Πόλεμος Ουκρανία: Γιατί προκαλεί ανησυχία η ρωσική πυραυλική επίθεση στο Λβιβ
NewsroomΜια ρωσική πυραυλική επίθεση κοντά στο αεροδρόμιο του Λβιβ αύξησε τους φόβους ότι ο πόλεμος του Βλαντιμίρ Πούτιν θα επεκταθεί στη δυτική Ουκρανία, καθώς η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι «σφίγγει τη θηλιά» γύρω από τη νοτιοανατολική πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης.
Μια εγκατάσταση για την επισκευή στρατιωτικών αεροσκαφών δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο του Λβιβ – λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα της Πολωνίας - χτυπήθηκε από δύο πυραύλους κρουζ που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα το πρωί της Παρασκευής. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι κατέρριψαν άλλους τέσσερις πυραύλους που εκτοξεύτηκαν κατά την επίθεση, τη δεύτερη σε εγκαταστάσεις κοντά στην ιστορική πόλη τις τελευταίες ημέρες.
Τα πλήγματα δείχνουν ότι η Ουκρανία θα χάσει αυτό που μέχρι στιγμής αποτελούσε ένα σχετικό ασφαλές καταφύγιο και κόμβο για τους πρόσφυγες και την ανθρωπιστική βοήθεια.
Η επίθεση κοντά στο Λβιβ, όπου δεν αναφέρθηκαν θύματα, θα προκαλέσει ανησυχία στους πρόσφυγες και τις ανθρωπιστικές οργανώσεις που εργάζονται στην πόλη. Η Ρωσία κατηγόρησε τις τελευταίες ημέρες τη Δύση ότι ρίχνει λάδι στις φλόγες του πολέμου με την παροχή στρατιωτικής βοήθειας μέσω των δυτικών συνόρων, υποστηρίζοντας ότι τέτοιες προσπάθειες αποτελούν νόμιμο στρατιωτικό στόχο, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.
Ο James Heappey, υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ότι οι επιθέσεις δεν θα εμποδίσουν τη βρετανική κυβέρνηση και τους συμμάχους της να εξοπλίσουν τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο Heappey δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο εκπαιδεύει τους Ουκρανούς στρατιώτες να χρησιμοποιούν το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Starstreak που προμηθεύτηκε η Βρετανία και το οποίο θα φτάσει στη χώρα «άμεσα».
Το Λβιβ, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, είχε μείνει σε μεγάλο βαθμό ανέγγιχτο από βομβαρδισμούς μέχρι την Παρασκευή, αν και πολλοί από τους 700.000 κατοίκους του φοβόντουσαν ότι μια επίθεση ήταν θέμα χρόνου. Η πόλη έχει χαρακτηριστεί ως η «ψυχή» της Ουκρανίας και σύμβολο του ουκρανικού εθνικισμού. Οι κάτοικοί της ήταν από τους ισχυρότερους υποστηρικτές του διαχωρισμού της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.
Οι εξελίξεις ακολούθησαν τις κατηγορίες των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ότι η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Μάλιστα ο Τζο Μπάιντεν, χαρακτήρισε τον Πούτιν εγκληματία πολέμου, με το Κρεμλίνο να απαντά δεικτικά.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, χαρακτήρισε σήμερα τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για τον Ρώσο ομόλογό «προσωπικές προσβολές» και επεσήμανε ότι οι δηλώσεις του φαίνεται ότι προκλήθηκαν από τον εκνευρισμό, την κούραση και το γεγονός πως ξεχνά.
«Ακούμε και βλέπουμε δηλώσεις που στην πραγματικότητα είναι προσωπικές προσβολές εναντίον του προέδρου Πούτιν», δήλωσε. «Με δεδομένο τον εκνευρισμό του Μπάιντεν, την κούρασή του και το γεγονός ότι μερικές φορές ξεχνά, γεγονός που τον οδηγεί να κάνει επιθετικές δηλώσεις, δεν θα κάνουμε σκληρές εκτιμήσεις ώστε να μην προκαλέσουμε περισσότερη επιθετικότητα», πρόσθεσε.
