Κόσμος|20.03.2022 18:28

Τουρκία: Με κινητήρα Νότιας Κορέας και όχι Γερμανίας το άρμα μάχης Altay

Μαρία Ζαχαράκη

Το πρώτο εγχώριας κατασκευής άρμα μάχης της Τουρκίας, το Altay, θα λειτουργεί τελικά με κινητήρα Νότιας Κορέας, αφού δεν κατάφερε να τον εξασφαλίσει από τη Γερμανία. Η εξέλιξη αυτή θα επιταχύνει την ολοκλήρωση του νέου τουρκικού «όπλου». Η Τουρκία δοκιμάζει επί του παρόντος το σύστημα ισχύος του κινητήρα, ανέφερε ο Ισμαήλ Ντεμίρ, επικεφαλής της Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB) της Τουρκίας, και περιμένει το Μάιο «να δει το τανκ να λειτουργεί με αυτόν τον κινητήρα».

Η Τουρκία ξεκίνησε αρχικά διαπραγματεύσεις για το άρμα μάχης Altay με τη Γερμανία, αλλά οι συνομιλίες έμειναν στάσιμες από το 2017 λόγω των εντάσεων μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας και από το γερμανικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας.

Η κατασκευαστική κοινοπραξία Τουρκίας-Κατάρ του τανκ, BMC, ξεκίνησε το 2020 συνομιλίες με τη νοτιοκορεατική Hyundai Rotem για την επίλυση του προβλήματος και η BMC το 2021, κατέληξε σε συμφωνία με δύο επιχειρήσεις της Νότιας Κορέας, την Doosan Infracore Co. και την S&T Dynamics Co., για τον κινητήρα και την παράδοσή του.

Το πρότζεκτ Altay αποτελείται από δύο φάσεις - Τ1 και Τ2. Η πρώτη φάση περιλαμβάνει κατασκευή 250 μονάδων και η τελευταία μια βελτιωμένη έκδοση του τανκ.Η Τουρκία επιδιώκει να κατασκευάσει έως και 1.000 άρματα μάχης Altay, τόσο για τις δικές της ένοπλες δυνάμεις όσο και για εξαγωγή

άρμα μάχηςΝότια ΚορέαΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραΓερμανία