Κόσμος|07.03.2022 15:50

Τσαβούσογλου: Συνάντηση στην Αττάλεια Λαβρόφ - Κουλέμπα

Μαρία Ζαχαράκη

Διαμεσολαβητικό ρόλο αναλαμβάνει η Τουρκία μεταξύ ΡωσίαςΟυκρανίας, φέρνοντας στο ίδιο τραπέζι τους υπουργούς Εξωτερικών των 2 εμπόλεμων χωρών.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη τύπου για τις εξελίξεις στην Ουκρανία σήμερα το μεσημέρι ανακοίνωσε ότι οι Λαβρόφ και Κουλέμπα δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας, που θα διεξαχθεί μεταξύ 11-13 Μαρτίου και να υπάρξει μία τριμερής συνάντηση με μεσολαβητή τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Δηλώνοντας ότι πριν από την επίθεση, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και ο ίδιος κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες για να φέρουν κοντά τους Ρώσους και Ουκρανούς ομολόγους τους, ο Τσαβούσογλου συνέχισε: «Από την έναρξη της επίθεσης, ο πρόεδρός μας έκανε 19 τηλεφωνήματα με συνομιλητές του. Έκανα επίσης περίπου 40 συνομιλίες. Αυτή την περίοδο, συνομίλησα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας (Ντμίτρο) Κουλέμπα 6 φορές και με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ 4 φορές. Αυτό περιλαμβάνει και επικοινωνίας μέσω μηνύματος».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος έθεσε πάλι το θέμα της διαμεσολάβησης χθες στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Ρώσο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Κατόπιν, ο Λαβρόφ είπε ότι είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση στην Αττάλεια. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα μας ενημέρωσε ότι θα συμμετάσχει σε αυτή τη συνάντηση. Και οι δύο υπουργοί ζήτησαν ειδικά να συμμετάσχω κι εγώ, ώστε να γίνει μία τριμερής συνάντηση στην Αττάλεια. Επομένως, θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση με τη μορφή τριμερούς συνάντησης. Θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη συνάντηση -πρώτα ο Θεός- την Πέμπτη 10 Μαρτίου στην Αττάλεια».

Σεργκέι Λαβρόφειδήσεις τώραΑττάλειαΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΒλαντίμιρ ΠούτινπόλεμοςΟυκρανίαΡωσίαΤουρκία