Κόσμος|04.04.2022 09:22

Πόλεμος στην Ουκρανία: Φρίκη με τη θηριωδία στην Μπούχα και τους 410 νεκρούς στους δρόμους - Έρευνα από τον ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου

Newsroom

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι αγριότητες στον πόλεμο που κλιμακώνεται στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, με τη θηριωδία στην πόλη Μπούχα στα περίχωρα του Κιέβου να προκαλεί παγκόσμιο αποτροπιασμό με εικόνες από πτώματα στους δρόμους να κάνουν το γύρο του πλανήτη.

Μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 410 σοροί στα περίχωρα του Κιέβου ενώ η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου». 

Μάλιστα, δορυφορικές εικόνες από την ιδιωτική αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar Technologies φέρονται να δείχνουν μία τάφρο μήκους περίπου 14 μέτρων, στον περιβάλλοντα χώρο εκκλησίας, στο σημείο δηλαδή όπου έχει εντοπιστεί ένας ομαδικός τάφος.

Η Maxar Technologies, η οποία συλλέγει και δημοσιεύει δορυφορικές εικόνες από την Ουκρανία, τόνισε ότι τα πρώτα σημάδια ανασκαφής για ομαδικό τάφο στην εκκλησία του Αγίου Ανδρέα και του Πιερβοζβάνοχο των Αγίων Πάντων έγιναν ορατά στις 10 Μαρτίου.

«Πιο πρόσφατη λήψη στις 31 Μαρτίου δείχνει τον (ομαδικό) τάφο, με μια τάφρο μήκους περίπου 45 ποδιών (σχεδόν 14 μέτρα), στο νοτιοδυτικό τμήμα της περιοχής κοντά στην εκκλησία», ανακοίνωσε η Maxar.

Τον ομαδικό τάφο στην πόλη έφερε στη δημοσιότητα και ο φωτογραφικός φακός του Associated Press.

Σοκαρισμένος ο πλανήτης με τις αγριότητες στην Μπούχα 

Εικόνες φρίκης στην πόλη Μπούχα βορειοδυτικά του Κιέβου μεταδίδουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία από την ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. 

Τα πτώματα, 20 τουλάχιστον ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Μέσα από το twitter έρχονται όλο και περισσότερες εικόνες που σοκάρουν με τους χρήστες να κάνουν λόγο για σφαγή, στο σχετικό hashtag, #BuchaMassacre, με ορισμένους να επικαλούνται αναλογίες με τη Σρεμπρένιτσα στη Βοσνία.

Μάλιστα τα όσα έρχονται από την ουκρανική πόλη προκάλεσαν την αντίδραση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να δηλώνει σοκαρισμένος από τις εικόνες και να προαναγγέλει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας. Με ανάρτησή του στο τουίτερ ο Σαρλ Μισέλ δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούχα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» προσέθεσε ο Σαρλ Μισέλ προαναγγέλοντας περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία.

Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη, μπροστά από τον σιδηροδρομικό σταθμό ή σε αυτήν ή την άλλη πλευρά του δρόμου. Τα δεκαέξι από τα είκοσι πτώματα σωριασμένα στο πεζοδρόμιο ή στην άκρη αυτού. Τρεις είναι στη μέση του δρόμου και ένας άλλος στην αυλή ενός σπιτιού. Ακόμη ένας δίπλα σε ένα παρατημένο αυτοκίνητο και άλλοι δύο ξαπλωμένοι δίπλα σε ποδήλατα - ο ένας με πορτοκαλί γάντια και μια μαύρη μπαλακλάβα, ξαπλωμένος πλάι με το ποδήλατό του πάνω του, σαν να είχε πέσει και να μην μπορεί να σηκωθεί. Το δέρμα στα πρόσωπα τους με κηρώδη μορφή, υποδηλώνοντας ότι τα πτώματα ήταν εκεί για τουλάχιστον αρκετές ημέρες.

Μέχρι στιγμής, έχουν βρεθεί τα πτώματα 410 ανθρώπων στις περιοχές γύρω από το Κίεβο, τις οποίες ανακατέλαβε πρόσφατα η Ουκρανία, μετά την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Η οπισθοχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από την ουκρανική πρωτεύουσα, αλλά και άλλες πόλεις στα βόρεια της χώρας, αρχίζει και αποκαλύπτει πιο έντονα τις απώλειες που προκλήθηκαν σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί.

Για προβοκάτσια κάνει λόγο η Ρωσία

Από τη μεριά της, η Μόσχα διαψεύδει ότι ευθύνεται για τη σφαγή και αναφέρει πως πρόκειται για προβοκάτσια, ωστόσο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να εκφράσει την αποτροπιασμό και την κατακραυγή της για όσα έχουν καταγράψει οι φωτογραφικοί και τηλεοπτικοί φακοί.

Τον αριθμό των 410 νεκρών στις περιοχές γύρω από το Κίεβο ανακοίνωσε χθες η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα. Παράλληλα, οι εισαγγελείς της χώρας ερευνούν τη διάπραξη πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία, καθώς ήδη έχουν εξεταστεί 140 σοροί.

Κουλέμπα: «Ανεπαρκείς» οι νέες κυρώσεις στη Ρωσία

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα χαρακτήρισε «ανεπαρκείς» τις νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας που ετοιμάζεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Κουλέμπα εξήγησε πως είδε το προσχέδιο του σχεδιαζόμενου πέμπτου γύρου των τιμωρητικών μέτρων της ΕΕ και πρόσθεσε πως «ως έχει, είναι ανεπαρκής αντίδραση στο ρωσικό έγκλημα, στη ρωσική επίθεση». «Πρέπει να ενισχυθούν», πρόσθεσε σε βίντεο που μεταδόθηκε μέσω Twitter. Αξίωσε η Ευρώπη να προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα που εξάγει η Ρωσία, να κλείσουν τα ευρωπαϊκά λιμάνια στα ρωσικά πλοία και εμπορεύματα και να αποκλειστούν κι άλλες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT. Πρόσθεσε πως αναμένει να επιβληθούν τα ίδια μέτρα και από την G7.

«Μετά τις εικόνες από την Μπούχα, αναλογιζόμενος όλα τα δεινά (...) των ουκρανών αμάχων, δεν μπορώ πλέον να ‘καλώ’ και να ‘ενθαρρύνω’ ευγενικά, μπορώ μόνο να απαιτώ», είπε ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας.

ΟΗΕ: Ανεξάρτητη έρευνα για τη σφαγή στη Μπούχα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε «σοκαρισμένος» από τις εικόνες των νεκρών πολιτών στην Μπούσα, όπου εντοπίστηκαν πολλά πτώματα αμάχων μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων.

Στη λακωνική ανακοίνωσή του, ο Γκουτέρες είπε ότι «είναι ουσιαστικής σημασίας μια ανεξάρτητη έρευνα να οδηγήσει στη λογοδοσία» των υπευθύνων.

Από την πλευρά της, η Ύπατη Αρμοστεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, σημείωσε ότι ο εντοπισμός των μαζικών τάφων στην Μπούσα εγείρει «σοβαρά ερωτηματικά» όσον αφορά τη διάπραξη «πιθανών εγκλημάτων πολέμου» και τόνισε ότι είναι σημαντικό να διαφυλαχθούν όλες οι αποδείξεις.

«Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να σχολιάσουμε τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου των πολιτών στην Μπούχα αλλά αυτό που ξέρουμε μέχρι σήμερα εγείρει σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για πιθανά εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου», τόνισε.

Ζελένσκι: Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρενέβη μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος στην τελετή απονομής των βραβείων Grammy χθες Κυριακή το βράδυ, ζητώντας από όσους την παρακολουθούσαν να στηρίξουν τη χώρα του «με όποιο τρόπο μπορείτε».

«Ο πόλεμος. Ποιο είναι το ακριβώς αντίθετο της μουσικής; Η σιωπή των κατεστραμμένων πόλεων και των νεκρών», δήλωσε ο Ζελένσκι ο οποίος εμφανίστηκε στο βίντεο φορώντας το γνωστό χακί μπλουζάκι πριν εμφανιστεί στη σκηνή των Grammy για να τραγουδήσει ο Τζον Λέτζεντ μαζί με τους Ουκρανούς καλλιτέχνες Μίκα Νιούτον και Λιούμπα Γιακιμτσούκτ.

