Κόσμος|09.03.2022 22:38

Ο επιδημιολόγος που έπεισε τη Σουηδία να μην επιβάλλει lockdown πήρε «μετεγγραφή» στον ΠΟΥ

Newsroom

Ο κορυφαίος επιδημιολόγος της Σουηδίας, Άντερς Τέγκνελ, που έπεισε τις αρχές της χώρας του να μην επιβάλλουν lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, αναλαμβάνει καθήκοντα στον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη, 9 Μαρτίου. Όπως ανακοίνωσε η Σουηδική Υπηρεσία Υγείας, ο Τέγκνελ παραιτήθηκε από σύμβουλος της κυβέρνησης για να εργαστεί ως ανώτερος σύμβουλος σε ομάδα του ΠΟΥ που ασχολείται με τον συντονισμό διάθεσης εμβολίων. Κατά τις πρώτες φάσεις της πανδημίας, ο Τέγκνελ ήταν αυτός που εισηγήθηκε να παραμείνουν ανοιχτά σχολεία, μπαρ και εστιατόρια, την στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη εφάρμοζε σκληρά περιοριστικά μέτρα. Επιπλέον, στη χώρα, δεν εκδόθηκε ποτέ σύσταση για χρήση μάσκας.

Η αναγνωρισιμότητα που τού προσέφεραν οι καθημερινές τηλεοπτικές εμφανίσεις του είχε σαν αποτέλεσμα να αυξάνεται μονίμως και η δημοφιλία του – στη χώρα κυκλοφόρησαν μπλουζάκια με το πρόσωπό του και την επιγραφή «Εμπιστευόμαστε τον Τέγκνελ». Ωστόσο, οι απειλές που δέχτηκε, ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του, είχαν σαν αποτέλεσμα να τού παρασχεθεί αστυνομική προστασία.

Μικρότερος ο αριθμός των νεκρών σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν lockdown

Στη Σουηδία, ο αριθμός των θανάτων λόγο κορονοϊού ξεπερνάει τους 17.000. Ο κατά κεφαλήν αριθμός των νεκρών είναι αισθητά μεγαλύτερος από άλλες σκανδιναβικές χώρες, αλλά παραμένει μικρότερος σε σχέση με ευρωπαϊκές χώρες που εφάρμοσαν lockdown. Ο 65χρονος επιστήμονας επέμεινε από την αρχή ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της πανδημίας θα ήταν τα εθελοντικά μέτρα που δεν θα διέβρωναν την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες αρχές. Όταν, ωστόσο, ο αριθμός των θανάτων ξεπέρασε τους αριθμούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ο επιδημιολόγος κατηγορήθηκε για διόγκωση των επιπτώσεων της πανδημίας και πτώση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πόρισμα επιτροπής που, μετά από πιέσεις της αντιπολίτευσης, διόρισε η σουηδική κυβέρνηση, τα μέτρα κατά του κορονοϊού που αποφασίστηκαν ήταν, μεν, ανεπαρκή, αλλά σεβάστηκαν τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών και κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση.

lockdownΠαγκόσμιος Οργανισμός ΥγείαςΚορονοϊόςΣουηδίαειδήσεις τώρα