Πόλεμος Ουκρανία: «Ελέγχουμε τμήματα της Μαριούπολης», λέει η Ρωσία – Κρίσιμη συνάντηση Λαβρόφ – Κουλέμπα στην Αττάλεια
NewsroomΣυνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία για 15η ημέρα με αναφορές για διαρκείς βομβαρδισμούς στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις. Την ίδια ώρα, ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση του Σεργκέι Λαβρόφ με τον Ντμίτρο Κουλέμπα στην Αττάλεια της Τουρκίας, με τη διεθνή κοινότητα να ελπίζει σε θετικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, στη συνάντηση συζητείται το ενδεχόμενο συνάντησης του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι.
Νέοι βομβαρδισμοί
Τέσσερις άνθρωποι φέρονται να σκοτώθηκαν -εκ των οποίων οι δύο ήταν παιδιά- μετά από βομβαρδισμό κατοικίας κοντά στην πόλη Χάρκοβο κατά τη διάρκεια της νύχτας από τις ρωσικές δυνάμεις, ανακοίνωσε η Κρατική Υπηρεσία Εκτάκτων Αναγκών (SES) της Ουκρανίας.
Η επίθεση φέρεται να σημειώθηκε στο χωριό Σλομποζάνσκε, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Το SES πρόσθεσε ότι ένα πεντάχρονο κορίτσι που τραυματίστηκε μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για θεραπεία.
Οι διασώστες αναμένεται να συνεχίσουν σήμερα τις επιχειρήσεις έρευνας για να ανασύρουν πτώματα από τα ερείπια, πρόσθεσαν. Ξεχωριστά, ένα εμπορικό κέντρο πυρπολήθηκε επίσης από βομβαρδισμό στην καρδιά του Χαρκόβου - ωστόσο δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Επιπρόσθετα, το πρωί της Πέμπτης υπήρξαν αναφορές για βομβαρδισμούς από στη Μαριούπολη, όπου χτες υπήρξαν πληροφορίες για χτύπημα σε ένα μαιευτήριο. Η Ρωσία από την πλευρά της ανέφερε πως πρόκειται για πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό.
Πάντως, οι τοπικές αρχές της Μαριούπολης κάνουν λόγο για τρεις νεκρούς από τον βομβαρδισμό, ανάμεσά τους και ένα παιδί. «Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι», ανέφεραν οι αρχές στον λογαριασμό τους στο Telegram. Προηγούμενος απολογισμός έκανε λόγο για 17 τραυματίες
Από την πλευρά του, το πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μετέδωσε πως ο ρωσικός στρατός ελέγχει τμήματα της στρατηγικής σημασίας πόλης της Μαριούπολης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως ανοίγει 7 ανθρωπιστικούς διαδρόμους για τους αμάχους που θέλουν να εγκαταλείψουν πόλεις που πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Ξεκίνησε η κρίσιμη συνάντηση της Αττάλειας
Την ίδια στιγμή, ξεκίνησε στην Αττάλεια της Τουρκίας η πρώτη υψηλού επιπέδου συνάντηση από την έναρξη του πολέμου, μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας, του Σεργκέι Λαβρόφ και του Ντμίτρο Κουλέμπα.
«Η συνάντηση ξεκίνησε» , δήλωσε η Μαρία Ζαχάροβα εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα και φωτογραφίες που δείχνουν την ουκρανική αντιπροσωπεία να κάθεται απέναντι από τη ρωσική. Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση αυτού του επιπέδου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρει σε tweet του ο Τούρκος ΥΠΕΞ, πριν από την κρίσιμη τριμερή συνάντηση που συγκεντρώνει σήμερα το παγκόσμιο ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκαν διμερής συναντήσεις του ίδιου με τον Κουλέμπα και τον Σεργκέι Λαβρόφ αντίστοιχα.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που έχει πολλαπλασιάσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες από το ξέσπασμα της κρίσης, διαβεβαίωσε χθες Τετάρτη ότι η Τουρκία «μπορεί να συζητάει τόσο με την Ουκρανία όσο και με την Ρωσία». «Εργαζόμαστε για να αποτρέψουμε το να μεταμορφωθεί αυτή η κρίση σε τραγωδία», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, μιλώντας στο vice news, εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα σταματήσει τον πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος πιστεύει ότι ο Ρώσος ομόλογός του θα σταματήσει τις εχθροπραξίες και θα διαπραγματευτεί αφότου διαπίστωσε ότι οι Ουκρανοί αντιστέκονται στην εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.
«Νομίζω ότι θα το κάνει. Νομίζω ότι βλέπει ότι είμαστε δυνατοί» λέει ο Ζελένσκι. «Θα το κάνει. Χρειαζόμαστε λίγο χρόνο» επαναλαμβάνει.
Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι ο Πούτιν θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει την κατάσταση και να τερματίσει τη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων, λέγοντας: «Πώς να σταματήσει αυτός ο πόλεμος; Μόνο με διάλογο».
«Μπορείς να εμπιστευτείς τον Πούτιν» ρωτούν τον Ζελένσκι οι δημοσιογράφοι, με τον Ουκρανό πρόεδρο να απαντά: «Να τον εμπιστευτώ; Όχι. Μόνο την οικογένειά μου εμπιστεύομαι».
Πάνω από 1.200 άμαχοι νεκροί στη Μαριούπολη, λένε οι Ουκρανοί
Εξάλλου, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της Μαριούπολης, στις 9 ημέρες της ρωσικής πολιορκίας σκοτώθηκαν 1.207 άμαχοι.
