Κόσμος|28.03.2022 22:15

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νεκροταφείο η Μαριούπολη που έπεσε στα χέρια των Ρώσων - Ακόμα και 10.000 νεκροί και κατεστραμμένα 9 στα 10 κτίρια

Newsroom

Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνει η Ουκρανία εδώ και 33 ημέρες με τον πόλεμο που κήρυξαν οι Ρώσοι να μαίνεται και τα αστικά κέντρα της χώρας να δέχονται συνεχώς πυρά από τους εχθρούς. Τη Δευτέρα ο δήμαρχος της Μαριούπολης ανακοίνωσε πως η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών», ενώ την ίδια ώρα ο δήμαρχος του Ιρπίν δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής. Tην ίδια ώρα, η «μαύρη» λίστα των νεκρών αμάχων μεγαλώνει, ενώ το ενδιαφέρον της παγκόσμιας κοινότητας είναι στραμμένο στην Κωνσταντινούπολη, όπου την Τρίτη θα συνεχιστούν οι συνομιλίες των δύο πλευρών για την εξεύρεση λύσης.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μαριούπολης η οποία βρίσκεται υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων, δήλωσε ότι  η πόλη του βρίσκεται «στα χέρια των κατακτητών». «Δε βρίσκονται τα πάντα υπό τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Βαντίμ Μποϊτσένκο, δήμαρχος της Μαριούπολης, σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη. «Δυστυχώς, σήμερα βρισκόμαστε στα χέρια των κατακτητών».

Αμέσως μετά, κυκλοφόρησε βίντεο στο Διαδίκτυο που φαίνεται να απεικονίζει Τσετσένους μαχητές να υψώνουν τη σημαία της Τσετσενίας  στο κέντρο της πόλης. Στην κατεστραμμένη Μαριούπολη της Ουκρανίας βρίσκεται ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, στενός σύμμαχος του Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μεταδίδει το AFP επικαλούμενο ρωσικά ΜΜΕ. Ο Καντίροφ μεταφέρθηκε στην πόλη, προκειμένου να κινητοποιήσει τα στρατεύματά του, που συμμετέχουν στην επίθεση.


Πλήρη εκκένωση ζήτησε ο δήμαρχος

Παράλληλα, ο Μποϊτσένκο ζήτησε την πλήρη εκκένωση του εναπομείναντος πληθυσμού της Μαριούπολης, η οποία είχε πληθυσμό πάνω από 400.000 κατοίκους πριν η Ρωσία ξεκινήσει την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, περίπου 160.000 άνθρωποι βρίσκονται σήμερα στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης, όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς, διότι δεν υπάρχει νερό, ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση, σύνδεση", είπε. "Και αυτό είναι πραγματικά τρομακτικό".

Ο ίδιος τόνισε παράλληλα πως η πόλη είναι πλέον στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής καταστροφής και πρέπει να εκκενωθεί πλήρως, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης είχε αναφέρει ότι το Κίεβο δε σχεδιάζει να ανοίξει σήμερα ανθρωπιστικούς διαδρόμους για την απομάκρυνση αμάχων από πολιορκημένες πόλεις επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών προειδοποιούν για πιθανή ρωσική «προβοκάτσια» στους διαδρόμους αυτούς.

Ανακατάληψη στο Ιρπίν 

Την ίδια ώρα αφού ο δήμαρχος του Ιρπίν, κοντά στο Κίεβο, δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της πόλης, που αποτέλεσε ένα από τα κύρια σημεία των μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα κοντά στην πρωτεύουσα.

«Έχουμε καλά νέα σήμερα, το Ιρπίν απελευθερώθηκε», ανέφερε ο δήμαρχος Ολεξάντρ Μαρκούσιν σε ένα βίντεο που ανήρτησε στο Telegram.

«Κατανοούμε ότι θα υπάρξουν περισσότερες επιθέσεις εναντίον της πόλης μας και θα την υπερασπιστούμε με θάρρος». Η πληροφορία δεν έχει προς το παρόν επαληθευτεί από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Την ίδια ώρα οι νεκροί στη Μαριούπολη μπορεί να φτάνουν ακόμη και τις 10.000, σύμφωνα με μια σύμβουλο της ουκρανικής προεδρίας, αρμόδια για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Ίσως και 10.000 νεκροί στην Μαριούπολη

«Περίπου 5.000 άνθρωποι έχουν ενταφιαστεί, όμως εδώ και δέκα ημέρες δεν γίνονται πλέον ταφές, λόγω των συνεχών βομβαρδισμών», ανέφερε η Τετιάνα Λομάκινα, εκτιμώντας ότι «δεδομένου του αριθμού των ανθρώπων που βρίσκονται ακόμη κάτω από τα χαλάσματα (…) μπορεί να υπάρχουν 10.000 νεκροί».

Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και χιλιάδες κάτοικοί της προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Περίπου δύο εβδομάδες μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης, παραμένει άγνωστη η τύχη των εκατοντάδων αμάχων που είχαν καταφύγει εκεί. Ο δήμος, επικαλούμενος μαρτυρίες επιζώντων, έκανε λόγο για «περίπου 300 νεκρούς». Όμως μια δημοτική σύμβουλος που έφυγε από τη Μαριούπολη την ημέρα του βομβαρδισμού αυτού είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είναι αδύνατον να γίνει οποιαδήποτε καταμέτρηση, δεδομένου ότι οι τηλεπικοινωνίες έχουν διακοπεί και οι τοπικές αρχές δεν βρίσκονται στην πόλη.

Στην Κωνσταντινούπολη η ρωσική αντιπροσωπεία για τις διαπραγματεύσεις 

Η αντιπροσωπεία της Ρωσίας έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για τις τετ α τετ συνομιλίες με την Ουκρανία, οι οποίες θα διεξαχθούν αύριο, Τρίτη 29 Μαρτίου.  Το αεροσκάφος τύπου Tupolev TU-204 300 RSD 0888, που μετέφερε τη ρωσική αντιπροσωπεία που ερχόταν από τη Μόσχα στην Κωνσταντινούπολη για τις διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας, που αναμένεται να διεξαχθούν αύριο στην Κωνσταντινούπολη, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Ατατούρκ γύρω στις 16.00. Η αποστολή κατέβηκε από το αεροπλάνο και έφυγε από το αεροδρόμιο επιβιβαζόμενη στα οχήματα που την περίμεναν.

Η τουρκική προεδρία θα έχει μία σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες Ρωσίας και Ουκρανίας την Τρίτη πριν από την έναρξη των διμερών διαπραγματεύσεων δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Αύριο οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη. Πριν από τη συνάντηση θα έχουμε κι εμείς μια σύντομη συνάντηση με τις αντιπροσωπείες», είπε, εξαίροντας ιδιαίτερα το ρόλο του σε αυτή την παγκόσμια κρίση.

Κι ο υφυπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Φόμιν, βρίσκεται στη ρωσική αντιπροσωπεία που έφτασε στην Κωνσταντινούπολη για να συμμετάσχει στις αυριανές διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία.

Στις 10 το πρωί η έναρξη των διαπραγματεύσεων

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας σχετικά με τον πόλεμο που μαίνεται εδώ και περισσότερο από έναν μήνα, όπως προκύπτει από Ουκρανό διαπραγματευτή τον οποίο επικαλείται το Sky News αναμένονται, τελικά, την Τρίτη, καθώς οι δύο πλευρές ταξιδεύουν προς την Κωνσταντινούπολη όπου θα λάβουν χώρα οι συνομιλίες και κρίνεται ότι είναι πολύ αργά για αρχίσουν το απόγευμα της Δευτέρας.

Ειδικότερα, ο νέος κύκλος των συνομιλιών των δύο χωρών θα ξεκινήσει στην Τουρκία την Τρίτη, σύμφωνα με δηλώσεις μέλους της ομάδας διαπραγματευτών της Ουκρανίας, στο πρακτορείο Interfax. Νωρίτερα, το Κρεμλίνο είχε προαναγγείλει ότι οι συζητήσεις λογικά θα διεξαχθούν αύριο καθώς όπως σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η Τουρκία ανέφερε ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν από τη Δευτέρα, αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως αυτό είναι απίθανο καθώς οι διαπραγματευτές θα φτάσουν στην Τουρκία τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό διαπραγματευτή, David Arahamiya, οι απεσταλμένοι ταξιδεύουν σήμερα και το πιθανότερο είναι να φτάσουν στην Κωνσταντινούπουλη - όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση - «πολύ αργά». Έτσι, γνωστοποίησε ότι οι συνομιλίες θα ξεκινήσουν στις 10:00 το πρωί της Τρίτης.

