Κόσμος|17.03.2022 07:35

Αφγανιστάν: Το χωριό που οι κάτοικοί του πωλούν το νεφρό τους για να ζήσουν

Newsroom

Το Shenshayba Bazaar, ένα αφγανικό χωριό κοντά στην πόλη Χεράτ, έχει γίνει γνωστό ως το «χωριό του Αφγανιστάν με ένα νεφρό», λόγω του μεγάλου αριθμού των κατοίκων που έχουν πουλήσει ένα από τα νεφρά τους για να τα βγάλουν πέρα.

Το Αφγανιστάν δεν τα πήγαινε πολύ καλά οικονομικά πριν οι Ταλιμπάν έρθουν στην εξουσία πέρυσι, αλλά η βίαιη κατάληψη της εξουσίας προκάλεσε την κατάρρευση της οικονομίας της ασιατικής χώρας και άφησε πολλούς να αγωνίζονται να βάλουν φαγητό στο τραπέζι για τις οικογένειές τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα πράγματα έγιναν τόσο άσχημα που οι άνθρωποι αποφάσισαν να πουλήσουν ένα από τα νεφρά τους προκειμένου να πληρώσουν τα χρέη τους και να αγοράσουν τρόφιμα. Ένα μικρό χωριό στην επαρχία Χεράτ έγινε γνωστό ως το «χωριό με ένα νεφρό», λόγω του μεγάλου αριθμού των κατοίκων που πούλησαν ένα από τα νεφρά τους στη μαύρη αγορά.

«Δεν το ήθελα, αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Το έκανα για τα παιδιά μου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Nooruddin είναι ένας 32χρονος πατέρας. «Τώρα το μετανιώνω, δεν μπορώ πλέον να εργαστώ, πονάω και δεν μπορώ να σηκώσω τίποτα βαρύ».

Η πώληση ή η αγορά ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αλλά στο Αφγανιστάν είναι ανεξέλεγκτη και εφόσον υπάρχει γραπτή συγκατάθεση του δότη, οι γιατροί έχουν το ελεύθερο. Τι συμβαίνει μετά τη δωρεά, πού πηγαίνουν τα όργανα, κανείς δεν γνωρίζει πραγματικά, και οι γιατροί παραδέχονται ότι ποτέ δεν ερευνούν αυτά τα ζητήματα, επειδή «δεν είναι η δουλειά τους» να το κάνουν.

 

Αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε ακριβώς πόσα νεφρά έχουν πωληθεί στο Αφγανιστάν, τα αρχεία δείχνουν ότι μόνο στην επαρχία Χεράτ έχουν γίνει εκατοντάδες επεμβάσεις αφαίρεσης νεφρών τα τελευταία χρόνια. Και καθώς τα οικονομικά προβλήματα του λαού επιδεινώνονται, ο αριθμός αυτών των επεμβάσεων μόνο αυξάνεται.

«Πούλησα το νεφρό μου για 2.900 δολάρια», δήλωσε μια γυναίκα. «Έπρεπε να το κάνω. Ο σύζυγός μου δεν εργάζεται, έχουμε χρέη».

«Τα παιδιά μου περιφέρονται στους δρόμους ζητιανεύοντας», πρόσθεσε η Αζίζα, μητέρα τριών παιδιών. «Αν δεν πουλήσω το νεφρό μου, θα αναγκαστώ να πουλήσω την κόρη μου ενός έτους».

Αν και το να φτάσει κανείς στο σημείο να πουλήσει ένα νεφρό μπορεί να φαίνεται ακραίο σε πολλούς ανθρώπους, αξίζει να θυμηθούμε την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Αφγανιστάν αυτή τη στιγμή. Πάνω από 24 εκατομμύρια άνθρωποι - το 59% του πληθυσμού - κινδυνεύουν από λιμό, ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους μετά την ανάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν

ειδήσεις τώραΤαλιμπάννεφράνεφρόΑφγανιστάν