Πόλεμος στην Ουκρανία - Δημοσκόπηση: Πόσο φοβούνται έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα οι Αμερικανοί
NewsroomΟ πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει κάνει τους περισσότερους Αμερικανούς να ανησυχούν τουλάχιστον κάπως ότι οι ΗΠΑ θα εμπλακούν άμεσα στη σύγκρουση και θα μπορούσαν να γίνουν στόχος πυρηνικών όπλων. Αυτό προκύπτει από νέα δημοσκόπηση η οποία φαίνεται να αντανακλά ένα επίπεδο ανησυχίας που έχει απόηχο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.
Δημοσκόπηση: Πόσο φοβούνται έναν πυρηνικό Αρμαγεδδώνα οι Αμερικανοί
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δηλώνουν ότι ανησυχούν πολύ ότι η Ρωσία θα στοχεύσει άμεσα τις ΗΠΑ με πυρηνικά όπλα και επιπλέον 3 στους 10 ανησυχούν κάπως για αυτό, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του που διενήργησε για το Associated Press το NORC Center for Public Affairs Research. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας του σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού λίγο μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.
Περίπου 9 στους 10 Αμερικανούς ανησυχούν τουλάχιστον κάπως ότι ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 6 στους 10 που ανησυχούν πολύ.
«Είναι εκτός ελέγχου και δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται πραγματικά για οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτό που θέλει», δήλωσε ο Robin Thompson, συνταξιούχος ερευνητής από το Amherst της Μασαχουσέτης. «Και έχει πυρηνικά όπλα». Το 71% των Αμερικανών λέει ότι η εισβολή αύξησε την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων οπουδήποτε στον κόσμο.
Η δημοσκόπηση διεξήχθη πριν η Βόρεια Κορέα εκτοξεύσει τον μεγαλύτερο διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλό της την Παρασκευή, αλλά δείχνει επίσης ότι το 51% των Αμερικανών δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για την απειλή που συνιστά για τις ΗΠΑ το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας. Ένα επιπλέον 29% εξέφρασε μέτρια ανησυχία.
Ο φόβος του πυρηνικού πολέμου είναι γεγονός εδώ και δεκαετίες. Το Δελτίο των Ατομικών Επιστημόνων δημοσιεύει το «Ρολόι της Ημέρας της Καταστροφής» από το 1947, δείχνοντας μια θεωρητική αντίστροφη μέτρηση για τον πυρηνικό αφανισμό. Η τελευταία ενημέρωση, τον Ιανουάριο, έθεσε τον χρόνο στα 100 δευτερόλεπτα πριν από τα μεσάνυχτα - αμετάβλητο από το 2020, αλλά ακόμα πιο κοντά από ποτέ στον Αρμαγεδδώνα.
Είναι δύσκολο να μετρηθεί ο βαθμός φόβου του κοινού με την πάροδο του χρόνου, επειδή οι δημοσκοπήσεις χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθοδολογίες ή θέτουν τις ερωτήσεις με διαφορετικό τρόπο. Ο Alex Wellerstein, πυρηνικός ιστορικός στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Στίβενς στο Νιου Τζέρσεϊ, δήλωσε ότι οι άνθρωποι συχνά δεν το αναφέρουν από μόνοι τους, αλλά το καταγράφουν μεταξύ των ανησυχιών αν τους δοθεί η επιλογή.
Ο φόβος, όπως είναι φυσικό, τείνει επίσης να αυξάνεται και να μειώνεται ανάλογα με το τι συμβαίνει στον κόσμο. «Έχουμε αυτές τις στιγμές που είναι κατά κάποιο τρόπο περίοδοι υψηλής κρίσης», δήλωσε ο Wellerstein. «Και μετά έρχονται και φεύγουν και οι άνθρωποι ξεχνούν ότι τις είχαμε».
Ένα ιδιαίτερα υψηλό σημείο, είπε, ήταν το 1983, μια εποχή έντασης μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης και η χρονιά που προβλήθηκε για πρώτη φορά στην τηλεόραση των Ηνωμένων Πολιτειών μια ταινία με μεγάλη τηλεθέαση για τον πυρηνικό πόλεμο, η «The Day After». Πρόκειται για μια ταινία η οποία αποτυπώνει με γλαφυρό τρόπο τις συνέπειες μιας ευρείας ανταλλαγής πυρηνικών μεταξύ ΗΠΑ και ΕΣΣΔ στους πολίτες στων Ηνωμένων Πολιτειών. Μια ταινία που άγγιξε τον τότε πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τη Σοβιετική Ένωση για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων.
Στην πρόσφατη δημοσκόπηση του AP-NORC, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δηλώνουν ότι ανησυχούν «εξαιρετικά» ή «πολύ» για το ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε πόλεμο με τη Ρωσία. Περίπου 4 στους 10 Αμερικανούς δήλωσαν ότι ανησυχούν «κάπως».
Τα ευρήματα αντανακλούν όχι μόνο την ανησυχία για αυτό που μοιάζει με έναν πόλεμο δι' αντιπροσώπων με τη Ρωσία, ακόμη και αν οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, αλλά και την πρωτοφανή κάλυψη του πολέμου μέσω των παραδοσιακών ειδησεογραφικών μέσων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Η ανησυχία για τον πυρηνικό πόλεμο διαπερνά τις κομματικές γραμμές και βρίσκει απήχηση ακόμη και σε ορισμένους νέους ενήλικες που γεννήθηκαν μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.
Ο ιστορικός Wellerstein βλέπει επίσης μια πιθανή θετική πλευρά στην αυξημένη κατάσταση ανησυχίας. Επικαλέστηκε έρευνα που δείχνει ότι μια κρίση μπορεί να έχει το μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα να κάνει τους ανθρώπους να ασχοληθούν περισσότερο με ένα θέμα.
«Αυτό το πράγμα με την Ουκρανία θα τελειώσει αναπόφευκτα, ελπίζω μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα», είπε. «Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ευκαιρία για να επενδύσουν πολύ περισσότεροι άνθρωποι, ιδίως οι νεότεροι, σε αυτό ως πολιτικό ζήτημα».
- Δολοφονία στην Εύβοια: Πώς προσπάθησαν να εξαπατήσουν οι δράστες τους αστυνομικούς - Ψάχνουν ακόμη το κίνητρο
- Κρήτη: Το χρονικό της δολοφονίας της 36χρονης που ο δράστης δεν γνώριζε καν - Τα πρώτα λόγια του
- Νύχτα ντροπής για το ελληνικό ποδόσφαιρο: Επίθεση στην αποστολή του ΠΑΟΚ από οπαδούς της ΑΕΚ
- Η μαγεία του Θεάτρου Σκιών μέσα από τα μάτια του γνωστού καραγκιοζοπαίκτη Γιάννη Χατζή