Πόλεμος στην Ουκρανία: Διπλωματική κινητικότητα και σφοδρές μάχες στο Κίεβο - Πρόταση Ερντογάν για συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι
NewsroomΔιπλωματική κινητικότητα παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς μετά τις δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος σημείωσε ότι στις διαπραγματεύσεις σημειώθηκε πρόοδος, ήρθε η πρόταση Ερντογάν για συνάντηση κορυφής Πούτιν - Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.
Ειδικότερα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μια σύνοδος κορυφής Πούτιν - Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ ανακοίνωσε ότι σήμερα στις 16.00 θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.«Εάν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια σύνοδο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη μας και τελικά πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική τάση σε θετική με τους δύο ηγέτες, εμείς, ως Τουρκία, θα είμαστε πολύ χαρούμενη γι' αυτό», είπε.
Αναφερόμενος στη συνομιλία που είχε χθες το απόγευμα με τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο εξέφρασε την επιθυμία για μία συνάντηση σε επίπεδο ηγετών στην Τουρκία, προκειμένου να γίνει ένα βήμα ειδικά στο θέμα της Κριμαίας και του Ντονμπάς.
«Ο κ. Ζελένσκι είναι θετικός, όπως κι ο Πούτιν είχε προσεγγίσει θετικά την πρόταση προηγουμένως. Την ημερομηνία θα την καθορίσουν εκείνοι», είπε.
Λαβρόφ: Υπήρξε πρόοδος
Η Ουκρανία και η Ρωσία συνεχίζουν σήμερα Παρασκυή τις ειρηνευτικές συνομιλίες μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε το γραφείο του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, επικαλούμενο τον Ουκρανό διαπραγματευτή Μιχάιλο Ποντολιάκ. Αντιπροσωπείες από τις δύο χώρες συναντήθηκαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη, με τον Ποντόλιακ να δηλώνει «αισιόδοξος» μετά τις συνομιλίες αυτές.
Εξάλλου νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκε κάποια πρόοδος και πρόσθεσε ότι η Μόσχα προετοιμάζει τις απαντήσεις της στις ουκρανικές προτάσεις.
Ο Λαβρόφ επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με την Ουκρανία πρέπει να συνεχιστούν και τόνισε ότι το Κίεβο φάνηκε να δείχνει «πολύ περισσότερη κατανόηση» σε ό,τι αφορά την Κριμαία και το Ντονμπάς, αλλά και την ανάγκη να διατηρήσει ουδέτερο καθεστώς.
Πού εστιάζει η Ρωσία - Συνεχίζεται η σύρραξη
Την ίδια ώρα μαίνονται οι συγκρούσεις στην Ουκρανία με το ρωσικό στρατό να επιδιώκει πλέον να εδραιώσει την παρουσία του σε ανατολικούς και νότιους τομείς της χώρας. Το Κίεβο κάνει λόγο για προσπάθειες των Ρώσων να στήσουν κυβερνητικό μηχανισμό στις κατεχόμενες περιοχές του Ντονετσκ, του Λουχάνσκ, της Ζαπορίζια και της Χερσώνας. Οι μάχες αναμένεται να συνεχιστούν στις περιοχές αυτές.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποιεί πως η Μόσχα θέλει να οργανώσει αυτό που αποκάλεσε ψευτοδημοψήφισμα στην περιφέρεια της Χερσώνας για να σχηματιστεί «λαϊκή δημοκρατία» όπως αυτές που είχαν ιδρυθεί στα εδάφη των αυτονομιστών.
Το ουκρανικό επιτελείο διαβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν μπορέσει να κερδίσουν εδάφη οπουδήποτε. Το Χάρκοβο συνεχίζει να βομβαρδίζεται, ενώ προσπάθεια των ρώσων να διαπεράσουν τις ουκρανικές άμυνες κοντά στην Ιζιούμ απέτυχε.
Αποτυχημένη ήταν επίσης η προσπάθεια προέλασης στη Μικολάγιφ, ανέφερε η ίδια πηγή.