«Οι μουσικοί μας φορούν αλεξίσφαιρα γιλέκα αντί για σμόκιν. Τραγουδούν για τους τραυματίες στα νοσοκομεία, ακόμη και για αυτούς που δεν μπορούν να τους ακούσουν. Αλλά η μουσική ακούγεται ανεξαρτήτως συνθηκών», επεσήμανε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Υπερασπιζόμαστε την ελευθερία μας να ζούμε, να αγαπάμε, να μας ακούν. Στη γη μας μαχόμαστε τη Ρωσία η οποία με τις βόμβες της προκαλεί μια φρικτή σιωπή. Μια σιωπή θανάτου», πρόσθεσε. «Γεμίστε τη σιωπή με τη μουσική σας. Γεμίστε τη σήμερα για να πείτε την ιστορία μας», τόνισε ο Ζελένσκι.

«Πείτε την αλήθεια για τον πόλεμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην τηλεόραση. Στηρίξτε μας με όποιο τρόπο μπορείτε. Οποιονδήποτε, αλλά όχι με τη σιωπή. Και μετά θα έρθει η ειρήνη», κατέληξε.

Κρεμλίνο: Αδύνατον να απομονωθεί η Ρωσία με κυρώσεις

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες Κυριακή «αδύνατον» να απομονωθεί η Ρωσία στον σύγχρονο κόσμο, παρότι η χώρα βρίσκεται στο στόχαστρο δυτικών κυρώσεων άνευ προηγουμένου εξαιτίας της στρατιωτικής εισβολής της στην Ουκρανία.

«Δεν μπορεί να υπάρξει απομόνωση της Ρωσίας, είναι τεχνολογικά αδύνατον στον σύγχρονο κόσμο», έκρινε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης, αποσπάσματα της οποίας αναμεταδόθηκαν από ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. «Η Ρωσία είναι μεγαλύτερη (σ.σ. σε έκταση) από την Ευρώπη», πρόσθεσε. Οι δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν σταματούν να πολλαπλασιάζονται από την έναρξη αυτής που το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου.

«Όμως, αργά ή γρήγορα, θα πρέπει να κάνουμε διάλογο, είτε το θέλουν πέραν του Ατλαντικού είτε όχι», εκτίμησε ο κ. Πεσκόφ. Υπενθύμισε εξάλλου ότι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «ουδέποτε αρνήθηκε να συναντηθεί» με τον ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να εξευρεθεί λύση και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. «Υποθετικά, μια τέτοια συνάντηση παραμένει πιθανή», πρόσθεσε ο κ. Πεσκόφ, επιμένοντας ωστόσο ότι η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να προηγουμένως να έχουν καταρτίσει «συγκεκριμένη» συμφωνία, που θα επιτρέψει την εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών.

«Όχι κάποιες ιδέες, αλλά γραπτό, συγκεκριμένο κείμενο», επανέλαβε. Ο ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι έκρινε άλλωστε νωρίτερα χθες πως είναι για την ώρα πολύ νωρίς ακόμη για να οργανωθεί συνάντηση των κ.κ. Πούτιν και Ζελένσκι. 

Ρωσικά στρατεύματα αποσύρονται από τη Σούμι

Τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τη Σούμι, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Είναι πολύ νωρίς για να κριθεί εάν η περιοχή απελευθερώθηκε, ανέφερε ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, επικεφαλής της περιφερειακής αυτοδιοίκησης της Σούμι, κατά το πρακτορείο ειδήσεων UNIAN.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, μεγάλος αριθμός ρώσων στρατιωτικών εντοπίστηκε στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα και αναφέρθηκαν επιθέσεις εναντίον αμάχων. Στρατιωτικά οχήματα μεταφέρθηκαν από το Κίεβο και την Τσερνίχιβ προς τη Ρωσία, και πλέον στην περιοχή είναι ορατά πολλά κατεστραμμένα άρματα μάχης και άλλος εξοπλισμός, πάντα κατά τον κ. Ζιβίτσκι. Οι πληροφορίες αυτές είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

ΟυκρανίαΡωσίαειδήσεις τώραΒολοντιμίρ Ζελένσκιπόλεμος