Κόσμος|15.03.2022 09:02

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τους Ρώσους στρατιώτες να παραδοθούν

Newsroom

O Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν στην Ουκρανία παραδοθούν λέγοντας ότι «έχουν την ευκαιρία να ζήσουν» εάν επιλέξουν να παραδώσουν τα όπλα. Ακόμα τόνισε ότι οι υπεύθυνοι του πολέμου θα λογοδοτήσουν.

Σε μήνυμά του, ο Ζελένσκι αρχικά απευθύνθηκε στους Ουκρανούς στα ουκρανικά και είπε ότι η νίκη πλησιάζει. «Ο εχθρός δεν περίμενε την ισχυρή αντίσταση. Οι Ρώσοι στρατιώτες και αξιωματικοί αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να πετύχουν τίποτα σε αυτόν τον πόλεμο», είπε o Ζελένσκι.

Ακολούθως μίλησε στα ρωσικά και απευθύνθηκε στους Ρώσους στρατιώτες. «Ρώσοι στρατιώτες! Ακούστε με με προσεκτικά! Ρώσοι αξιωματικοί! Όλα αυτά τα γνωρίζετε ήδη», είπε. «Δεν θα πάρετε τίποτα από την Ουκρανία, θα αφαιρέσετε μόνο ζωές. Θα αφαιρεθούν όμως και οι ζωές σας. Αλλά γιατί να πεθάνετε; Γιατί; Ξέρω ότι θέλετε να ζήσετε!», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι θέλησε να δώσει στους Ρώσους στρατιώτες μια ευκαιρία να επιβιώσουν. Για να γίνει αυτό, είπε, θα πρέπει να παραδοθούν στα ουκρανικά στρατεύματα. Θα τους φερθούμε αξιοπρεπώς, σαν άνθρωποι. «Με τρόπο με τον οποίο δεν σου φέρθηκε ποτέ ο στρατός σου. Κάνε την επιλογή σου!», τόνισε.

Στη συνέχεια ο Ζελένσκι ευχαρίστησε εκείνους τους Ρώσους «που δεν σταματούν να λένε την αλήθεια». Για παράδειγμα χρησιμοποίησε μία γυναίκα που είχε διακόψει το κεντρικό βραδινό δελτίο ειδήσεων με μια πλακάτ διαμαρτυρίας και δυνατές κραυγές στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΟυκρανία