Κόσμος|02.04.2022 20:14

Πούτιν: «Είναι εγκληματίας πολέμου», λέει πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Newsroom

Πρώην Γενική Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου ζήτησε να εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. «Ο Πούτιν είναι εγκληματίας πολέμου», τόνισε χαρακτηριστικά η Κάρλα Ντελ Πόντε.

Ειδικότερα, μιλώντας στην ελβετική εφημερίδα Le Temps σε συνέντευξή της που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, η δικηγόρος, που επέβλεψε τις έρευνες του ΟΗΕ στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία, δήλωσε ότι στην Ουκρανία διαπράττονται ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου.

Αρχικά, δήλωσε ότι σοκαρίστηκε ιδιαίτερα από τη χρήση μαζικών τάφων στον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που θυμίζει τους χειρότερους πολέμους στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

«Ήλπιζα να μην ξαναδώ ποτέ μαζικούς τάφους», δήλωσε στην εφημερίδα Blick. «Αυτοί οι νεκροί έχουν αγαπημένους που δεν ξέρουν καν τι απέγιναν. Αυτό είναι απαράδεκτο».

Άλλα εγκλήματα πολέμου που εντόπισε στην Ουκρανία περιλάμβαναν επιθέσεις εναντίον αμάχων, καταστροφές πολιτικών κτιρίων, ακόμη και κατεδαφίσεις ολόκληρων χωριών.

Όπως είπε, εάν το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο βρει αποδείξεις για εγκλήματα πολέμου, τότε οι αρμόδιοι θα «πρέπει να φτάσουν σε αυτούς που πήραν τις αποφάσεις».

Μάλιστα, ανέφερε ότι θα ήταν δυνατό να λογοδοτήσει ακόμη και ο Πούτιν.

Η Ντελ Πόντε, τέλος, είπε πως θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν και από τις δύο πλευρές, επισημαίνοντας επίσης τις αναφορές σχετικά με τα φερόμενα βασανιστήρια ορισμένων Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου από τις ουκρανικές δυνάμεις.