Πόλεμος στην Ουκρανια: Η φοιτήτρια ιατρικής από τη Ζιμπάμπουε που ξεκίνησε εκστρατεία για να βοηθήσει αφρικανούς νέους από τη ρατσιστική βία
Μαίρη ΤσίνουΚαθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζεται, ξένοι φοιτητές που προσπαθούν να εγκαταλείψουν τη χώρα δηλώνουν ότι υφίστανται ρατσιστική μεταχείριση από τις ουκρανικές δυνάμεις ασφαλείας και τους συνοριακούς υπαλλήλους. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Korrine Sky, η οποία είναι φοιτήτρια ιατρικής από τη Ζιμπάμπουε και σπούδαζε στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο.
Μετά από απάνθρωπες συνθήκες και περιστατικά ρατσιστικής βίας τα οποία περιγράφει αναλυτικά στο elle.com, κατάφερε να περάσει τα σύνορα και από τότε, χρησιμοποιώντας το Twitter και το Telegram, βοηθά τους Αφρικανούς φοιτητές που εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στην Ουκρανία. Μάλιστα, ξεκίνησε διαδικτυακά μαζί με δύο φίλες της εκστρατεία ευαισθητοποίησης, για να βοηθήσουν τους μαύρους φοιτητές που βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν έχουν τρόπο διαφυγής.
«Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι άνθρωποι βίωναν ρατσισμό κατά τη διάρκεια ενός πολέμου»
Η Korrine βρισκόταν στο δεύτερο έτος της ιατρικής σχολής στην Ουκρανία, όπου εκπαιδεύονταν για να γίνει γυναικολόγος και μαιευτήρας. Όταν ξέσπασε ο πόλεμος αναγκάστηκε ξαφνικά να φύγει, φοβούμενη όχι μόνο για τη δική της ασφάλεια, αλλά και για την ασφαλή διέλευση πολλών μελών της διεθνούς φοιτητικής κοινότητας που δε θα είχαν βίζα για να εισέλθουν στις γύρω χώρες. Η 26χρονη περιγράφει στο elle.com όσα έζησε μαζί με άλλους ξένους φοιτητές, καθώς προσπαθούσαν να ξεφύγουν από τη σύγκρουση. Η Κοrrine αφηγείται μια ανατριχιαστική ιστορία, άφου, όπως λέει, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για ρατσιστική βία και κακοποίηση, καθώς προσπαθούσαν να βγουν από τη χώρα, με τους συνοριοφύλακες να εμποδίζουν πολλούς διεθνείς φοιτητές από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή να αναζητήσουν άσυλο στην Πολωνία και τη Ρουμανία. «Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι οι άνθρωποι βίωναν ρατσισμό κατά τη διάρκεια ενός πολέμου», λέει χαρακτηριστικά
Η Korrine κατάφερε να φύγει από την Ουκρανία χώρα στις αρχές Μαρτίου, αλλά, με τη βοήθεια δύο φίλων της με έδρα το Λονδίνο, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να συγκεντρώσει περισσότερες από 290.000 ευρώ (245.525 λίρες) μέσω του GoFundme για να βοηθήσει τους εγκλωβισμένους Αφρο-Καραϊβούς φοιτητές. «Αυτή η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε είναι μια κατάσταση ζωής ή θανάτου. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι όλοι οι Αφρικανοί φοιτητές θα περάσουν τα σύνορα με επιτυχία και ασφάλεια», είχε δηλώσει μέσω Instagram Live, όταν κατάφερε να φτάσει στη ρουμανική πλευρά των συνόρων, τέσσερις ημέρες αφότου έφυγε από την Ουκρανία.
Βίντεο και tweets με το hashtag #AfricansinUkraine έχουν κατακλύσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για την υποστήριξη των φοιτητών που δέχονται ρατσιστικές επιθέσεις και συμπεριφορές από Ουκρανούς. Στα σύνορα της Ουκρανίας, όπου οι τοπικές αρχές κινητοποιήθηκαν γρήγορα για να ελέγξουν αυτούς που τράπηκαν σε φυγή, Ινδοί, Αφρικανοί, άλλων εθνικοτήτων φοιτητές και ξένοι πολίτες, ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί εφαρμόζουν ξεκάθαρες φυλετικές διακρίσεις προηγούμενων αιώνων και τους εμποδίζουν να περάσουν σε ασφαλείς περιοχές.
«Έβρεχε, χιόνιζε, φορούσαμε τα ίδια ρούχα για μέρες»
Μιλώντας στο βρετανικό LBC, περιέγραψε την ταλαιπωρία που πέρασε μέχρι να καταφέρει να περάσει με ασφάλεια τα σύνορα. «Καταλήξαμε να περάσουμε δύο ημέρες στην ουρά στο αυτοκίνητο», είπε η 26χρονη φοιτήτρια για την αναμονή της στα ρουμανικά σύνορα με την Ουκρανία. «Η όλη κατάσταση ήταν τόσο απάνθρωπη». Αφού τελικά έφτασε στο μπροστινό μέρος της ουράς, η κ. Sky λέει ότι ένας άνδρας έκανε κύκλο γύρω από το αυτοκίνητό της και της ζήτησε να βγει από την ουρά και να ενταχθεί σε μια ουρά πεζών, στην οποία βρίσκονταν «μόνο μαύροι, Ασιάτες και Άραβες». Η Sky σημείωσε ότι ο ουκρανικός στρατός υποστήριξε τον άνδρα και μετά από αυτό επικοινώνησε με τη βρετανική πρεσβεία για βοήθεια.
