Κόσμος|01.03.2022 12:25

Πόλεμος στην Ουκρανία - Ολένα Ζελένσκα: Ποια είναι η πρώτη κυρία της χώρας που στέκεται στο πλευρό του Ζελένσκι

Newsroom

Στην πολιορκημένη Ουκρανία φαίνεται πως παραμένει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι βρίσκεται στο Κίεβο σε καταφύγιο ασφαλείας. Στο πλευρό του, κατά πληροφορίες, βρίσκονται ακόμα και τώρα η σύζυγός του Ολένα ή Ζε, όπως την αποκαλούν χαϊδευτικά και τα δύο τους παιδιά 

Η 44χρονη διακινδυνεύει τη ζωή της, έχει επιλέξει να μένει στη χώρα μαζί με τον σύζυγό της αλλά και τα δύο τους παιδιά, την 17χρονη κόρη τους, και τον 9χρονο γιο τους. Η οικογένεια του Ζελένσκι είναι σύμφωνα με αναφορές ο δεύτερος στόχος της διαβόητης ρωσικής ομάδας Wagner. Πρώτος στόχος ο ίδιος ο πρόεδρος της Ουκρανίας.

 

Η ανάρτηση στο Instagram «Δεν έχω πανικό δάκρυα»

«Δεν θα έχω πανικό και δάκρυα», έγραψε η Ολένα στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram λίγες ώρες αφότου ξεκίνησαν οι πρώτες ρωσικές επιθέσεις. «Θα είμαι ήρεμη και σίγουρη. Τα παιδιά μου με κοιτούν. Θα είμαι δίπλα τους. Και δίπλα στον άντρα μου. Και σε εσένα» έγραψε.

 

Η γνωριμία και η κοινή τους πορεία

Όπως γράφει η AS, ο πρόεδρος και η πρώτη κυρία της Ουκρανίας γνωρίζονται από μικρά παιδιά καθώς κατάγονται από την Κρύβιι Ρι, την μεγαλύτερη πόλη της κεντρικής Ουκρανίας, ενώ γεννήθηκαν με διαφορά μικρότερη των δύο εβδομάδων.

Πιστεύεται ότι γνωρίζονταν από τις ημέρες που πήγαιναν μαζί σχολείο, αλλά δεν είχαν επαφές. Ξεκίνησαν όμως να βγαίνουν ραντεβού όταν πήγαν στο Πανεπιστήμιο. Η Ολένα σπούδασε αρχιτεκτονική στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Πανεπιστημίου της πόλης, όπου άρχισε να βγαίνει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που σπούδαζε νομικά στο Οικονομικό Ινστιτούτο Vadym Hetman.

Διαβάστε λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στο live blog του ethnos.gr

Έπειτα από οκτώ χρόνια οι δυο τους παντρεύτηκαν και δημιούργησαν οικογένεια. Ενώ και οι δύο αποφοίτησαν από ανώτατα ιδρύματα, βρήκαν αμφότεροι δουλειά σε πιο δημιουργικούς τομείς που επέλεξαν. Η κωμική καριέρα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελίχθηκε ραγδαία, αλλά η Ολένα έμεινε σε μεγάλο βαθμό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, αποφεύγοντας το κόκκινο χαλί και τις εμφανίσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Οι πρωτοβουλίες της πρώτης κυρίας

  • Στις 18 Νοεμβρίου 2019 εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο της ουκρανικής έκδοσης του περιοδικού Vogue. Στη συνέντευξή της μίλησε για την πρωτοβουλία της να αναδιαμορφώσει τα σχολεία και τη σίτιση.
  • Τον Δεκέμβριο του 2019 η σύζυγος του Βολοντιμίρ Ζελένσκι μπήκε στη λίστα του περιοδικού Focus με τις 100 Ουκρανές με την μεγαλύτερη επιρροή, καταλαμβάνοντας την 30η θέση.
  • Η επόμενη κίνησή της ήταν η πρωτοβουλία για την ισότητα των φύλων στην Ουκρανία.
  • Τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας συμπεριέλαβε τη σύζυγό του στο διοικητικό συμβούλιο του Art Arsenal, επικεφαλής του οποίου είναι ο υπουργός Πολιτισμού, Βολοντίμιρ Μποροντιάσκι.
  • Τον Ιούνιο του 2020 η Ολένα Ζελένσκα με νέα πρωτοβουλία προσπαθεί να κάνει γνωστή στον πλανήτη την ουκρανική διάλεκτο και να εισάγει ηχητικούς οδηγούς με την εισαγωγή στη γλώσσα στα πιο κεντρικά σημεία του κόσμου αλλά και σε διάσημα μουσεία.
πόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώρα