Κόσμος|05.04.2022 15:25

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ειδικό ποινικό δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου ζητά το Κίεβο

Newsroom

Η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας ανακοίνωσε την έναρξη τριών νέων ερευνών για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, σε σχέση με ενέργειες που διαπράχθηκαν κατά γάλλων πολιτών στη χώρα, που βρίσκεται αντιμέτωπη με την εισβολή των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας από τις 24 Φεβρουαρίου.

Σε ανακοίνωσή του ο εισαγγελέας γνωστοποιεί ότι ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Μαριούπολη, Γκοστομέλ και Τσερνίχιβ ανάμεσα στις 24 Φεβρουαρίου και τις 16 Μαρτίου.

«Εγκλήματα πολέμου δύνανται να χαρακτηρισθούν σκόπιμες επιθέσεις κατά τις φυσικής ακεραιότητας, σκόπιμες επιθέσεις κατά πολιτών που δεν ελάμβαναν μέρος στις εχθροπραξίες, σκόπιμες στερήσεις αναγκαίων για την επιβίωση αμάχων αγαθών και/ή σκόπιμες επιθέσεις κατά αγαθών μη στρατιωτικού χαρακτήρα, κλοπές, καταστροφές και φθορές αγαθών», εξηγεί η αντιτρομοκρατική εισαγγελία της Γαλλίας.

Οι έρευνες ανατέθηκαν στην Κεντρική Υπηρεσία για Εγκλήματα Κατά της Ανθρωπότητας, Γενοκτονίες και Εγκλήματα Πολέμου (OCLCH).

Η γαλλική δικαιοσύνη δεν δύναται να ανοίξει έρευνες για εγκλήματα που διαπράχθηκαν εκτός του γαλλικού εδάφους, παρά μόνο σε περίπτωση που ένα από τα θύματα έχει γαλλική υπηκοότητα, αν ο αυτουργός είναι Γάλλος ή η μόνιμη κατοικία του βρίσκεται σε γαλλικό έδαφος.

Η εισαγγελία έχει ήδη ανοίξει έρευνα για τον θάνατο του Πιερ Ζακρεφσκί, του γαλλοϊρλανδού δημοσιογράφου, στις 14 Μαρτίου στα περίχωρα του Κιέβου.

Από την πλευρά του, ο Ολέξιι Αρεστόβιτς, σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως η σφαγή στην πόλη Μπούχα, θα πρέπει να εκδικασθούν σε ειδικό ποινικό δικαστήριο που θα συγκροτηθεί στα πρότυπα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που εκδίκασε τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Πάνω από 7,1 εκατ. οι εκτοπισμένοι

Πάνω από 7,1 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει αύξηση κατά 10% στον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων στην Ουκρανία από τον πρώτο κύκλο της έρευνας στις 16 Μαρτίου, σύμφωνα με τον ΔΟΜ.

πόλεμοςΒολοντιμίρ Ζελένσκιειδήσεις τώραεγκλήματα πολέμουΡωσίαΟυκρανία