Κόσμος|21.03.2022 12:46

Μιλιέτ: Το αέριο του Ισραήλ μπορεί να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας και Ελλάδας

Μαρία Ζαχαράκη

Τη συνεργασία Ελλάδας-Τουρκίας για να μεταφερθεί το φυσικό αέριο του Ισραήλ στην Ευρώπη προκρίνει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ».

Επικαλούμενη ειδικούς στον τομέα της ενέργειας, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ότι το φυσικό αέριο του Ισραήλ μπορεί να συνδεθεί με τον αγωγό TANAP, ο οποίος περνάει από την Τουρκία, και από εκεί να μεταφερθεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας ή μέσω Βουλγαρίας.

Οι ειδικοί τονίζουν πάντως ότι δεν χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις για την υλοποίησή του και ο χρόνος παράδοσής του θα είναι 4 χρόνια.

Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ της Ανατολίας, που μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, θα μπορούσε -σύμφωνα με Τούρκους ειδικούς- να συνδεθεί με έναν νέο αγωγό μήκους 500 χλμ. που θα κατασκευαστεί από τη θάλασσα της Μερσίνας μέχρι το Εσκίσεχίρ κι από εκεί, από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα κι έπειτα από την Ιταλία στην Ευρώπη. Είτε από τη Βουλγαρία στην Ευρώπη, εναλλακτικά αντί της Ελλάδας.

Επισημαίνει ωστόσο νόημα η «Μιλιέτ» ότι «η υλοποίηση τέτοιων πρότζεκτ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: την αμοιβαία εμπιστοσύνη των χωρών, τις θαλάσσιες ζώνες, ζητήματα αναγνώρισης αλλά και συγκρούσεις συμφερόντων. Στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας, δεν είναι τόσο δύσκολο να μαντέψει κανείς ποια χώρα θα αντιταχθεί σε έργα που μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική σε βάρος της Ρωσίας και προκαλέσει προβλήματα σε άλλους τομείς».

φυσικό αέριοΤουρκίαΙσραήλειδήσεις τώρα