Πόλεμος στην Ουκρανία: «Σκεφτόμουν την οικογένειά μου και έπαιρνα κουράγιο» - Αποκλειστικά στο OPEN ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη
NewsroomΞεκίνησε την Τρίτη 15 Μαρτίου η προσπάθεια να απεγκλωβιστεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη ο Έλληνας πρόξενος, Μανώλης Ανδρουλάκης. Ο μοναδικός Ευρωπαίος διπλωμάτης, ο οποίος παραμένει στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας μίλησε αποκλειστικά στην Αλεξία Τασούλη και τον Χρήστο Τσιγουρή του OPEN TV για όλα όσα βίωσε όλο αυτό το διάστημα στην πόλη με λιγοστά τρόφιμα και νερό.
Ο Μανώλης Ανδρουλάκης έχει μεταφερθεί σε περιοχή κοντά στη Ζαπορίζια όπου και διανυκτερεύει μαζί με τα υπόλοιπα άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στο κτίριο του ΟΑΣΕ και τελικά κατάφεραν να φύγουν από την πόλη του ουκρανικού νότου. Τα επόμενα 24ωρα ο κ. Ανδρουλάκης αναμένεται να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλο ευρωπαϊκό έδαφος.
Ο Έλληνας πρόξενος, ψύχραιμος και νηφάλιος ανέφερε πως είναι όλοι τους ταλαιπωρημένοι, αλλά καλά στην υγεία τους. «Έχει σχεδόν ισοπεδωθεί η Μαριούπολη. Τα νέα δεν είναι καλά και η ανθρωπιστική κρίση που έχει προκύψει είναι τεράστια. Η πόλη δεν είχε υποδομές, μέσα σε λίγα 24ωρα χάθηκαν τα πάντα κι αυτό έκανε ακόμα πιο δύσκολο το έργο μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Έχω στο μυαλό μου συνέχεια εκείνους που θα επιστρέψουν εκεί και θα πρέπει να χτίσουν τη ζωή τους από το μηδέν. Όλο αυτό το διάστημα σκεφτόμουν την οικογένειά μου και τους δικούς μου ανθρώπους και έπαιρνα κουράγιο. Και στο καταφύγιο δίναμε δύναμη ο ένας στον άλλον παρά τις δυσκολίες. Τα καταφέραμε», συμπλήρωσε ο κ. Ανδρουλάκης.
Ο ίδιος στη συνέχεια περιέγραψε: «Ζήσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Δεν χτυπήθηκαν μόνο στρατιωτικοί στόχοι. Κι αυτό θα έχει επιπτώσεις. Έγιναν τυφλά χτυπήματα».
«Δεν σκεφτόμουν τόσο ότι μας έλειπε το φαγητό, προσπαθούσα να μάθω πληροφορίες για το τι συμβαίνει. Είχαμε καλή επικοινωνία με τις τοπικές Αρχές, εμείς προσπαθούσαμε να κάνουμε τη δουλειά μας χωρίς βασικά εφόδια και αυτό λειτούργησε», είπε και εξήγησε πως υπήρξαν πολλές στιγμές που ένιωσε τον κίνδυνο και προσπαθεί να ξεχάσει.
«Ζήσαμε για τα καλά τον πόλεμο. Εδώ και έναν μήνα βιώνω αυτά τη φρίκη του πολέμου. Η κατάσταση των ομογενών δεν είναι και πολύ καλή. Υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν να φύγουν και να αφήσουν τον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή