Κόσμος|30.03.2022 07:25

Πρόεδρος Ελλήνων Ουκρανίας στο ethnos.gr: Πόσοι ομογενείς πέθαναν στον πόλεμο – Τι λέει για όσους έμειναν πίσω

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε επικοινωνία με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και προσωπικά με τον υπουργό, Νίκο Δένδια, βρίσκεται, όπως λέει στο ethnos.gr, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Ουκρανίας, Αλεξάντρα Προτσένκο, προκειμένου να φτάσουν στην Ελλάδα, όσο το δυνατόν περισσότεροι ομογενείς καταστεί δυνατόν κι έτσι να σωθούν από τη φρίκη του πολέμου.

Πρόεδρος Ελλήνων Ουκρανίας στο ethnos.gr: Όσοι ομογενείς έμειναν πίσω δεν έχουν τρόπο να σώσουν τη ζωή τους

Η κ. Προτσένκο έχει φτάσει στη Θεσσαλονίκη και προσπαθεί να συνέλθει από τα δεινά που υπέστη, τόσο η ίδια όσο και δεκάδες χιλιάδες άλλοι ομογενείς στην Ουκρανία, από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος. Προσπαθεί να συνέλθει από το θάνατο που «χόρευε» δίπλα της για περισσότερο από ένα μήνα, από τις βόμβες που έσκαγαν κοντά της…

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο ethnos.gr η κ. Προτσένκο, αρκετοί Έλληνες της Ουκρανίας έχουν χάσει τη ζωή τους, ωστόσο, κανένας αυτήν τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των ομογενών που σκοτώθηκαν.

«Όσοι ομογενείς μας έχουν μείνει ακόμα στα ελληνικά χωριά, δυστυχώς, δεν έχουν τρόπο να φύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Οι δρόμοι είναι πάρα πολύ επικίνδυνοι. Βρίσκονται στην καρδιά του πολέμου και περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Όλες οι προσπάθειές μου επικεντρώνονται στο να φτάσουν στην Ελλάδα, όσοι περισσότεροι ομογενείς καταστεί δυνατό. Επικοινωνώ με τον κ. Δένδια, ο οποίος ήδη μας έχει βοηθήσει πολύ. Αυτός είναι ο στόχος μου. Να σώσουμε, φέρνοντας στην Ελλάδα, όσους περισσότερους ομογενείς μπορέσουμε. Έχουμε χάσει από τον πόλεμο ομογενείς, ωστόσο, αυτήν τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε τον αριθμό τους. Μόνο στη Μαριούπολη οι νεκροί είναι περισσότεροι από 3.000 και ανάμεσά τους περίπου 500 είναι παιδιά. Είναι αδύνατο, όμως, να προσδιορίσουμε πόσοι από αυτούς είναι ελληνικής καταγωγής», λέει στο ethnos.gr η κ. Προτσένκο.

Η ίδια σημειώνει ακόμα ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων της Ουκρανίας που έχει χάσει το σπίτι του. «Σε αυτούς περιλαμβάνομαι κι εγώ, αφού κι εγώ έχω χάσει το σπίτι μου από τον πόλεμο κι έχω μείνει στο δρόμο. Τόσες μέρες στα υπόγεια… Η κατάσταση που αντιμετωπίσαμε και εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν άλλοι συνάνθρωποί μας, είναι δραματική. Η υγεία μου έχει κλονιστεί και πρέπει να επισκεφθώ το νοσοκομείο», τονίζει η πρόεδρος των Ελλήνων της Ουκρανίας.

ΟυκρανίαΝίκος ΔένδιαςπόλεμοςομογενείςΡωσίαειδήσεις τώρα