Πόλεμος στην Ουκρανία: Ερντογάν - Σολτς συμφώνησαν στη συνέχιση διπλωματικών προσπαθειών για τερματισμό της σύρραξης
Μαρία ΖαχαράκηΕπίσημη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο οποίος είχε μία τετ-α-τετ συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κι έπειτα οι δύο ηγέτες παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Μάλιστα ψηλά στην ατζέντα των δύο ηγετών βρέθηκε ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.
Τα κυριότερα σημεία από τις δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν
«Ο κ. Σολτς, ο καγκελάριος της φίλης και συμμάχου Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Τον καλωσορίζω. Οι διαστάσεις των εξαιρετικά δυναμικών και ισχυρών σχέσεών μας είναι απαράμιλλες. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη στενή μας σχέση συνεργασία με τον αξιότιμο καγκελάριο.
Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές, εμπορικές και πολιτιστικές μας σχέσεις. Δεν είναι μόνο περιφερειακά τα ζητήματα αυτή τη στιγμή. Είχαμε την ευκαιρία εξετάσουμε κυρίως το ζήτημα Ρωσίας-Ουκρανίας. Συμφωνήσαμε να διεξάγουμε διπλωματικές προσπάθειες για μια λύση. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας χωρίς δισταγμό για την καθιέρωση μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός».
«Έχουμε κοινές ανησυχίες με τη Γερμανία για τον πόλεμο»
«Οι εξελίξεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι φυσικά αξιοσημείωτες. Συγκεκριμένα επιβεβαιώσαμε ότι εμείς, ως δύο σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, έχουμε κοινές απόψεις και ανησυχίες. Συμφωνήσαμε για την ασφάλεια αφενός και αφετέρου για την επιτάχυνση των διπλωματικών προσπαθειών για λύση.
«Η συνάντηση της Αττάλειας είναι η σημαντικότερη διπλωματική επιτυχία μέχρι στιγμής»
Ως Τουρκία, βοηθήσαμε να σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην προσέγγιση των μερών και στην καθιέρωση ενός διαλόγου. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας συναντήθηκαν στην Αττάλεια με τη συμμετοχή του υπουργού των Εξωτερικών μου. Αυτή η συνάντηση αποτελεί μια σημαντική επιτυχία στην ιστορία της διπλωματίας.
Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για την καθιέρωση μίας μόνιμης κατάπαυσης του πυρός χωρίς να υποχωρήσουμε. Εξετάσαμε διμερή και πολλά άλλα θέματα. Πιστεύω ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί διαβούλευσης υψηλού επιπέδου με τη Γερμανία πρέπει να αναβιώσουν. Ας ελπίσουμε ότι θα πραγματοποιήσουμε τη σύνοδο του Ανώτατου Στρατηγικού συμβουλίου στην Τουρκία το συντομότερο δυνατό».
Οικονομικές σχέσεις
«Ως μέλη της G-20, είναι προς το κοινό μας συμφέρον να προωθήσουμε την οικονομική μας εταιρική σχέση στην παγκόσμια τάξη. Ο όγκος του διμερούς εμπορίου μας, που ήταν περίπου 38 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, έχει ξεπεράσει τα 41 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.
Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Πιστεύω ότι η συνεργασία μας και η εστίαση σε νέους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ο πράσινος μετασχηματισμός, η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιοποίηση θα βοηθήσει σε αυτόν τον στόχο.
Δίνουμε σημασία στη στενή συνεργασία με τη Γερμανία σε περιφερειακά ζητήματα. Οι πρόσφατες εξελίξεις απέδειξαν ότι η Τουρκία κατέχει καίρια θέση σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στην ασφάλεια και την ενέργεια. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η Γερμανία είναι μια από τις χώρες όπου πρωτοστατεί στην ΕΕ. Πιστεύω ότι η εποικοδομητική στάση των Γερμανών φίλων μας στις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ θα συνεχιστεί».
Συμμετοχή Τουρκίας σε κυρώσεις;
Σε ερώτηση που δέχτηκε ο Τούρκος πρόεδρος από Γερμανό δημοσιογράφο, για το αν θα αγόραζε πάλι όπλα από τη Ρωσία και αν θα συμμετάσχει σε δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Ερντογάν απάντησε:
«Πρώτα από όλα, θα ήθελα να πω στη φίλη μου, την εκπρόσωπο του Τύπου, όταν λέμε στρατιωτική συνεργασία τί σημαίνει αυτό στο ΝΑΤΟ; Η συνεργασία στο ΝΑΤΟ προβλέπει και στρατιωτική αλληλεγγύη. Τώρα με τη Γερμανία είμαστε δύο εταίροι του ΝΑΤΟ. Εδώ, χρησιμοποιείτε τα πάντα από βαριά όπλα έως αεροπλάνα στο ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή, είμαστε με τη Γερμανία δύο εταίροι του ΝΑΤΟ. Είμαστε δύο σημαντικές χώρες του ΝΑΤΟ. Είναι μάλλον πολύ σημαντικό να εξετάσουμε μεταξύ μας αυτή τη διαδικασία. Τι μπορούμε να κάνουμε μαζί ως δύο ΝΑΤΟϊκές χώρες, πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις μας;
Βλέπω ότι αναρωτιέστε για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα σχετικά με τα όπλα που αγοράσαμε από τη Ρωσία. Υπάρχουν όπλο ή όπλα που έχουμε αγοράσει μέχρι τώρα. Θα ήταν μάλλον πρόωρο να μιλήσουμε για το τι θα δείξει το μέλλον υπό τις παρούσες συνθήκες. Είναι απαραίτητο να δούμε τι φέρνουν και τι παίρνουν οι νέες συνθήκες.
Μιλήσαμε με καγκελάριο για το θέμα αυτό και εξετάσαμε τί θα μπορούσαμε να κάνουμε.
Έχουμε κάνει ό,τι χρειάστηκε στο πλαίσιο των κανόνων του ΟΗΕ.
Πρέπει να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας και με τον κ. Ζελένσκι και με τον κ. Πούτιν. Κάναμε στην Ουκρανία ό,τι δεν έκαναν τα άλλα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ. Περισσότερα από ό,τι στη Ρωσία. Συνεχίσαμε την υποστήριξή μας και την ανθρωπιστική βοήθειά μας. Τώρα έχουμε στείλει 50 φορτηγά στην Ουκρανία και συνεχίζουμε να το κάνουμε».
Τέλος ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε από τον Όλαφ Σολτς να ιδρύσει μια θεολογική σχολή στη Γερμανία.
- Εντείνεται η πίεση της Δύσης στον Ζελένσκι να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον Πούτιν πριν αναλάβει ο Τραμπ
- Αμαλιάδα: Κλιμάκιο του Ανθρωποκτονιών βρίσκεται στον Πύργο - Στον θάνατο του Παναγιωτάκη επικεντρώνονται οι έρευνες
- Απεργία 20 Νοεμβρίου: Πώς θα κινηθεί το Μετρό
- Αγωνία για τον πρίγκιπα Ουίλιαμ και την Κέιτ Μίντλετον: Κινδύνεψε η ζωή τους μετά από επίθεση μασκοφόρων διαρρηκτών στο κάστρο του Ουίνδσορ