Κόσμος | 13.03.2022 20:37

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 140.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν αλλά κανείς από Μαριούπολη - Αποκαταστάθηκε το ρεύμα στο Τσερνόμπιλ

Newsroom

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ σε συνέντευξη που έδωσε στην εθνική τηλεόραση την Κυριακή.

Η αξιωματούχος ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για ακόμα μία ημέρα δεν κατάφερε να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών. Η πόλη είναι ένα βήμα πριν τη ανθρωπιστική καταστροφή καθώς περίπου 400.000 κάτοικοι παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό και τρόφιμα.

«Η αυτοκινητοπομπή έχει μείνει στη (την κατεχόμενη από τη Ρωσία πόλη) Μπερντιάνσκ και αύριο θα επιχειρήσει ξανά να φθάσει στη Μαριούπολη», σημείωσε.

Αποκαταστάθηκε το ρεύμα στο Τσερνόμπιλ

Επίσης την Κυριακή, το υπουργείο Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, μετά από τις πολύωρες εργασίες τω ειδικών. Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα ψύξης θα λειτουργούν κανονικά και δεν θα χρειάζεται να χρησιμοποιούν εφεδρική ισχύ.

Το υπουργείο έκανε την ανακοίνωση με διαδικτυακή ανάρτηση. Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν δεν επισκευαζόταν μια γραμμή ρεύματος υψηλής τάσης στο εργοστάσιο, η οποία είχε καταστραφεί σε μάχες.

ΟυκρανίαΤσερνόμπιλ πόλεμοςειδήσεις τώραΡωσίαΜαριούπολη