Κόσμος|24.03.2022 21:53

Πόλεμος στην Ουκρανία – Ζαχάροβα: Η Ουκρανία έχασε το δικαίωμα για κυριαρχία στα εδάφη της

Newsroom

Για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έκανε νέες δηλώσεις η εκπρόσωπος τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα. Στις δηλώσεις της η αξιωματούχος ανέφερε ότι οι ουκρανικές αρχές έχασαν την ευκαιρία να υπάρξουν ως κυρίαρχο κράτος εδώ και χρόνια.

«Καλούμε την κυβέρνηση Ζελένσκι να σκεφτεί τη μοίρα της χώρας, τους ανθρώπους, τις ζωές των πολιτών, να βγάλει συμπεράσματα, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Έχουν ήδη χάσει την κύρια ευκαιρία τους για την ύπαρξη της Ουκρανίας εντός των συνόρων της, για μια κυρίαρχη και ανεξάρτητη Ουκρανία. Αυτή η ευκαιρία τους δόθηκε ξανά το 2014 και το 2015», ανέφερε η ίδια σε ενημέρωση των δημοσιογράφων ενώ πρόσθεσε ότι, τα τελευταία εφτά χρόνια, η ρωσική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει, πρώτα την κυβέρνηση Ποροσένκο και, τώρα, την ομάδα γύρω από τον Ζελένσκι, να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία ώστε να ευημερήσει το κράτος τους. «Χρησιμοποιήσαμε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, πολυμερείς, διμερείς διαύλους για να εξηγήσουμε ότι απλά δεν υπάρχει άλλη επιλογή για το κράτος της Ουκρανίας από το να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για το Σχέδιο Δράσης της συμφωνίας του Μινσκ, διαφορετικά η χώρα θα καταρρεύσει. Δηλαδή αυτό που βλέπουμε να συμβαίνει τώρα μπροστά στα μάτια μας», ανέφερε η Ζαχάροβα.

Νωρίτερα, η ίδια δήλωσε ότι, στις περιοχές της Ουκρανίας, οι οποίες έχουν «απελευθερωθεί» από τις ρωσικές δυνάμεις, η ζωή επιστρέφει στην κανονικότητα, την ίδια στιγμή που αναλυτές και κυβερνήσεις δυτικών χωρών υποστηρίζουν ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αποτύχει σε πολλά μέτωπα.

Απρόβλεπτες οι συνέπειες για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από μέλη του ΝΑΤΟ

Επιπλέον, η ρωσίδα αξιωματούχος ισχυρίστηκε ότι οι συνέπειες για την προμήθεια όπλων στην Ουκρανία από χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ μπορεί να έχουν απρόβλεπτες συνέπειες. «Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνεχίζουν να φέρνουν όπλα στην Ουκρανία με τον πιο ενεργό τρόπο. Αυτό όχι μόνο οδηγεί σε παράταση των εχθροπραξιών, αλλά είναι επίσης γεμάτο με απρόβλεπτες συνέπειες» είπε και πρόσθεσε ότι αυτό, «αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεδομένου ότι οι Ουκρανοί εθνικιστές τούς χρησιμοποιούν ως ανθρώπινη ασπίδα. Πραγματοποιώντας τέτοιες παραδόσεις, οι δυτικές χώρες παραβιάζουν κατάφωρα τις δεσμεύσεις τους για τη μη διάδοση και την ασφαλή αποθήκευση όπλων».

Η Ζαχάροβα επέμεινε ότι, οι στόχοι της ρωσικής ηγεσίας παραμένουν αμετάβλητοι. «Αυτοί είναι η αποστρατικοποίηση και η αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, η προστασία των κατοίκων της Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από την επίθεση του καθεστώτος του Κιέβου και η εξάλειψη των απειλών που προέρχονται από το έδαφος αυτής της χώρας εναντίον της δικής χώρας μας. Η επιχείρηση, όπως λέει η ηγεσία της χώρας μας, το Υπουργείο Άμυνας, διεξάγεται αυστηρά σύμφωνα με το σχέδιο. Όλοι οι στόχοι που δηλώθηκαν θα επιτευχθούν», υπογράμμισε.

Ρωσίαειδήσεις τώραΜαρία ΖαχάροβαΒλαντίμιρ ΠούτινΟυκρανίαπόλεμος