«Εννιά ημέρες. Εννιά ημέρες αποκλεισμού της Μαριούπολης. Εννιά ημέρες ασταμάτητου βομβαρδισμού του άμαχου πληθυσμού. Εννιά ημέρες που μισό εκατομμύριο κόσμος ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, επικοινωνίες. Εννιά ημέρες που η πόλη έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο. Εννιά ημέρες — 1.207 άμαχοι κάτοικοι της Μαριούπολης νεκροί. Εννιά ημέρες γενοκτονίας του άμαχου πληθυσμού», ανέφερε η δημοτική αρχή στο κείμενο.
Η ουκρανική προεδρία επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της. «Δεν έχουμε τον ακριβή αριθμό, αλλά ο προσωρινός αριθμός είναι σωστός», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ. Βαστάμε γερά», πρόσθεσε στο κείμενο η δημοτική αρχή της Μαριούπολης, που συνεχίζει να υφίσταται βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. Χθες οι αρχές κατήγγειλαν ότι στους ρωσικούς βομβαρδισμούς επλήγη παιδιατρικό νοσοκομείο σε συγκρότημα που περιλαμβάνει επίσης μαιευτήριο της πόλης. Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για «έγκλημα πολέμου».
Μένει στο Κίεβο ο Ζελένσκι
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και το επιτελείο του παραμένουν στο Κίεβο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας Κύριλλο Τιμοσένκο.
«Ο εχθρός δεν μπορεί να μας νικήσει στο πεδίο της μάχης και επιδίδεται σε μια σειρά από ψευδείς ειδήσεις ότι δήθεν το επιτελείο του προέδρου έχει εγκαταλείψει το Κίεβο. Δεν είναι αλήθεια. Σας μιλώ από την οδό Μπανκόβα, κοντά στο κτίριο όπου ο πρόεδρος και το επιτελείο του εργάζονται. Θα προσπαθήσω να ανεβάζω τέτοια βίντεο όσο συχνότερα μπορώ» δήλωσε στο μήνυμά του ο Τιμοσένκο.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα έφθασε απόψε στην Αττάλεια της Τουρκίας για την αυριανή συνάντηση με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, με στόχο τη συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού ΥΠΕΞ Όλεγκ Νικολένκο μέσω ανάρτησης στο Twitter.
Απομακρύνθηκαν 35.000 άμαχοι
Στο μεταξύ, τουλάχιστον 35.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν χθες Τετάρτη από διάφορες ουκρανικές πολιορκημένες πόλεις, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους ανέφερε ότι κάτοικοι των πόλεων Σούμι, Ενεργκοντάρ και περιοχών κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μπόρεσαν να φύγουν μέσω τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων.
Πρόσθεσε πως ελπίζει η απομάκρυνση των αμάχων να συνεχιστεί σήμερα με το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στις πόλεις Μαριούπολη –που πολιορκείται εδώ και εννέα ημέρες–, Βολνοβάχα (νοτιοανατολικά) και Ιζιούμ (ανατολικά).
Δεν συμμετέχει στο εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου η ΕΕ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η γαλλίδα υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, η Μπαρμπαρά Πομπιλί, τόνισε χθες Τετάρτη στη Νέα Υόρκη ότι οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να προχωρήσουν στην επιβολή πλήρους εμπάργκο στις εισαγωγές υδρογονανθράκων από τη Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ.
Η κυρία Πομπιλί, η οποία εκφράστηκε εξ ονόματος της γαλλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στον ΟΗΕ, διαβεβαίωσε ότι οι 27 θα πάρουν «πολύ βαριά μέτρα» ώστε «ως το τέλος της χρονιάς» να μπορέσουν να μειώσουν «κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές» ρωσικού φυσικού αερίου. Επέμεινε στη σημασία που θα έχει αυτό σε σύγκριση «με την εξάρτηση που έχουμε σήμερα».
Παράλληλα, το βράδυ της Τετάρτης, η Βουλή των αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε σχέδιο νόμου που προβλέπει δημόσιες δαπάνες 1,5 τρισεκ. δολαρίων και συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση βοήθειας ύψους 13,6 δισεκ. δολαρίων στην Ουκρανία.
Τέλος, ο Λευκός Οίκος, διέψευσε χθες τις καταγγελίες της Ρωσίας πως η Ουκρανία αναπτύσσει με αμερικανική βοήθεια πυρηνικά και βιολογικά όπλα, μιλώντας για «παραλογισμό», για «προφανές τέχνασμα» με σκοπό τη δικαιολόγηση της ρωσικής επίθεσης.
«Καταγράψαμε τους ψευδείς ισχυρισμούς της Ρωσίας για φερόμενα αμερικανικά εργαστήρια ανάπτυξης βιολογικών και χημικών όπλων στην Ουκρανία. Είδαμε επίσης κινέζους αξιωματούχους να απηχούν αυτές τις θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, η Τζεν Ψάκι.
«Αυτό είναι παραλογισμός. Είναι το είδους της επιχείρησης παραπληροφόρησης που έχουμε δει επανειλημμένα από τους Ρώσους στην πορεία των ετών στην Ουκρανία και σε άλλες χώρες, που έχει αποδειχθεί ότι είναι ψευδής, και παράδειγμα του είδους των ψευδών προσχημάτων που είχαμε προειδοποιήσει ότι θα εφεύρισκαν οι Ρώσοι», συνέχισε.
Έκανε λόγο για «προφανές τέχνασμα» της Μόσχας για να «προσπαθήσει να δικαιολογήσει την περαιτέρω, προμελετημένη, απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεσή της στην Ουκρανία».