Κόσμος | 01.03.2022 11:37

Πόλεμος στην Ουκρανία - Δανέζης από Μαριούπολη: «Δεν γνωρίζουμε για τελεσίγραφο, έχουμε αποκοπεί - Ο εχθρός προ των πυλών»

Newsroom

Διορία μέχρι αύριο Τετάρτη έχει δώσει ρωσικός στρατός προκειμένου να εγκαταλείψουν οι άμαχοι την Μαριούπολη της Ουκρανίας, διότι η πόλη θα πολιορκηθεί και θα καταληφθεί. Έχει δώσει μάλιστα δύο οδούς διαφυγής για τους πολίτες. Ο δημοσιογράφος του OPEN Σωτήρης Δανέζης και ο εικονολήπτης του σταθμού Κώστας Παπαδάτος βρίσκονται στην πολιορκημένη πόλη και μεταδίδουν όλες τις δραματικές τελευταίες εξελίξεις. Όπως σημείωσε ο Σωτήρης Δανέζης, οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν λάβει γνώση για το τελεσίγραφο καθώς στην πόλη δεν υπάρχουν επικοινωνίες, ρεύμα και Διαδίκτυο.

«Η πόλη τελεί υπό πολιορκία. Είμαστε στο κέντρο μπροστά σε μία τεράστια ουρά ανθρώπων που ξεπερνά τα 500 μέτρα μπροστά σε ένα σούπερ μάρκετ. Περιμένουν με δοχεία στα χέρια τους για να πάρουν νερό γιατί αυτό θα είναι το πρόβλημα τις επόμενες ημέρες. Αν η πόλη αποκλειστεί δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε νερό. Ο κόσμος εφοδιάζεται γιατί βλέπει ότι ο πόλεμος φτάνει στο κατώφλι του», ανέφερε αρχικά ο Σωτήρης Δανέζης.

Αναφορικά με το ρωσικό τελεσίγραφο, ο δημοσιογράφος του OPEN ήταν ξεκάθαρος. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση στους κατοίκους καθώς δεν υπάρχουν επικοινωνίες: «Έχουμε αποκοπεί από τα πάντα. Μετά δυσκολίας έχουμε ρεύμα και πιάσαμε αυτή τη γραμμή για να επικοινωνήσαμε».

Οι συγκλονιστική περιγραφή του Σωτήρη Δανέζη από την Μαριούπολη

«Η Μαριούπολη βρίσκεται πλέον με τον εχθρό προ των πυλών. Με τις ρωσικές δυνάμεις προ των πυλών. Η κατάσταση είναι δύσκολη αν και οι άνθρωποι δείχνουν τεράστια υπομονή σε αυτές τις πελώριες ουρές. Οι πυροβολισμοί και το σφυροκόπημα του πυροβολικού είναι εντονότερο από ποτέ. Ακούμε αεροσκάφη, ενώ το πρωί ακούσαμε για πρώτη φορά ελικόπτερα.

Δεν γνωρίζουμε αν οι μάχες διεξάγονται κοντά μας ή πολύ μακριά. Το εκτιμούμε μόνο από τον ήχο των εκρήξεων. Δεν έχουμε εικόνα πόσο κοντά στο κέντρο της πόλης είναι ο ρωσικός στρατός. Υπάρχουν βίντεο στα social media που δείχνουν στρατό αλλά η Μαριούπολη είναι μία τεράστια πόλη και αρκετά απλωμένη. Τα προάστια της μπορεί να βρίσκονται και 50 λεπτά από το κέντρο με το αυτοκίνητο. Η πόλη δεν βομβαρδίζεται αυτή τη στιγμή αλλά ζει με τον φόβο και την ανησυχία ότι οι επόμενες ώρες είναι πάρα πολύ δύσκολες».

Στα περισσότερα σημεία δεν υπάρχει ρεύμα. Στο σημείο που βρισκόμαστε το ρεύμα κόπηκε από τις 9 τη νύχτα όταν ακούστηκαν δύο εκρήξεις και έπειτα έκλεισαν τα φώτα. Έχουμε ρεύμα μόνο από μία γεννήτρια και κάνουμε σοβαρή οικονομία στο καύσιμο ώστε να έχουμε τα μηχανήματά μας να λειτουργούν. Δυστυχώς, από το πρωί έχουμε τεράστιο πρόβλημα στις επικοινωνίες και στο Διαδίκτυο».

πόλεμοςστρατόςειδήσεις τώραΡωσίαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανία