Κόσμος | 12.03.2022 21:26

ΗΠΑ: «Η Τουρκία υπονομεύει το ΝΑΤΟ» σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και ζητά να εγκαταλείψει τους S-400

Newsroom

Οι ΗΠΑ καλούν για ακόμα μία φορά την Τουρκία να εγκαταλείψει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά από την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση του Αθηναϊκου Πρακτορείου Ειδήσεων για το αν οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξετάσουν την άρση των κυρώσεων την στιγμή που οι S-400 παραμένουν στην Τουρκία, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ξεκαθάρισε ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να ζητά από την Άγκυρα να εγκαταλείψει το σύστημα.

«Η αγορά του συστήματος S-400 από την Τουρκία θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της στρατιωτικής τεχνολογίας και του προσωπικού των ΗΠΑ και των Συμμάχων, υπονομεύοντας τη συνοχή και τη διαλειτουργικότητα του ΝΑΤΟ». «Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκική Υπηρεσία Προμηθειών Άμυνας (SSB), μέσω CAATSA, για το γεγονός ότι πραγματοποίησε εν γνώσει της μια σημαντική συναλλαγή με τη Rosoboronexport» σημείωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ερντογάν σε Μπάιντεν: Να αρθούν οι «άδικες» κυρώσεις σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Πέμπτης οι πρόεδροι Τουρκίας και ΗΠΑ. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Τζο Μπάιντεν συζήτησαν για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και για διμερή θέματα, σύμφωνα με την ενημέρωση από την τουρκική προεδρία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε στον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν πως ο ρόλος της Τουρκίας στην προσπάθεια να συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ Μόσχας και Κιέβου είναι σημαντικός, προκειμένου να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης. Υπογράμμισε πως η τριμερής συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα-Τσαβούσογλου στην Αττάλεια, λίγες ώρες νωρίτερα, ήταν μία διπλωματική επιτυχία.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν τόνισε στον Μπάιντεν πως ήρθε η ώρα να αρθούν όλες οι «άδικες» κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Συμπλήρωσε ότι η Τουρκία επιθυμεί να αγοράσει 40 νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και να εκσυγχρονίσει αυτά που έχει ήδη, το συντομότερο δυνατόν.

ΗΠΑΝΑΤΟΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσεις τώραS400