Κόσμος|02.04.2022 11:52

Ινδία: Τι είναι τα μυστηριώδη, γιγαντιαία πιθάρια που βρέθηκαν στο Άσαμ;

Newsroom

Διάσπαρτα, σε τέσσερις τοποθεσίες στο βορειοανατολικό κρατίδιο Άσαμ της Ινδίας, βρέθηκαν 65 τεραστίων διαστάσεων δοχεία από ψαμμίτη. Τα πιθάρια είναι διαφέρουν σε σχήμα και μέγεθος. Ορισμένα είναι ψηλά και κυλινδρικά. Κάποια βρέθηκαν μερικώς ή πλήρως θαμμένα στο έδαφος. Παρόμοια δοχεία έχουν βρεθεί, στο παρελθόν, σε Λάος και Ινδονησία.

Πιθανότατα σχετίζονταν με πρακτικές ταφής

Στις ανασκαφές των δοχείων συμμετείχαν ερευνητές από τρία πανεπιστήμια της Ινδίας και της Αυστραλίας με επικεφαλής τους ο Tilok Thakuria από το North-Eastern Hill University και ο Uttam Bathari από το Gauhati University και οι λεπτομέρειες δημοσιεύτηκαν, την τελευταία εβδομάδα, στο περιοδικό Journal of Asian Archaeology. «Εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε ποιος έφτιαξε τα γιγάντια πιθάρια. Όλα είναι ένα μικρό μυστήριο», δήλωσε ο Nicholas Skopal, ερευνητής του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας που συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα. Ακόμα η χρήση των δοχείων δεν είναι γνωστή στους ερευνητές οι οποίοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι «πιθανότατα σχετίζονταν με πρακτικές ταφής». «Η ιστορία της φυλής Νάγκα (στη βορειοανατολική Ινδία) αναφέρουν την εύρεση των βάζων στο Άσαμ τα οποία περιείχαν αποτεφρωμένες σωρούς, χάντρες και άλλα αντικείμενα», δήλωσε ο Skopal.

Ο Δρ. Thakuria μιλώντας στο BBC διευκρίνισε ότι «προς το παρόν τα δοχεία που έχουν βρεθεί είναι άδεια» και πιθανολόγησε ότι πιθανώς, στην αρχαιότητα, καλύπτονταν από καπάκια. «Το επόμενο βήμα των ερευνών είναι η ανασκαφή και η εκτενής τεκμηρίωση των χαρακτηριστικών αυτών των βάζων», δήλωσε προσθέτοντας ότι, παρόμοια πιθάρια βρέθηκαν, και στο παρελθόν, στη γειτονική του Άσαμ πολιτεία Μεγκαλάγια.  Μέχρι στιγμής, στο Άσαμ, έχουν βρεθεί περισσότερα από 700 πιθάρια σε περίπου 10 διαφορετικές τοποθεσίες. Τα ευρήματα χρονολογούνται από πριν το 400 π.Χ.

«Είναι πιθανό να υπάρχουν διάσπαρτα (και άλλα πιθάρια) σε περισσότερες περιοχές της πολιτείας. Απλώς για την ώρα δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται», δήλωσαν σχετικά οι ερευνητές με τον Skopal να προσθέτει ότι «όσο περισσότερο χρόνο χρειαζόμαστε για να τα βρούμε, τόσο μεγαλώνουν οι πιθανότητες αυτά να καταστραφούν, καθώς, στις εν λόγω περιοχές, φυτεύονται ολοένα και περισσότερες καλλιέργειες ενώ τα δάση κόβονται».

Τα παρόμοια πιθάρια στο Λάος ανακαλύφθηκαν το 2016 και πιστεύεται ότι τοποθετήθηκαν στην πολιτεία Σιενγκ της χώρας πάνω από 2.000 χρόνια πριν. Τότε, οι ερευνητές είχαν ανακαλύψει ότι υπήρχαν τρεις διαφορετικοί τρόποι ταφής τους: οστά τοποθετημένα σε λάκκους με ένα μεγάλο ασβεστολιθικό μπλοκ από πάνω, οστά θαμμένα σε κεραμικά αγγεία και ένα μόνο σώμα σε τάφο.

«Το μέγεθος και η δομή των αγγείων του Άσαμ είναι εξαιρετικά ίδια με αυτά του Λάος. Υπάρχει μία σχετική διαφοροποίηση όσον αφορά στο σχήμα και το μέγεθός τους, καθώς του Άσαμ είναι περισσότερο βολβοειδή, ενώ του Λάος πιο κυλινδρικά», εξήγησε ο Skopal.

αρχαίαπιθάριαειδήσεις τώραΙνδία