Κόσμος | 07.03.2022 15:19

Ρωσία: Η «μαύρη λίστα» με τις εχθρικές χώρες προς τη Μόσχα

Newsroom

Διάταγμα που εξέδωσε το Υπουργικό Συμβούλιο της Ρωσίας περιλαμβάνει λίστα με τις εχθρικές χώρες στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τις Corriere della Sera και La Repubblica, η λίστα περιέχει όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Αυστραλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ισλανδία, τον Καναδά, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα, το Σαν Μαρίνο, τη Σιγκαπούρη, τις Η.Π.Α., την Ταϊβάν, την Ουκρανία και το Μαυροβούνιο, την Ελβετία και την Ιαπωνία.

Το έγγραφο που επικαλείται η ΕΡΤ αναφέρει πως «το ρωσικό κράτος, οι πολίτες και οι εταιρείες που έχουν υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα έναντι ξένων πιστωτών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των εχθρικών χωρών θα μπορούν να τις πληρώσουν σε ρούβλια».

Οι ρωσικές αρχές κατήρτισαν έναν κατάλογο «εχθρικών» χωρών προς τη Ρωσία, στις οποίες Ρώσοι ιδιώτες και εταιρείες μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε ρούβλια, ένα νόμισμα του οποίου η αξία έχει χάσει 45% από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το μεσημέρι η ρωσική κυβέρνηση, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και αναφέρονται είτε ως υποσύνολο των μελών της ΕΕ, είτε ονομαστικά (ΗΠΑ, Καναδάς Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο), εξαιρείται από αυτήν η Τουρκία. Αντίθετα, η λίστα περιλαμβάνει την Ελλάδα.

«Οι χώρες και τα εδάφη που αναφέρονται στον κατάλογο επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία» αναφέρει κατά λέξη το τηλεγράφημα του TASS.

Η λίστα ετοιμάστηκε μετά από προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε την Παρασκευή, που καθιέρωσε με αόριστους όρους μια «προσωρινή διαδικασία» για την αποπληρωμή χρεών «προς ορισμένους ξένους πιστωτές».

Για να γίνει αυτό, ένας οφειλέτης θα μπορεί πλέον να ζητήσει από μια ρωσική τράπεζα να δημιουργήσει έναν ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια στο όνομα του ξένου πιστωτή και να του στείλει μια πληρωμή σε ισοδύναμο ρούβλι, με τη συναλλαγματική ισοτιμία της ημέρας της Κεντρικής Τράπεζας.

Αυτή η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα σε ισοδύναμο ξένου νομίσματος.

Το μέτρο είναι μια από τις πρώτες απαντήσεις της Μόσχας στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από πολλές δυτικές χώρες μετά τη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία.

ειδήσεις τώραΟυκρανίαΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΡωσία