Κόσμος|25.03.2022 23:11

Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιχειρήσεις Ελλάδας-Τουρκίας-Γαλλίας για εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη- O απολογισμός μετά από ένα μήνα μαχών

Newsroom

Ένας μήνας έχει περάσει και επίσημα από την ημέρα που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία και ο φόρος αίματος που έχει καταγραφεί - κυρίως για τους αμάχους - προκαλεί μόνο θλίψη. Στη Μαριούπολη, που δεν θυμίζει σε τίποτα την παλιά εικόνα, έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τουλάχιστον ενός ομαδικού τάφου. Την ίδια ώρα, σφοδρούς βομβαρδισμούς δέχεται το Χάρκοβο και άλλες περιοχές.

Την Παρασκευή, συνολικά 7.331 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, γνωστοποίησε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ, σημειώνοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος από τους 3.343 που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα. Σε διαδικτυακή της ανάρτηση ότι 2.800 άνθρωποι έφυγαν από την Μαριούπολη χρησιμοποιώντας ιδιωτικά μέσα μεταφοράς.

Νέα ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση της Μαριούπολης

Μια ανθρωπιστική επιχείρηση για την εκκένωση των κατοίκων της Μαριούπολης που το επιθυμούν, θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες η Γαλλία, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγο μετά την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι γι' αυτήν την ανθρωπιστική επιχείρηση, ξεκινούν συγκεκριμένες συζητήσεις με το δήμαρχο της Μαριούπολης, αλλά και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές, ενώ θα γίνει διαπραγμάτευση και με τη Ρωσική πλευρά. Ο Μακρόν ανέφερε ότι θα μιλήσει με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν τις επόμενες ώρες για αυτό το θέμα.

«Όσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η επιχείρηση, που θα προσπαθήσουν να φέρουν εις πέρας τις επόμενες ημέρες, θα έχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Γάλλος πρόεδρος σημείωσε ότι σήμερα στη Μαριούπολη έχουν μείνει μόνο 150.000 κάτοικοι, οι οποίοι ζουν σε δραματικές συνθήκες.

Κάλεσμα να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου

Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν εκ νέου τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησης»

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Παρασκευή, 25 Μαρτίου, ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής» της, όπως αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Η ανακοίνωση φαίνεται να υποδεικνύει ότι η Ρωσία ενδεχομένως αλλάζει σε πιο περιορισμένους στόχους, αφότου βρέθηκε αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση της Ουκρανίας τον πρώτο μήνα του πολέμου, εκτιμά το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

«Οι βασικοί στόχοι του πρώτου σταδίου της επιχείρησης έχουν σε γενικές γραμμές επιτευχθεί», δήλωσε ο Σεργκέι Ρουντσκόι, επικεφαλής της επιχειρησιακής διεύθυνσης του ρωσικού γενικού επιτελείου. «Το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας έχει σημαντικά μειωθεί, κάτι… που καθιστά δυνατό να επικεντρώσουμε τις βασικές μας προσπάθειες στο να επιτύχουμε τον κύριο στόχο μας, την απελευθέρωση του Ντονμπάς».

Πούτιν: Η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον πολιτισμό μας

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε την ίδια μέρα πως η Δύση επιχειρεί να ακυρώσει τον ρωσικό πολιτισμό, μεταξύ άλλων τα έργα μεγάλων συνθετών όπως ο Πιοτρ Τσαϊκόφσκι, ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς και ο Σεργκέι Ραχμάνινοφ.

«Σήμερα προσπαθούν να ακυρώσουν έναν ολόκληρο πολιτισμό χιλίων ετών, τον λαό μας», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, με προσωπικότητες του πολιτισμού, αναφερόμενος στην ακύρωση εκδηλώσεων με επίκεντρο Ρώσους δημιουργούς σε ορισμένες δυτικές χώρες τις τελευταίες εβδομάδες. «Με αυτόν τον τρόπο απαγορεύουν τους Ρώσους συγγραφείς και τα βιβλία», συμπλήρωσε ο Πούτιν. Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους συνέκρινε την ακύρωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων με το κάψιμο των βιβλίων που οργάνωναν οι ναζιστές. «Την τελευταία φορά, ήταν οι ναζί στη Γερμανία, πριν από περίπου 90 χρόνια, οι οποίοι πραγματοποιούσαν μια τέτοια εκστρατεία καταστροφής ενός ανεπιθύμητου πολιτισμού. Θυμόμαστε καλά τις εικόνες των βιβλίων να καίγονται σε δημόσιες πλατείες», σημείωσε.