Στον βορρά, ορισμένες μονάδες αποσύρθηκαν. Η Μόσχα ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις θα αποκλιμακώσουν την επίθεση στο Κίεβο και θα επικεντρωθεί στο Ντονμπάς.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε εξάλλου «βέβαιος πως είναι πολύ ευχάριστο για όλους εσάς να διαβάζετε τις ειδήσεις και να βλέπετε ότι οι ουκρανικές πόλεις σταδιακά απελευθερώνονται από τις δυνάμεις κατοχής», σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, προειδοποιώντας πως δεν είναι ώρα για εφησυχασμό. «Όλοι θέλουμε τη νίκη», όμως «θα γίνουν κι άλλες μάχες. Έχουμε πολύ δύσκολο δρόμο μπροστά μας για να επιτύχουμε όλα όσα θέλουμε».
«Σφοδρές» μάχες κοντά στο Κίεβο
«Σφοδρές» μάχες έχουν ξεσπάσει στα βόρεια και ανατολικά του Κιέβου, δήλωσε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο. Σε μια προειδοποίηση προς τους κατοίκους, είπε ότι ο κίνδυνος θανάτου στο Κίεβο είναι πλέον «αρκετά υψηλός» και προέτρεψε τους πολίτες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην πρωτεύουσα να το καθυστερήσουν. Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης του Κιέβου δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν να υποχωρούν σε ορισμένα σημεία.
Ελικόπτερα της Ουκρανίας έπληξαν εγκατάσταση αποθήκευσης καυσίμων στην Μπελγκορόντ
Ρώσος αξιωματούχος κατηγόρησε την Παρασκευή τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ότι εξαπέλυσαν επιδρομή με επιθετικά ελικόπτερα εναντίον «εγκατάστασης αποθήκευσης καυσίμων» στην πόλη Μπελγκορόντ, στη δυτική Ρωσία, σε απόσταση περίπου σαράντα χιομέτρων από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Η «πυρκαγιά σε χώρο αποθήκευσης καυσίμων οφειλόταν σε αεροπορικό πλήγμα δύο ελικοπτέρων του ουκρανικού στρατού που μπήκαν στη ρωσική επικράτεια πετώντας σε χαμηλό υψόμετρο», ανέφερε μέσω Telegram ο κυβερνήτης της ομώνυμης περιφέρειας Μπελγκορόντ, ο Βιάτσεσλαβ Γκλάντκοφ.
Σε άλλο μήνυμά του, ανέφερε ότι πυροσβέστες επιχειρούν για να σβήσουν τις φλόγες και ότι δύο υπάλληλοι της εγκατάστασης τραυματίστηκαν. Το υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων ανέφερε ότι επενέβησαν 170 μέλη σωστικών συνεργείων.
Πηγή προσκείμενη στην πυροσβεστική δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων TASS ότι 27 από τις δεξαμενές έχουν πάρει φωτιά και ότι ενδέχεται οι φλόγες να επεκταθούν σε ολόκληρη την εγκατάσταση.
Η ρωσική δημόσια επιχείρηση Rosneft, στην οποία ανήκει η μονάδα, διαβεβαίωσε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων πως απομάκρυνε όλο το προσωπικό της.
Κάτοικοι συνοικίας της Μπελγκορόντ κοντά στην εγκατάσταση απομακρύνονται εσπευσμένα από την περιοχή, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Γκλάντκοφ.
Προχθές Τετάρτη, σημειώθηκαν εκρήξεις σε χώρο αποθήκευσης όπλων και πυρομαχικών επίσης στην Μπελγκορόντ, χωρίς οι ρωσικές αρχές να δώσουν σαφή εξήγηση για τα αίτια του συμβάντος.
Η πόλη απέχει 80 χιλιόμετρα βόρεια από το Χάρκοβο, ουκρανικό αστικό κέντρο που πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις αφότου άρχισε η εισβολή την 24η Φεβρουαρίου.
Παρατεταμένο πόλεμο βλέπει το αμερικανικό Πεντάγωνο
Η επικέντρωση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εμπειροπόλεμες ουκρανικές στρατιωτικές μονάδες, αφήνει να εννοηθεί ότι η σύρραξη θα είναι «παρατεταμένη», πως μπορεί να διαρκέσει πολλούς μήνες ακόμη, έκρινε την Πέμπτη το αμερικανικό Πεντάγωνο.
«Αν πράγματι δίνουν την προτεραιότητα στην περιφέρεια του Ντονμπάς (...), όπου δεν είχαν πολεμήσει εδώ και οκτώ χρόνια, όπου υπάρχουν πολλοί ουκρανοί στρατιώτες, που είναι πολύ ενεργοί, αυτό μπορεί να διαρκέσει λιγάκι», είπε στον Τύπο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας Τζον Κέρμπι.
«Δεν θα είναι ζήτημα ημερών ή εβδομάδων, μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο, αν και είναι ακόμη δύσκολο να ξέρουμε», πρόσθεσε.
Ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου είπε από την πλευρά του πως «οι Ουκρανοί ξέρουν πολύ καλά την περιοχή», υπενθυμίζοντας ότι η σύρραξη ανάμεσα στους φιλορώσους αυτονομιστές και τον ουκρανικό στρατό στην περιοχή διαρκεί οκτώ χρόνια.
«Επομένως παρότι (οι Ρώσοι) δίνουν την προτεραιότητα εκεί, ενισχύουν τις δυνάμεις τους και αφιερώνουν περισσότερη ενέργεια, δεν θα είναι εύκολο για αυτούς», «μπορεί να είναι πιο μακρά, πιο παρατεταμένη σύγκρουση», επέμεινε.
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν αποφάσισε να παρατείνει για «μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» την παραμονή 7.000 στρατιωτικής της 82ης ταξιαρχίας στην ανατολική πτέρυγα του NATO και της αεροναυτικής δύναμης κρούσης του αεροπλανοφόρου Harry Truman στη Μεσόγειο, σύμφωνα με τον κ. Κέρμπι.
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν κάπου 20.000 επιπλέον στρατιώτες στην Ευρώπη καθώς πλησίαζε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποστολή η διάρκεια της οποίας δεν έχει ανακοινωθεί. Σκοπός είναι να καθησυχαστούν οι χώρες που γειτονεύουν με την Ουκρανία, που φοβούνται πως ο πόλεμος θα εξαπλωθεί στα δικά τους εδάφη.
Πιο μακροπρόθεσμα, πάντα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, οι ΗΠΑ θα διαβουλευθούν με τους συμμάχους τους για την κατάλληλη «αμυντική διάταξη» στην Ευρώπη, καθώς εξαιτίας του πολέμου η κατάσταση ασφαλείας «θα αλλάξει» και «πρέπει να ανταποκριθούμε» σε αυτό.
Πέρα της απόσυρσής τους από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, οι ρωσικές δυνάμεις «εγκατέλειψαν» το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Χοστομέλ, βορειοδυτικά του Κιέβου, σύμφωνα με τον αξιωματούχο του Πενταγώνου.
Όμως «συνεχίζουμε να θεωρούμε πως πρόκειται για αναδιάταξη» δυνάμεων, πρόσθεσε. «Δεν έχουμε απολύτως καμία ένδειξη ότι οι στρατιώτες αυτοί επιστρέφουν σπίτια τους, ή ότι θα σταματήσουν να εμπλέκονται» σε μάχες, πρόσθεσε. «Συνεχίζουμε να θεωρούμε ότι οι δυνάμεις αυτές θα επανεξοπλιστούν και θα σταλούν ξανά στην Ουκρανία (...) για να συνεχίσουν να πολεμούν για αυτόν που θεωρούμε ότι είναι ο στόχος τους», δηλαδή «η ανατολική Ουκρανία», οι περιφέρειες των αυτονομιστών Λουγκάνσκ και Ντανιέτσκ, πρόσθεσε.
«Βόμβα» Μεντβέντεφ: Εξαγωγές γεωργικών προϊόντων σε φιλικές χώρες
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ προειδοποίησε σήμερα ότι η χώρα του, μεγάλη εξαγωγός σιτηρών, ενδέχεται να περιορίσει τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων μόνο στα «φιλικά» κράτη, μετά τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.
Ο Μεντβέντεφ, που είναι αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, δήλωσε ότι θα ήθελε να παρουσιάσει «κάποια απλά αλλά σημαντικά στοιχεία για την επισιτιστική ασφάλεια στη Ρωσία».
Τα περισσότερα από αυτά αποτελούν μέρος της γεωργικής πολιτικής της χώρας επί χρόνια.
«Θα παρέχουμε διατροφικά και γεωργικά προϊόντα στους φίλους μας», τόνισε ο Μεντβέντεφ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ευτυχώς έχουμε πολλούς και δεν βρίσκονται στην Ευρώπη ή τη Βόρεια Αμερική».
Ήδη η Ρωσία παρέχει σιτηρά κυρίως στις χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Η ΕΕ και η Ουκρανία είναι οι μεγάλοι ανταγωνιστές της στο εμπόριο σιτηρών.
Προτεραιότητα αποτελεί η εγχώρια αγορά της Ρωσίας και ο έλεγχος τιμών σε αυτή, επεσήμανε ο Μεντβέντεφ. Η Ρωσία έχει επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές σιτηρών και φόρους από το 2021 σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τις εγχώριες τιμές τροφίμων.
Οι εξαγωγές σιτηρών στους «φίλους» της Ρωσίας θα πληρώνονται τόσο σε ρούβλια όσο και στα εθνικά νομίσματα των χωρών, εξήγησε ο ίδιος.
Πούτιν: Τελείωσε η συνεργασία με τη Δύση
Εν μέσω της συνέχισης του πολέμου στην Ουκρανία, οι διπλωματικές προσπάθειες για να τερματιστεί η σύρραξη συνεχίζονται, όπως όμως και η ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση, με την πρόοδο να παραμένει ζητούμενο.
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι αναζητεί νέα προσχήματα για να ανακοινώσει κυρώσεις στη χώρα του, τόνισε ότι τα τιμωρητικά μέτρα άνευ προηγουμένου που εφαρμόζει είχαν ετοιμαστεί εκ των προτέρων και θα επιβάλλονταν «σε κάθε περίπτωση».
Επιμένοντας ότι η Ρωσία δεν είναι διατεθειμένη να θυσιάσει ποτέ «τα εθνικά της συμφέροντα και τις παραδοσιακές της αξίες» ο κ. Πούτιν είπε πως μολονότι δεν θα γίνει «κλειστή χώρα», δεν θα επιδιώξει καμία περαιτέρω συνεργασία με δυτικές εταιρείες στο άμεσο μέλλον.
Το Κρεμλίνο παράλληλα διέψευσε εκτιμήσεις στην Ουάσινγκτον και στο Λονδίνο πως ο αρχηγός του ρωσικού κράτους είτε παραπλανήθηκε ή κρατήθηκε στο σκοτάδι από συμβούλους του.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας Τζέρεμι Φλέμινγκ υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως σύμβουλοι του προέδρου Πούτιν φοβούνται να του πουν «την αλήθεια», ενώ ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε χθες για «ενδείξεις» ότι ο ρώσος πρόεδρος απομάκρυνε συμβούλους του και έθεσε κάποιους «σε κατ’ οίκον κράτηση», λέγοντας πως μοιάζει «απομονωμένος».
«Απλά δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται στο Κρεμλίνο. Δεν καταλαβαίνουν τον πρόεδρο Πούτιν και δεν καταλαβαίνουν τον μηχανισμό μας για τη λήψη αποφάσεων», αντέταξε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χθες Πέμπτη, κατά το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
- ΣΥΡΙΖΑ: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος, τα προβλήματα της Κουμουνδούρου άλυτα – Η συμμετοχή, ο ισχυρός παράγοντας Πολάκης και τα σενάρια επιστροφής της Νέας Αριστεράς
- Στο «χαρτί» της οικονομίας επενδύει η κυβέρνηση - Ποια σήματα θα εκπέμψει ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο
- ΜΜΜ: Ερχονται ανέπαφες πληρωμές και «έξυπνες» στάσεις, αλλά τα ανεκτέλεστα δρομολόγια αποθαρρύνουν τους επιβάτες
- Διεθνολόγος για πόλεμο στην Ουκρανία: «Τρομακτική η επιτάχυνση των εξελίξεων - Μεγάλοι κίνδυνοι»