέσχε από την ψηφοφορία, κάτι που ερμηνεύτηκε από χώρες της Δύσης ως μία «νίκη» στην προσπάθεια απομόνωσης της Μόσχας.
Την ίδια στάση με της Κίνας επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ινδία.
Τα υπόλοιπα 11 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ψήφισαν υπέρ του σχεδίου ψηφίσματος, που αναμένεται τώρα να τεθεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.
Αυτή η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη
«Σήμερα ήταν μία σημαντική αλλά γενναία μέρα. Αγωνιζόμαστε για τη χώρα μας σε πολλά μέτωπα: στα ανατολικά, στις γειτονιές και τις πεδιάδες μας – στις πόλεις της όμορφης χώρας μας», είπε ο Ζελένσκι και σημείωσε ότι η Ουκρανία πολεμάει και «στο μέτωπο της διπλωματίας». «Το εύκολο θα ήταν να πω με ποιους από τους παγκόσμιους ηγέτες δε μίλησα σήμερα. Συνομίλησα με τον πρόεδρο Μακρόν, τον καγκελάριο Σολτς, τον Μαρκ Ρούτε, την κυρία Φον Ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο Μπάιντεν. Τους μετέφερα τί είδους βοήθεια περίμεναν οι ουκρανοί και έκανα νέα έκκληση για βοήθεια. Είμαι ευγνώμων σε όλους τους, ειδικά στον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος, ο οποίος, στη συνέχεια, εξήρε τον λαό της Γεωργίας που βγήκε στους δρόμους για να δείξει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. «Είστε αληθινοί φίλοι, σάς είμαι ευγνώμων», τόνισε.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήγησε, στη συνέχεια, ότι ο κύριος στόχος του είναι να τερματιστεί το μακελειό. «Εκατοντάδες (ρώσοι) στρατιώτες που εισέβαλαν στη γη μας σκοτώθηκαν. Έχουμε κι εμείς υποστεί απώλειες. Καλώ όσους πολίτες έχουν την ικανότητα να πολεμήσουν, να συμμετάσχουν στην εδαφική άμυνα», είπε. «Ο εχθρός θα χρησιμοποιήσει όλες του τις δυνάμεις σε όλα τα μέτωπα για να σπάσει την άμυνά μας. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Αυτή η νύχτα αναμένεται πολύ δύσκολη. Οι πόλεις μας δέχονται επίθεση: Σούμι, Χάρκοβο, Μαριούπολη, τα αγόρια και τα κορίτσια μας στο Ντονμπάς και ιδιαίτερα το Κίεβο - δεν πρέπει να χάσουμε την πρωτεύουσα. Απόψε κρίνεται το μέλλον της Ουκρανίας», συμπλήρωσε.
Θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις
Ο Σεργκέι Νικιφόροφ, εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι η Ουκρανία και η Ρωσία συζητούν «τον τόπο και τον χρόνο» για να ξεκινήσουν συνομιλίες, λέγοντας ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να μιλήσει για κατάπαυση του πυρός και ειρήνη. «Η Ουκρανία ήταν και παραμένει έτοιμη να μιλήσει για εκεχειρία και ειρήνη», ανέφερε.
Το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Unian μετέδωσε ότι ο Ζελένσκι ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να μεσολαβήσει για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα ανέφερε ότι η ουκρανική πλευρά διέκοψε τις συνομιλίες. Όπως μετέδωσε ο Θανάσης Αυγερινός από το Ροστόφ, η ίδια πρότεινε να μεταφερθεί αυτό το ζήτημα για συζήτηση για το Σάββατο. Αρχικώς είχε προταθεί από τη ρωσική πλευρά να υπάρξει συνάντηση στο Μινσκ ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι αντιπρότεινε τη Βαρσοβία.
Μπάιντεν: «Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διέταξε την ανάπτυξη επιπλέον στρατιωτικών δυνάμεων για την ενίσχυση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ευρώπη και την υποστήριξη των χωρών συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Σε κάθε περίπτωση οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακούν στην πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά θα επέμβουν αν υπάρξει επίθεση από τη Ρωσία σε κάποιο μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε σε νέα δήλωσή του ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Νωρίτερα την Παρασκευή συνομίλησε για περίπου 40 λεπτά με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του μετέφερε ότι παρέχεται συνεχής οικονομική, ανθρωπιστική υποστήριξη και υποστήριξη ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς το Κίεβο.
Να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα πληρωμών Swift ζητούν χώρες της ΕΕ - Προσωπικές κυρώσεις και σε Πούτιν - Λαβρόφ
Η Βρετανία θέλει να αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, όπως δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία. «Θα θέλαμε να πάμε παραπέρα, θα θέλαμε να φτιάξουμε το σύστημα SWIFT – το χρηματοπιστωτικό σύστημα που επιτρέπει στους Ρώσους να μεταφέρουν χρήματα σε όλο τον κόσμο για να λαμβάνουν πληρωμές για το αέριο τους– αλλά ξέρετε, όπως τόσα πολλά πράγματα, πρόκειται για διεθνείς οργανισμούς και δεν θέλει η κάθε χώρα να τους πετάξει από το SWIFT, γίνεται δύσκολο», δήλωσε ο Ουάλας στο BBC.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι η επιλογή της αποκοπής της Ρωσίας από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT παραμένει ανοικτή, αλλά ότι το θεωρεί μόνο «έσχατη λύση».
Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισαν να μην αποκόψουν τη Ρωσία από το SWIFT στο πλαίσιο σκληρότερων κυρώσεων αναφορικά με την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά μπορούν να επανέλθουν στο θέμα αυτό, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χθε«Είναι απολύτως η έσχατη λύση, το SWIFT, αλλά είναι μία από τις επιλογές που παραμένουν στο τραπέζι», δήλωσε ο Λεμέρ, μιλώντας στα αγγλικά, σε δημοσιογράφους ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Παρίσι.
Ενόψει της ίδιας συνεδρίασης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» επιπρόσθετα αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί. «Οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν στη Ρωσία και θα πλήξουν τον ρωσικό λαό και θα δημιουργήσουν σοβαρά εμπόδια για τη ρωσική οικονομία», είπε. Ωστόσο δε συμφωνούν όλοι σε αυτό, καθώς η Γερμανία διαφωνεί. «Υπάρχουν δυνατότητες για πρόσθετα μέτρα, αλλά πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί ως προς τα αποτελέσματά τους: οι συνέπειες πρέπει να πλήξουν την ρωσική οικονομία», τόνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Όπως είπε, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές επιχειρήσεις και απαιτεί μεγάλη προετοιμασία.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποκλείσει τη Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT σε έναν νέο γύρο κυρώσεων, δήλωσε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Ο Πούτιν θέλει πόλεμο. Αλλά ο κόσμος θέλει ειρήνη, ελευθερία και το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές του», έγραψε στο Twitter. «Επιπλέον, μαζικές κυρώσεις, που λαμβάνουν όλα τα θέματα υπόψη, είναι σημαντικές -- μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT», συμπλήρωσε.
Εντωμεταξύ, στο δεύτερο πακέτο κυρώσεων, η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για την εισβολή στην Ουκρανία, όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σε ερώτηση σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Πούτιν και Λαβρόφ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος απάντησε ότι δεν είναι δική του δουλειά να τα γνωρίζει. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο στόχος δεν είναι ο λαός της Ρωσίας καθώς και ότι «ο Πούτιν δεν είναι ο ρωσικός λαός». Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επισήμανε ότι τα περιοριστικά μέτρα που ελήφθησαν θα πλήξουν το 70% του τραπεζικού συστήματος της Ρωσίας.
Βρετανία: Στόχος της Ρωσίας η αλλαγή καθεστώτος στη χώρα
Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν να προχωρούν προς το Κίεβο καθώς επιδιώκουν να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας, ανέφερε το βράδυ της Παρασκευής ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Βρετανίας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν την πορεία τους, σε δύο άξονες, προς το Κίεβο. Ο στόχος τους είναι να περικυκλώσουν την πρωτεύουσα, να εξασφαλίσουν τον έλεγχο του πληθυσμού και να αλλάξουν το καθεστώς, είπε ο Τζιμ Χόκενχαλ. «Η Ρωσία συνεχίζει τα πλήγματα σε όλη την Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας εξαπέλυσε σειρά πληγμάτων σε στόχους στο Κίεβο. Εκτοξευτήρες πυραύλων χρησιμοποιήθηκαν στο Τσερνίχιφ και το Χαρκίβ (Χάρκοβο)», πρόσθεσε.