Στη Βουλή των Ελλήνων ο Ζελένσκι

Στο περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αναφέρθηκε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Συνομίλησα με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Μιλήσαμε για την ανθρωπιστική κατάσταση στις αποκλεισμένες πόλεις και τον ευχαρίστησα για την βοήθεια της χώρας του» ανέφερε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, σε ανάρτησή του στο Twitter. «Συζητήσαμε την αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Ουκρανίας», προσθέτει ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ο κ. Ζελένσκι συνεχάρη τον πρωθυπουργό για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη σύνδεση της Οδησσού με την ιστορία του Ελληνισμού και την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο κ. Μητσοτακης απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Ζελένσκι να μιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης στη Βουλή των Ελλήνων. Η ημερομηνία της ομιλίας του Προέδσρου της Ουκρανίας θα οριστεί το αμέσως επόμενο διάστημα δια της διπλωματικής οδού.

Ελεύθεροι οι Ουκρανοί ναύτες που φώναξαν στους Ρώσους «άντε γ******»

Ελεύθεροι είναι πλέον οι συνοριοφύλακες από το Φιδονήσι της Ουκρανίας, μετά από ανταλλαγή αιχμαλώτων με την Ρωσία. Οι στρατιώτες είχαν γίνει viral, καθώς όταν τους ζητήθηκε να παραδοθούν φώναξαν: «Ρωσικό πολεμικό πλοίο, άντε γ******».

Την απελευθέρωση των 19 στρατιωτών του Φιδονήσι επιβεβαίωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, με ανάρτησή της στα social media. Η Iryna Vereschuk ανέφερε ότι την Πέμπτη η Ουκρανία απελευθέρωσε 11 Ρώσους πολίτες που είχε διασώσει από ένα βυθισμένο πλοίο κοντά στην Οδησσό σε αντάλλαγμα για τους 19 ναύτες από το Φιδονήσι, οι οποίοι συνελήφθησαν στην αρχή της εισβολής.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ουκρανοί συνοριοφύλακες αιχμαλωτίστηκαν στις 24 Φεβρουαρίου, αφού αρνήθηκαν να παραδοθούν.
Οι εν λόγω στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν αφού τους τελείωσαν τα πυρομαχικά και αναγκάστηκαν να παραδοθούν.

Λαβρόφ: Υβριδικός ολοκληρωτικός πόλεμος κατά της Ρωσίας

Την άποψη πως ένας υβριδικός ολοκληρωτικός πόλεμος έχει κηρυχθεί σε βάρος της Ρωσίας διατύπωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Σήμερα έχει κηρυχθεί ένας πραγματικός υβριδικός πόλεμος, ένας ολοκληρωτικός πόλεμος. Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιείται από τη ναζιστική Γερμανία, χρησιμοποιείται τώρα από πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς όταν λένε τι θέλουν να κάνουν με τη Ρωσία. Και οι στόχοι δεν κρύβονται: να καταστρέψουν, να σπάσουν και να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία και τη Ρωσία συνολικά», ισχυρίστηκε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με το RIA Novosti.

Πρόσθεσε πως «αυτή τη στιγμή υπάρχει μια κορύφωση της πολιτικής των δυτικών χωρών για τον περιορισμό της Ρωσίας». «Η κατάσταση έχει οδηγηθεί στα άκρα. Στην πραγματικότητα, γινόμαστε μάρτυρες της κορύφωσης της πολιτικής περιορισμού της Ρωσίας που η Δύση ακολουθεί εδώ και πολύ καιρό», τόνισε ο Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση μιας τέτοιας πολιτικής», προσθέτοντας ότι αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή στον κόσμο «δεν αφορά τόσο την Ουκρανία», αλλά πρόκειται για μια προσπάθεια δημιουργίας μιας νέας παγκόσμιας τάξης.

Ουκρανίαπόλεμοςειδήσεις τώραΡωσίαβομβαρδισμόςΒλαντίμιρ Πούτιν