Κόσμος | 02.03.2022 15:20

Γερμανία: Παραιτείται ο επίσκοπος Κολωνίας υπό το βάρος σκανδάλων

Newsroom

Ο επίσκοπος Κολωνίας Καρδινάλιος Ράινερ Μαρία Βέλκι έθεσε την Τετάρτη, 2 Μαρτίου, την παραίτησή του στη διάθεση του πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος θα απαντήσει σχετικά «σε εύθετο χρόνο».

Με επιστολή του ωστόσο προς το ποίμνιό του, ο επίσκοπος Κολωνίας ζητά μια δεύτερη ευκαιρία, ενώ, απευθυνόμενος στα μέλη της εκκλησίας του, τονίζει την ανάγκη για περισσότερη διαφάνεια και ζητά μια νέα αρχή. «Λυπάμαι που αυτή η περίοδος ήταν τόσο δύσκολη για πολλούς στην εκκλησία μας. Τον περασμένο Οκτώβριο έφθασα σε ένα επίπεδο σωματικής και πνευματικής εξάντλησης όπου ένα διάλειμμα ήταν απαραίτητο. Το προσεχές διάστημα θέλω να μιλήσω με όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς», αναφέρει στην επιστολή του.

Ο καρδινάλιος είχε αναγκαστεί να διακόψει τη δραστηριότητά του όταν ο πάπας είχε μιλήσει για «μεγάλα λάθη» στην Επισκοπή του, ειδικά στα θέματα επικοινωνίας. Η Επισκοπή της Κολωνίας βρίσκεται σε δύσκολη θέση από το 2020, όταν ο καρδινάλιος Βέλκι αποφάσισε να μη δημοσιεύσει γνωμάτευση επιστημόνων σχετικά τον τρόπο αντιμετώπισης υποθέσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από κληρικούς. Ο Βέλκι είχε επικαλεστεί νομικούς λόγους και είχε αναθέσει νέα έκθεση για το θέμα σε ειδικούς. Η Επισκοπή της Κολωνίας αριθμεί 1,9 εκατομμύριο μέλη, τα περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη καθολική Επισκοπή στη Γερμανία.

ΚολωνίασκάνδαλοΓερμανίαΠάπας Φραγκίσκοςσεξουαλική κακοποίησηπαραίτησηειδήσεις τώρα