Ο ΟΗΕ ζητάει ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
Ο ΟΗΕ ζητά «ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Οργανισμού, αρμόδιος για ανθρωπιστικές υποθέσεις, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Οι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες θα πρέπει να προστατεύονται όταν μεταφέρουν βοήθεια στον ουκρανικό λαό «σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας» που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση, τόνισε. Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι μέχρι τώρα οι εκτοπισμένοι φτάνουν τις 100.000. «Αναμένουμε ότι θα έχουμε 1,8 εκατομμύριο και ακόμη περισσότερους» στο μέλλον, πρόσθεσε ο Γκίφιθς, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μόνο αυτοί οι άνθρωποι που θα χρειαστούν ανθρωπιστική βοήθεια. Υπενθύμισε άλλωστε ότι πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, ο ΟΗΕ χορηγούσε βοήθεια σε περίπου 3 εκατομμύρια ανθρώπους, κυρίως στην ανατολική Ουκρανία.
Όλες οι ομάδες του ΟΗΕ παραμένουν προς το παρόν στην Ουκρανία, αν και το μη αναγκαίο προσωπικό και οι οικογένειες των εργαζομένων έχουν φύγει από τη χώρα. Τις επόμενες ημέρες ο ΟΗΕ αναμένεται ότι θα απευθύνει έκκληση για χορήγηση δωρεών ώστε να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των κατοίκων. Ο Γκρίφιθς είπε επίσης ότι ο ΟΗΕ εξετάζει, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τις επιπτώσεις που θα έχουν στο έργο των ανθρωπιστικών οργανισμών οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.
Πάνω από 50.000 εγκατέλειψαν τη χώρα διαπιστώνει ο ΟΗΕ
Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Χθες, η Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες εκτιμούσε ότι οι εσωτερικά εκτοπισμένοι ανέρχονται σε 100.000.
«Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έφυγαν από τη χώρα τους μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν στην Πολωνία και τη Μολδαβία. Πολλοί άλλοι οδεύουν προς τα σύνορα» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Φίλιπο Γκράντι, εκφράζοντας «τις θερμές ευχαριστίες του» προς τις κυβερνήσεις και τους πολίτες των χωρών που κρατούν ανοιχτά τα σύνορά τους και υποδέχονται τους πρόσφυγες.
Το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας αποχωρεί από το Κίεβο
Ραγδαία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση ασφαλείας στο Κίεβο τις τελευταίες ώρες με τους Ρώσους στρατιώτες να έχουν φτάσει στην ουκρανική πρωτεύουσα και να σημειώνονται μάχες στα περίχωρα αλλά και στος δρόμους, σύμφωνα με Ουκρανό δημοσιογράφο. Έτσι, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη.
Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Σημειώνεται ότι ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας έχει κλείσει από το πρωί της Πέμπτης, οπότε και ξεκίνησε η πολεμική επιχείρηση της Ρωσίας. Όπως μετέδωσε το OPEN, το προσωπικό της πρεσβείας ήταν περίπου 7 άτομα.
Σύμφωνα με την Αλεξία Τασούλη, οι ομογενείς που ζουν στην Ουκρανία είναι περίπου 120.000, ο οποίοι μέχρι προσφάτως δεν έδειξαν ενδιαφέρον για να φύγουν από τη χώρα. Μόλις ξεκίνησε η εισβολή περίπου 100 μόλις άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον. Οι περισσότεροι ζητούν να στείλουν τα παιδιά και τα εγγόνια τους στο εξωτερικό και εκείνοι να παραμείνουν στις εστίες τους.
Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν σε λειτουργία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών.
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Η παραδοχή Ζελένσκι για τα εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία, η ώρα της αλήθειας για την ΕΕ και ο παράγοντας Τραμπ
- Έρχονται λευκά Χριστούγεννα; Κρύο, βροχές και χιόνια τις γιορτές - Πρόγνωση μετεωρολόγων
- Δολοφονία 36χρονης στο Ηράκλειο: Ερωτήματα για την ολιγωρία των αρχών – Ο δράστης είχε αποπειραθεί να σκοτώσει τη σύντροφο του
- Ξανά Βασίλισσα του κόσμου η Ρεάλ Μαδρίτης! Κατέκτησε το Διηπειρωτικό με 3-0 επί της Πατσούκα