Κουλέμπα: Επιδίωξη του Κιέβου στις συνομιλίες είναι η εκεχειρία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

Για πάνω από 100 νεκρούς στο Κίεβο μιλά ο δήμαρχος

Περισσότεροι από 100 θάνατοι καταγράφηκαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, το Κίεβο, μετά τη ρωσική εισβολή, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχος της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

Απευθυνόμενος στο δημοτικό συμβούλιο της Φλωρεντίας, που είναι αδελφοποιημένη πόλη με το Κίεβο, ο Κλίτσκο ανέφερε πως περισσότερα από 20 πτώματα δεν μπορούν να αναγνωριστούν, ενώ τέσσερα από τα θύματα είναι παιδιά και άλλα 16 παιδιά που έχουν τραυματιστεί, νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

«Οι πόλεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν δει πολλές μάχες… στους δρόμους βλέπουμε πολλά πτώματα και ανθρώπινα μέλη», είπε ο Κλίτσκο, σύμφωνα με έναν Ιταλό διερμηνέα.

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας είπε, επίσης, ότι 82 πολυώροφα κτίρια στο Κίεβο έχουν καταστραφεί από ρωσικές επιθέσεις και είναι αδύνατο να γνωρίζει κανείς τον πραγματικό απολογισμό των νεκρών στην πόλη.

Ο Κλίτσκο σημείωσε πως η κατάληψη του Κιέβου συγκαταλεγόταν μεταξύ των «βασικών σχεδίων» της Ρωσίας κατά την έναρξη της εισβολής, όμως το σχέδιο αυτό εμποδίζεται μέχρι στιγμής λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

«Καταστρέψαμε τον μύθο του ανίκητου ρωσικού στρατού. Αντιστεκόμαστε στην επίθεση ενός εκ των ισχυρότερων στρατών στον κόσμο και έχουμε καταφέρει να αλλάξουν τους στόχους τους», επισήμανε.

Ο Κλίτσκο απηύθυνε έκκληση στους Ιταλούς πολιτικούς να διατηρήσουν τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας και να μην πιστεύουν τη ρωσική προπαγάνδα, όπως είπε, σχετικά με τον πόλεμο. «Η αποσταθεροποίηση της χώρας μας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

Χωρίς να παρουσιάσει στοιχεία, ανέφερε πως ο ρωσικός ιμπεριαλισμός δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία, προειδοποιώντας πως εάν δεν τον σταματήσει κανείς τώρα, ενδέχεται να στοχοθετήσει την Πολωνία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

1.099 άμαχοι εγκατέλειψαν πολιορκημένες πόλεις τη Δευτέρα, σύμφωνα με το Κίεβο

Συνολικά 1.099 πολίτες εγκατέλειψαν σήμερα τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο Κιρίλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της ουκρανικής προεδρίας, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ότι 586 άμαχοι έφυγαν με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη, ενώ άλλοι 513 απομακρύνθηκαν με λεωφορεία από την περιοχή του Λουχάνσκ.

Έκκληση Γκουτέρες για «ανθρωπιστική εκεχειρία» στην Ουκρανία

Τα Ηνωμένα Έθνη θα επιδιώξουν την επίτευξη «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ανακοίνωσε στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με ενημέρωση από την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Γκουτέρες ζήτησε από τον Μάρτιν Γκρίφιθς (αρμόδιο του Οργανισμού για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις) να διερευνήσει το συντομότερο δυνατόν με τις εμπλεκόμενες πλευρές την πιθανότητα συμφωνιών για μια ανθρωπιστική εκεχειρία στην Ουκρανία.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε πως η ανθρωπιστική εκεχειρία θα επιτρέψει να σημειωθεί πρόοδος στις διαβουλεύσεις σε πολιτικό επίπεδο, με σκοπό την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας βασισμένης στις αρχές της Χάρτας των Ηνωμένων Εθνών.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Ο Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος για συμβιβασμούς στο ζήτημα της Ουκρανίας

Στον απόηχο των εξελίξεων, Αμερικανός αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Reuters πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να τεθεί τέλος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Όλα όσα έχω δει δείχνουν είναι ότι δεν είναι ο πρόθυμος να κάνει συμβιβασμούς σ’ αυτό το σημείο», υπογράμμισε ο ίδιος υπό τον όρο της ανωνυμίας, αφού ο Ουκρανός πρόεδρος σκιαγράφησε το περασμένο Σαββατοκύριακο έναν πιθανό τρόπο τερματισμού αυτής της κρίσης.

Κουλέμπα: Επιδίωξη του Κιέβου στις συνομιλίες είναι η εκεχειρία
Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.
Οι συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσουν στις 10:30 το πρωί στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης.

ΡωσίαΜαριούποληΟυκρανίαβομβαρδισμόςειδήσεις τώραΒλαντίμιρ Πούτινπόλεμος