Συνέχεια στην τηλεφωνική διπλωματία
Την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας, ότι το Κίεβο «προσπαθεί να καθυστερήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες» με τη Ρωσία, αλλά ότι η Μόσχα εξακολουθεί να επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Τι ζητά ο Πούτιν για Κριμαία και Ντονμπάς
Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC σχετικά με τη συνομιλία του Τούρκου προέδρου Ερντογάν με τον Ρώσο ηγέτη, ο Βλαντιμίρ Πούτιν φέρεται να θέλει οι αυτονομιστικές περιοχές στην ανατολική Ουκρανία να ενωθούν με τη Ρωσία, όπως η Κριμαία. Κατά τη συνομιλία, ο Πούτιν δήλωσε επίσης ότι θα μπορούσε να συναντηθεί με τον Ζελένσκι.
Μιλώντας στον Τζον Σίμπσον του BBC, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, δήλωσε ότι τα 4 αιτήματα που ανέφερε στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν.
Μεταξύ αυτών, είναι η εγγύηση της ουδετερότητας της Ουκρανίας και η δέσμευση ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Πούτιν έθεσε και μία ρήτρα περί «εκκαθάρισης της ναζιστικής σκέψης» στην Ουκρανία, το οποίο περιλαμβάνει και την προστασία της χρήσης της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.
Ο Ρώσος πρόεδρος θέλει επίσης μέρος της ανατολικής Ουκρανίας να ενωθεί με τη Ρωσία και ο Ζελένσκι να αναγνωρίσει ότι η Κριμαία είναι ρωσικό έδαφος. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε στον Ερντογάν ότι αυτά μπορούν να επιλυθούν μόνο με μία τετ α τετ συνομιλία με τον Ζελένσκι. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει ήδη ότι είναι έτοιμος για μια τέτοια συνάντηση.
Σύμφωνα με τη δήλωση της τουρκικής προεδρίας, ο Τούρκος πρόεδρος προσφέρθηκε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη ή στην Άγκυρα και ότι η επίτευξη συναίνεσης σε ορισμένα ζητήματα μπορεί να απαιτήσει συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών. Ο Τζον Σίμπσον ρώτησε τον Καλίν πώς ακουγόταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και του απάντησε ότι μιλούσε με «κανονικό, καθαρό τόνο φωνής».
Βομβαρδισμοί και στην ανατολική Ουκρανία
Επί του πεδίου, οι βομβαρδισμοί της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία συνεχίστηκαν την Παρασκευή. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του και οι φιλορώσοι αυτονομιστές μάχονταν απευθείας στους δρόμους της Μαριούπολης, όπου 350.000 πολίτες έχουν εγκλωβιστεί με ελάχιστα τρόφιμα ή νερό.
«Στη Μαριούπολη, μονάδες της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, με την υποστήριξη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπιέζουν την περικύκλωση και μάχονται εναντίον των εθνικιστών στο κέντρο της πόλης», ανέφερε το υπουργείο στη Μόσχα. Ένας εκπρόσωπος υποστήριξε ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «σφίγγουν τον κλοιό» γύρω από την πόλη.
Στην ανατολική πόλη Χάρκοβο, η κρατική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα πολυώροφο διδακτήριο βομβαρδίστηκε το πρωί της Παρασκευής, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος, να τραυματιστούν 11 και να παγιδευτεί άλλος ένας στα συντρίμμια.
Οβίδες λέγεται ότι έπληξαν επίσης την ανατολική πόλη Κραματόρσκ, σκοτώνοντας δύο άτομα και τραυματίζοντας έξι.
Ένα άτομο σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα τραυματίστηκαν μετά την πτώση τμημάτων ρωσικού πυραύλου σε κτίριο κατοικιών στο βόρειο τμήμα της ουκρανικής πρωτεύουσας Κίεβο. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι 12 άνθρωποι διασώθηκαν και 98 απομακρύνθηκαν από το πενταώροφο κτίριο.
Ο κυβερνήτης της ανατολικής περιοχής Λουχάνσκ της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι συχνοί και εκτεταμένοι βομβαρδισμοί των ρωσικών δυνάμεων εμποδίζουν την ασφαλή εκκένωση των αμάχων από πόλεις και χωριά που βρίσκονται στη γραμμή του μετώπου.
- ΣΥΡΙΖΑ: Η απώλεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το τάιμινγκ και οι κινήσεις των στρατοπέδων
- ΠΑΣΟΚ: Restart στην Αξιωματική Αντιπολίτευση - Το μεγάλο crash test
- Γιατί ο ΟΑΣΑ προσανατολίζεται σε περισσότερους ιδιώτες στις συγκοινωνίες - Οι γραμμές... ανά παραγγελία
- Στεγαστικό επίδομα για τους σπουδαστές των ΙΕΚ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις και τα δικαιολογητικά