Κόσμος|22.03.2022 18:50

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανακατάληψη προαστίου της πρωτεύουσας ανακοίνωσε το Κίεβο - Καταγγελίες για χρήση λευκού φώσφορου από τη Ρωσία - Αγωνία για τους αμάχους της Μαριούπολης

Newsroom

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 27η ημέρα το Κίεβο ανακοίνωσε ότι ανακατέλαβε ένα στρατηγικά σημαντικό προάστιο της πρωτεύουσας, την ώρα που γίνεται προσπάθεια για να αναχαιτιστούν οι ρωσικές δυνάμεις που πολιορκούν τη Μαριούπολη, στην οποία σημειώνεται μπαράζ βομβαρδισμών.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις αμάχων που λένε ότι η Μαριούπολη δέχεται ανελέητο βομβαρδισμό, με κατεστραμμένα κτίρια και πτώματα στους δρόμους. Την ίδια ώρα, η χερσαία επίθεση του Κρεμλίνου σε άλλα μέρη της Ουκρανίας προχωρά αργά ή και καθόλου, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις «μπλοκάρουν» τα ρωσικά στρατεύματα.

Αναφορικά με την εικόνα στο Κίεβο, εκρήξεις και πυροβολισμοί συγκλονίζουν την πόλη, ενώ πυρά πυροβολικού ακούγονται από τα βορειοδυτικά, όπου η Ρωσία προσπάθησε να καταλάβει αρκετές προαστιακές περιοχές της πρωτεύουσας.

Νωρίτερα την Τρίτη, ουκρανικά στρατεύματα απομάκρυναν τις ρωσικές δυνάμεις από το προάστιο Μακάριβ του Κιέβου -έπειτα από σκληρή μάχη, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας. Μάλιστα, το έδαφος που ανακτήθηκε επέτρεψε στις ουκρανικές δυνάμεις να πάρουν ξανά τον έλεγχο ενός βασικού αυτοκινητόδρομου και να εμποδίσουν τα ρωσικά στρατεύματα να περικυκλώσουν το Κίεβο από τα βορειοδυτικά.

Αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου: Οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο

Παράλληλα, ο αναπληρωτής αρχηγός της αστυνομίας του Κιέβου κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι χρησιμοποιούν λευκό φώσφορο στην πόλη Κραματόρσκ, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Ντονέτσκ, σύμφωνα με το Sky News.

Ειδικότερα, ο Oleksiy Biloshytskiy ανήρτησε στα social media βίντεο από μία ουσία που απελευθερώνει λευκό καπνό στον αέρα καθώς καίγεται στο έδαφος.

Υπογραμμίζεται πως η αυθεντικότητα του βίντεο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν από ρωσική επίθεση

Η πόλη Αβντίιβκα, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στο Ντονέτσκ στην ανατολική Ουκρανία, ήταν στόχος μιας ρωσικής επίθεσης το βράδυ της Δευτέρας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι και 19 να τραυματιστούν, δήλωσε σήμερα η Λιουντμίλα Ντενίσοβα, επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό Κοινοβούλιο.

«Πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν και 19 τραυματίστηκαν», δήλωσε η Ουκρανή αξιωματούχος στο κανάλι της στο Telegram, λέγοντας ότι η Αβντιίβκα υπήρξε «ο στόχος πυρών πυροβολικού και (ρωσικών) αεροπορικών βομβαρδισμών, που κατέστρεψαν πλήρως το χωριό».

Χιλιάδες άμαχοι θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον 100.000 άμαχοι θέλουν να φύγουν από τη Μαριούπολη, αλλά δεν μπορούν εξαιτίας της έλλειψης ασφαλών διαδρόμων που θα οδηγούν εκτός της πόλης, η οποία τελεί υπό πολιορκία.

Η ίδια ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί από τις ρωσικές δυνάμεις εμποδίζουν, επίσης, τις ομάδες διάσωσης να αποκτήσουν πρόσβαση στον χώρο του βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη, όπου αξιωματούχοι της πόλης λένε πως εκατοντάδες άνθρωποι πιστεύεται πως είχαν βρει καταφύγιο στο υπόγειό του, όταν επλήγη από μια αεροπορική επιδρομή την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία, πάντως, αρνήθηκε ότι βομβάρδισε το θέατρο ή επιτέθηκε σε αμάχους.

Εξαντλούνται τα τρόφιμα και τα φάρμακα στη Χερσώνα

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανέφερε σήμερα ότι οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων για περίπου 300.000 ανθρώπους στην κατεχόμενη πόλη Χερσώνα εξαντλούνται, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία πως εμποδίζει τους αμάχους να φύγουν προς τις περιοχές που ελέγχει η Ουκρανία.

«300.000 πολίτες της Χερσώνας βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική καταστροφή εξαιτίας του αποκλεισμού από τον ρωσικό στρατό. Οι προμήθειες τροφίμων και φαρμάκων έχουν σχεδόν εξαντληθεί κι όμως η Ρωσία αρνείται να ανοίξει ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να απομακρυνθούν οι πολίτες», έγραψε σε μήνυμα στο Twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Όλεγκ Νικολένκο.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία δεν έχει σχολιάσει προς το παρόν την ανάρτηση του Νικολένκο και η Μόσχα αρνείται ότι στοχοθετεί αμάχους.

ειδήσεις τώραπόλεμοςΟυκρανίαβομβαρδισμόςΚίεβο