«Έβρεχε, χιόνιζε, φορούσαμε τα ίδια ρούχα για μέρες», είπε. «Είχα φέρει μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια, καθώς ήξερα ότι έπρεπε να ταξιδέψουμε με ελαφριά ρούχα, και τα πόδια μου είχαν βραχεί. Κρυώναμε τόσο πολύ, πεινούσαμε και ήμασταν κουρασμένοι, ήταν απαίσια». Η Sky εκτιμά ότι πέρασε 10 ώρες στην ουρά των πεζών. «Όλοι οι άνθρωποι που μπόρεσαν να βγουν απευθείας χωρίς να χρειαστεί να περιμένουν στην ουρά, ήταν μόνο Ουκρανοί», συνέχισε.
Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τουλάχιστον 677.000 πρόσφυγες έχουν διαφύγει από την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες. Οι μισοί από αυτούς βρίσκονται στην Πολωνία. Οι ουρές κατά μήκος των συνόρων είναι δεκάδες χιλιόμετρα με Αφρικανούς φοιτητές να λένε ότι περίμεναν μέρες να περάσουν εν μέσω παγωνιάς και χωρίς φαγητό, κουβέρτες ή καταφύγια.
Η εκστρατεία ευαισθητοποίησης και η οργάνωση «Black Women for Black Lives»
Η Κοrrine μαζί με άλλες δύο μαύρες γυναίκες αποφάσισαν να ενωθούν για να βοηθήσουν τους μαύρους φοιτητές που βρέθηκαν αποκλεισμένοι χωρίς να έχουν πού να πάνε. Οι τρεις του δημιούργησαν το Black Women for Black Lives και συγκέντρωσαν περίπου 250 χιλιάδες λίρες μέσω του GoFundMe.
«Αντιμετωπίζουμε μια σειρά από εμπόδια. Δεν μπορώ να επιστρέψω στο πανεπιστήμιο επειδή είναι κλειστό μέχρι νεωτέρας. Τα πανεπιστήμια στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν. Έτσι, αισθάνομαι ότι θα είναι μια εκστρατεία για να προσπαθήσω να ανακτήσω την πρόσβαση στην εκπαίδευση, να συνεχίσω τις σπουδές μου. Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη ανισότητα στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι μαύροι άνθρωποι στον τομέα της υγείας. Τόσοι πολλοί μαύροι γιατροί και εν δυνάμει μαύροι γιατροί έχουν επηρεαστεί άμεσα. Υπήρχαν περίπου 80.000 διεθνείς φοιτητές στην Ουκρανία, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονταν εκεί για να σπουδάσουν ιατρική, οδοντιατρική, STEM ή φαρμακευτική. Έτσι, χωρίς αν δεν μπορέσουν να ολοκληρώσουν τα μαθήματά τους, ο κλάδος της ιατρικής θα χάσει χιλιάδες ανθρώπους. Με δύο φίλες, την Patricia και την Tokunbo, έχω ιδρύσει την οργάνωση Black Women for Black Lives, για να προσπαθήσουμε να προσφέρουμε βοήθεια σε άλλους, κυρίως φοιτητές, που προσπαθούν να φύγουν και βιώνουν ρατσισμό στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από τον πόλεμο. Οπότε κάνουμε αυτή τη δουλειά».
«Αλλά εξακολουθώ να ξαναζώ το τραύμα από αυτά που περάσαμε. Σκέφτομαι τη θυσία που έκανα, αφήνοντας την κόρη μου, προκειμένου να σπουδάσω - για να μπορέσω να της προσφέρω μια καλύτερη ζωή μακροπρόθεσμα. Και τώρα, έχοντας διακόψει εντελώς την εκπαίδευσή μου, είναι δύσκολο να μην σκεφτώ ότι δεν με είχε δίπλα της στον πρώτο χρόνο της ζωής της, για ποιο λόγο; Είναι σαν να βρισκόμαστε όλοι σε αδιέξοδο, χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει στη συνέχεια», καταλήγει
Με πληροφορίες από elle.com, cnn.com, lbc.co.uk
- Αποχωρεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κασσελάκης - Το ανακοίνωσε και επίσημα στους συνεργάτες του
- Η κρίση στη Μέση Ανατολή μεταφέρθηκε στην Ευρώπη – Φόβος στην Ε.Ε. ότι ξαναζωντανεύει το φάντασμα του αντισημιτισμού
- Eurostat: Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο ποσοστό μακροχρόνια ανέργων στην ΕΕ
- Euroleague: Μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ σε ένα ντέρμπι επικών διαστάσεων