Κόσμος|28.02.2022 11:50

Τουρκία: Εγκλωβισμένοι φοιτητές στην Ουκρανία - «Κόπηκε» στον αέρα εκπομπής φοιτήτρια που εξέφραζε παράπονα

Μαρία Ζαχαράκη

Μία Τουρκάλα φοιτήτρια που συνδέθηκε ζωντανά στο φιλο-κυβερνητικό κανάλι A Haber από το Χάρκοβο της Ουκρανίας, «κόπηκε» όταν άρχισε να εξηγεί ότι υπήρχαν 800 Τούρκοι φοιτητές στην υπό κατάληψη πόλη και ότι μόνο ένα λεωφορείο υπήρχε για να επαναπατριστούν στην Τουρκία.

«Μόνο 50 φοιτητές απομακρύνθηκαν από εδώ, υπάρχουν 800 ακόμη άνθρωποι. Η κατάστασή μας είναι πολύ επείγουσα. Ίσως να μην μπορώ να μιλήσω καν σε μισή ώρα», είπε η Ντουϊγκού Μπιργκιούλ, προσπαθώντας να συγκρατηθεί να μην κλάψει, ενώ απηύθυνε έκκληση για βοήθεια, καθώς βρίσκονταν στη μέση του πολέμου.

«Αν χρειαστεί, θα έρθω και θα σε πάρω, μην ανησυχείς. Τα κορίτσια της Τουρκίας δεν κλαίνε», σχολίασε ο ακραίος εθνικιστής πρώην διπλωμάτης, Χακί Τζασίν, που συμμετείχε στην εκπομπή. Πριν προλάβει να πει περισσότερα, η σύνδεση της φοιτήτριας κόπηκε, με τον παρουσιαστή και τους συμμετέχοντες στην εκπομπή να τη διαβεβαιώνουν ότι θα φτάσει σύντομα η κρατική βοήθεια.

Συνολικά έξι λεωφορεία έχουν αναχωρήσει από την Ουκρανία για να ταξιδέψουν μέσω Ρουμανίας και Βουλγαρίας και να φτάσουν στην τουρκική μεθοριακή πόλη της Αδριανούπολης. Η μεταφορά κανονίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών, μετά από διαμαρτυρίες κατά της Turkish Airlines και της ιδιωτικής αεροπορικής εταιρείας Pegasus που υπερδιπλασίασαν τις τιμές των εισιτηρίων.

Σε αντίθεση με τα δυτικά κράτη που προέτρεψαν τους πολίτες τους να εκκενώσουν την Ουκρανία πριν από την εισβολή, η Τουρκία δεν συμβούλεψε το ίδιο τους πολίτες της.

πόλεμοςειδήσεις τώραφοιτήτριαΟυκρανίαΤουρκία